Stimul k růstu? Kde ho najít?

David Petráček | 30. 9. 2002
Stimul k růstu? Kde ho najít?
Na kapitálových trzích to v minulém týdnu vypadalo jako by neexistovalo nic, co by poslalo trhy vzhůru. A když už to vypadalo trochu optimističtěji, objevil se znovu strašák jménem "Irák".
Spojené státy

Začátek týdne nezačal pro americké kapitálové trhy zrovna moc dobře, když indexy Nasdaq a DJIA skončily v červených číslech. Tahounem propadů byl telekomunikační sektor v čele s SBC Communications. Negativně působil i komentář Morgan Stanley na ziskovost firem z indexu S&P 500, která poklesne z 50 USD na 47.50 pro letošní rok, z 58 na 55 USD pro rok příští. Prudential Financial snížil cenový cíl na akcie Alcoa (profil, názory) (předního světového zpracovatele hliníku) z důvodu pokračujících problémů v telekomunikacích, energetickém a leteckém průmyslu.

Ani úterní obchodování neskončilo v kladných číslech. Hlavními zprávami dne byla informace o hodnotě spotřebitelské důvěry a výsledky ze zasedání Fedu. Spotřebitelská důvěra v září opět poklesla na hodnotu 93,3 ze srpnových 94,5, když se očekávala hodnota 92,4. Fed ponechal sazby nezměněny, když hlavní zápůjční overnight sazba zůstává na hodnotě 1,75 %. Výrazný propad zaznamenaly akcie Electronic Data Systems (profil, názory), které propadly po snížení doporučení na "sell" od Merrill Lynch. Také společnosti Oracle (profil, názory) bylo sníženo doporučení. Akcie firmy se však přesto obchodovaly v pozitivním teritoriu.

Ve středu zaznamenaly trhy korekci, a tedy růst indexů. Tomuto vývoji výrazně napomohly zprávy od General Electric (profil, názory) a International Paper (profil, názory), které potvrdily, že výsledky za třetí čtvrtletí budou v souladu s očekáváním. Pozitivní náladu pokazila zpráva o prodejích již existujících domů, které nečekaně v srpnu poklesly o 1,7 %. Morgan Stanley snížil své doporučení na americký tabákový průmysl z atraktivní na neutrální, jelikož v důsledku růstu cen levných cigaret budou producenti tabákových výrobků pravděpodobně nuceni zvýšit náklady na propagaci.

Začátek čtvrtečního obchodování se nesl v pozitivním duchu v důsledku pozitivních makroekonomických zpráv a relativního uklidnění situace ohledně Iráku. Po čtvrté hodině však vystoupil s projevem prezident Bush, který prohlásil, že kongres je blízko schválení usnesení proti Iráku, což mělo negativní vliv na vývoj obchodování. Nicméně pozitivní sentiment a fakt, že jsou opět zajímavé hodnoty minimálně pro krátkodobý nákup, pomáhal trhům opět vzhůru.

V pátek byla oznámena revidovaná hodnota HDP za druhé čtvrtletí, která byla 1,3 % oproti původnímu odhadu 1,1 %. Tento růst nastal díky silnějším exportům. Avšak kvůli negativním zprávám z podnikové sféry, byl tento pozitivní stimul zatlačen do pozadí. SBC Communications (profil, názory) totiž ohlásilo, že propustí 11 000 zaměstnanců a sníží kapitálové výdaje v roce 2003. To samozřejmě dopadá na výrobce telekomunikačního zařízení. Dále Philip Morris (profil, názory) varoval před nižším růstem zisku v roce 2002 a přišly pochybnosti o ekonomickém oživení od představitele General Electric a downgrade na společnost od Lehman Brothers.

Evropa

Vstup do nového týdne byl na evropských kapitálových trzích tak jako v USA negativní. V Německu byl vývoj ještě poznamenán výsledky voleb. Trhy na ně v SRN reagovaly propadem, jelikož zde panovaly obavy ohledně schopnosti a pružnosti nové vlády v prosazování reforem a nového progresivnějšího směřování ekonomiky, kterou sužuje velká nezaměstnanost. V uplynulém týdnu se nedařilo bankovním titulům, a to kvůli obavám o jejich portfolia cenných papírů, která s propadajícími trhy nabývají na ztrátách. Z podobného důvodu se začal zabývat německý úřad dohlížející na společnosti poskytující finanční služby situací pojišťoven. Mezi výrazně negativní tituly patřily akcie společnosti Infineon. V druhé polovině týdne došlo na trzích k mírné korekci, která však nebyla nijak dlouhodobá ani výrazná.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.


Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Myslí to Irák vážně?

23. 9. 2002 | David Petráček

Myslí to Irák vážně?

Skepse ohledně prohlášení irácké vlády, že souhlasí s návratem zbrojních inspektorů, negativně ovlivňovala obchodování jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Černá středa se nekonala

16. 9. 2002 | David Petráček

Černá středa se nekonala

Přestože obavy investorů z 11. září v minulých týdnech ovlivňovaly vývoj na trhu, nic zásadního se nestalo. Tohoto dne využili pouze spekulanti k realizaci mimořádných zisků.

Zlomit nedůvěru investorů je těžké

9. 9. 2002 | David Petráček

Zlomit nedůvěru investorů je těžké

Obchodování v minulém týdnu bylo silně ovlivněno blížícím se výročím teroristických útoků na WTC a nepříznivými makroekonomickými i podnikovými informacemi.

Trhy zasaženy nedůvěrou spotřebitelů

2. 9. 2002 | David Petráček

Trhy zasaženy nedůvěrou spotřebitelů

Bolestivou ránu zasadilo investorům v uplynulém týdnu ohlášení hodnoty spotřebitelské důvěry, z čehož se trhy dlouho vzpamatovávaly.

Rozporuplná makrodata

19. 8. 2002 | David Petráček

Rozporuplná makrodata

V uplynulém týdnu bylo zveřejněno mnoho makroinformací, které však v konečném důsledku nedávaly jasný směr vývoje.

Partners Financial Services