Firemní výsledky předčily očekávání

David Petráček | 21. 10. 2002
Firemní výsledky předčily očekávání
Světové akciové trhy pokračovaly s výjimkou středy, kdy přišla očekávaná korekce, v růstu. Ohlášené hospodářské výsledky většiny firem totiž předčily očekávání.
Spojené státy

Americké trhy začaly pondělní seanci lehce v záporných hodnotách a zvýšená volatilita naznačovala, že samotnému trhu nebyl jasný další vývoj, takže v první polovině obchodování osciloval lehce pod pátečními uzavíracími hodnotami. Také víkendový teroristický útok na Bali se částečně podepsal pod nejistotu trhu. Nicméně vše špatné již bylo do kurzů započítáno, a tak po dobrých zprávách z konce týdne -pozitivní ohlášení General Electric (profil, názory) - a přes výrazný nárůst převládlo na trhu přesvědčení, že výrazný propad nehrozí, spíše jen korekce.

Americké akcie rostly v úterý čtvrtým dnem za sebou, tentokrát díky silným čtvrtletním výsledkovým zprávám amerických korporací. Čtyři dny za sebou americké blue-chips nerostly od srpna. Se solidními výsledky přišla například bankovní skupina Citigroup (profil, názory) či automobilka General Motors (profil, názory). Dow Jonesův index uzavřel poblíž seančního maxima, což je typickou známkou toho, že trh pokračuje v růstovém tažení. Obavy na trhu přesto přetrvávaly. Hovoří pro ně i znepokojivé výsledky výrobce čipů Intel (profil, názory), které firma zveřejnila až po závěru obchodování. Ceny akcií poté klesaly v termínových obchodech.

Americké trhy byly ve středu v zajetí sestupného trendu. Tento pokles byl velkou měrou způsoben úterním zveřejněním Intelu, který snížil výhled tržeb pro příští rok a také snížil plánované investiční výdaje na nové továrny a výrobní zařízení, za druhé silným růstem trhů v posledních dnech. Nejvíce tak oslabovaly akcie spojené s počítačovým sektorem. Například čipový konkurent AMD (profil, názory). Negativní informace přišly také od Coca-Coly (profil, názory), která prohlásila, že zisk bude nižší, než se očekávalo. Dále Capital One Financial Corp. prohlásila, že narůstá procento ztrátových úvěrů.

Trhy zakolísaly po zprávě ohledně indikátoru Philadelphia Fed, který měří ekonomickou aktivitu v této oblasti. Čísla ukazovaly zhoršení podmínek, přestože index očekávání zaznamenal nárůst na hodnotu 51,8 z 46,9 v září, index současného stavu propadl na –13,1 z hodnoty 2,3 v září. Index nových objednávek propadl na –1,3 z 5,6 a index vyskladněného zboží klesl na –3,1 z 10,6. Akciové trhy propad po zveřejnění hodnot korigovaly. S&P zvýšila rating společnosti Dell Computer (profil, názory) na základě konzistentně dosahované ziskovosti v oboru, kde je extrémní konkurenční prostředí. Společnost dokázala zvýšit svůj tržní podíl.

Americké trhy postihla negativní zpráva Ericssonu (profil, názory) (horší než očekávané výsledky), která vrhá nepříznivé světlo na celý mobilní trh. Avšak ohlašovalo mnoho dalších firem, které ohlásily lépe než se předpokládalo - Sprint Corp. (profil, názory), Nortel Networks (profil, názory), Sun Microsystems (profil, názory) a Microsoft (profil, názory). Tento den byl také oznámen index spotřebitelských cen, který v září vzrostl o 0,2 % zejména díky vyšším cenám energií, lékařské péče a nových automobilů. Zářijový vývoj odpovídal očekáváním analytiků.

Evropa

Evropské kapitálové trhy byly na počátku týdne ovlivněny lepšími, než očekávanými výsledky společnosti Yahoo! a zvláště překvapivě lepšími výsledky z pojišťovacího sektoru – od společnosti Aetna. Pokračující lepší než očekávané ohlášení (IBM, AMD) a nedostatek negativních informací pomáhaly trhům vzhůru. Dostihový růst vedly akcie SAPu, Epcosu, Marscholku, Infineonu. Commerzbank rostla spolu s ostatními evropskými bankovními tituly, když konkurenční ústavy zahlásily lepší výsledky než se očekávalo. DaimlerCrysler rostl, neboť společnost dnes prohlásila, že s největší pravděpodobností překoná původní odhad letošních tržeb, zejména díky silnému třetímu čtvrtletí. Infineon rostl, když AMD zveřejnilo předpoklad dvacetiprocentního růstu tržeb ve čtvrtém kvartále. Ovšem ne všechny dny byly tak růžové. V pátek zaznamenal například německý kapitálový trh po úvodním růstu silný propad do červených čísel.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Konec dobrý, všechno dobré

14. 10. 2002 | David Petráček

Konec dobrý, všechno dobré

I přes nepodařený vstup do obchodního týdne se trhy dokázaly vzpamatovat a díky pozitivním ohlášením umazávat ztráty minulých dnů.

Když ne Irák, tak makrodata

7. 10. 2002 | David Petráček

Když ne Irák, tak makrodata

I když se situace okolo Iráku uklidňuje, našel se další důvod pro poklesy – špatné nebo nepřesvědčivé zprávy z makro- nebo podnikové sféry.

Myslí to Irák vážně?

23. 9. 2002 | David Petráček

Myslí to Irák vážně?

Skepse ohledně prohlášení irácké vlády, že souhlasí s návratem zbrojních inspektorů, negativně ovlivňovala obchodování jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Černá středa se nekonala

16. 9. 2002 | David Petráček

Černá středa se nekonala

Přestože obavy investorů z 11. září v minulých týdnech ovlivňovaly vývoj na trhu, nic zásadního se nestalo. Tohoto dne využili pouze spekulanti k realizaci mimořádných zisků.

Zlomit nedůvěru investorů je těžké

9. 9. 2002 | David Petráček

Zlomit nedůvěru investorů je těžké

Obchodování v minulém týdnu bylo silně ovlivněno blížícím se výročím teroristických útoků na WTC a nepříznivými makroekonomickými i podnikovými informacemi.

Partners Financial Services