Hrozí Spojeným státům Housing bubble?

Hrozí Spojeným státům Housing bubble?
V poslední době se na americkém akciovém trhu objevilo několik spekulací ohledně možné další spekulativní bubliny, která se tentokrát týká trhu nemovitostí ("housing bubble").
Dospělo to dokonce až tak daleko, že sám předseda americké centrální banky Alan Greenspan se k tomuto tématu vyjadřoval před senátním bankovním výborem. Ve světle těchto událostí jsem se rozhodl napsat článek na toto téma, přičemž jeho hlavním smyslem je více než vyvrátit či potvrdit tuto novou možnou spekulaci, ale hlavně vyvolat diskusi na toto téma.

Pokles sazeb

Zde je třeba připomenout, že během roku 2001 centrální banka USA snížila úroky pod vlivem prudce se oslabující ekonomiky celkem jedenáctkrát a základní úroková sazba na federální fondy je nyní ve Spojených státech na 1,75 procenta, což je nejnižší úroveň od začátku šedesátých let. Diskontní sazba, kterou Fed účtuje bankám na své přímé úvěry, je 1,25 procenta. Jednoduchou matematikou to znamená, že tento pokles sazeb z 6 procent na 1,75 procenta především zlevnil nákladové úroky o více jak 2/3, což se zákonitě musí projevit všude, kde se kupuje na dluh (leasingy aut, zboží a především hypotéky).

Vývoj trhu nemovitostí

Podíváme-li se na graf č.1 zjistíme, že za posledních 20 let ceny domů neustále rostou. Na přelomu roku 2000 / 2001, kdy byly úrokové sazby na úrovni 6,5 procenta, došlo k poklesu růstu cen domů na hodnotu 6,3 procenta. Prodej domů se za sledované období těší dobrému výkonu, stejně tak poptávka po bydlení v podobě nových žádostí o stavební povolení ukazuje stabilní výkonnost, což je vidět na druhém grafu.

Pramen: Bloomberg

Refinancování – zvětšení leverage

Velice jednoduše řečeno hypotéka je jistá forma disponování půjčeného majetku oproti mnohem menší krycí záloze, což je podobný princip jak u marginových účtů na kapitálových trzích. Což znamená, že pro tento způsob financování je typický tzv. pákový efekt. V momentální době, kdy jsou sazby na historickém minimu, se tak pro spoustu držitelů hypoték otevírá možnost provedení tzv. refinancování hypotečního úvěru. Princip spočívá v tom, že starý úvěr je kryt novým úvěrem za mnohem menší sazby, přičemž majitel hypotéky tak při menší jistině a splátkách "disponuje" se stejně velkým majetkem. Dojde tak ke zvětšení pákového efektu než byl před financováním.

Pramen: Bloomberg

V tom právě může být problém tzv. "housing bubble", protože při velké páce stačí málo k tomu, aby hypoteční banka musela situaci začít řešit, pokud nechce nést riziko. Takže hypoteticky, kdyby došlo k recesi americké ekonomiky, což ale nepředpokládám, tak by se to mimo jiné projevilo i v nezaměstnanosti a s tím spojené slabé ekonomické situaci držitelů hypoték. Banky by tak musely začít prodávat zastavené domy. Tímto enormním nárůstem nabídky by došlo k dramatickém poklesu cen nemovitostí a díky tomu, že nemovitosti jsou velice nelikvidní aktiva, by bylo velice pravděpodobné, že by toto riziko nesla "pouze" banka, protože by jednoduše nestačila v čas prodat toto aktivum.

Podíváme-li se na makrodata o vývoji na trhu domů neukazují na to, že by docházelo k nějaké nerovnováze, která by předznamenávala tento problém. Navíc podle mého názoru nelze ještě mluvit o tom, že USA je před recesí, spíše naopak. Makroprostředí, alespoň tak jak se mi momentálně jeví, má již nejhorší za sebou. Sám Alan Greenspan 10.května 2002 na bankovní konferenci v Chicagu řekl, že poptávka po domech je stále silná, a že nevidí žádnou hrozbu v podobě "housing bubble". Greenspan se v této souvislosti zmínil, že z velké části se na poptávce po domech také výrazně podílí i vzrůstající imigrační populace. Podtrženo sečteno, podle mého názoru v horizontu 1 až 2 let v USA housing bubble nehrozí, což ale neznamená, že investoři držící svá aktiva v amerických nemovitostech nemohou otevřít put opce na poskytovatele hypoték (Fannie Mae, Federal Home Loan Mortgage Corporation ) či výrobce domů (D.R. Horton, Inc, Lennar Corporation) jako heddging pro případ co kdyby :-).

P.S. poslední pokles Fannie Mae (akcie se dostaly 19. září na roční minimum) byl zapříčiněn neočekávaně velkým nárůstem rozdílu mezi durací aktiv a závazků, kterou zapříčinil nedostatečný hedging této společnosti proti poklesu dlouhých dluhopisů a hypoték. Což se např. společnosti Freddie Mac nestalo.

Bojíte se splasknutí nemovitsotní bubliny v USA? Nebo vás článek přesvědčil, že nehrozí? Jaký je váž názor na investování do nemovitostí? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Autor pracuje ve společnosti J & T Securities jako trader na americkém akciovém trhu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services