Rozporuplná makrodata

David Petráček | 19. 8. 2002
Rozporuplná makrodata
V uplynulém týdnu bylo zveřejněno mnoho makroinformací, které však v konečném důsledku nedávaly jasný směr vývoje.
Spojené státy

Nový týden na amerických kapitálových trzích začal propadem. Investoři se snažili o konsolidaci svých pozic před úterním zasedáním Fedu. Jako blesk z nebe zasáhla tento den sektor aerolinií zpráva od US Airways (profil, názory), která požádala o ochranu před věřiteli poté, co výše jejich závazků předčila hodnotu aktiv. To se negativně projevilo na obchodování společností United Airlines a Boeing (profil, názory). Ani technologiím se nevedlo dobře. Společnosti Intel (profil, názory) byl snížen výhled pro třetí čtvrtletí od Salomon Barney. Později toto snížení obržel celý čipový sektor. V konečné fázi obchodování došlo k částečnému umazávání ztrát.

V úterý byly zraky investorů upřeny na výsledek zasedání Fedu, kde se mělo jednat o výši úrokových sazeb. Pozitivně se na vývoji trhu podepsala hodnota maloobchodních tržeb, která rostla podle očekávání o 1,2 procenta. Společnost Wal-Mart (profil, názory) předčila o jeden cent předpovědi a ohlásila čistý zisk ve výši 46 centů na akcii. Prohlásila také, že výsledky ve třetím čtvrtletí budou pravděpodobně ještě lepší. Optimisticky vyzněl i komentář ministra financí O'Neila, který oznámil, že nízká inflace a vysoká poptávka po nových automobilech a domech je důkazem toho, že ekonomika nečelí další recesi. Po zveřejnění zprávy, že Fed ponechal sazbu na stejné výši, reagovaly trhy prudkým růstem. Avšak po dodatečném komentáři Fedu ke stavu ekonomiky, který nebyl příliš optimistický, trhy razantně propadly.

Ve středu byla zveřejněna hodnota obchodních zásob, které v červnu vzrostly dle očekávání o 0,2 procenta, když velký podíl na tomto růstu mají zásoby automobilů. Tržby se v tomto období zvýšily o 0,3 procenta. Zásoby u průmyslových společností poklesly o 0,1 procenta, zatímco u maloobchodníku vzrostly o 0,5 procenta. Trhy mírně oslabily, kdy index Dow Jones táhly dolů hlavně akcie Boeingu, kvůli obavám o budoucí zisky. Propad se nevyhnul ani společnosti Applied Materials (profil, názory), která oznámila, že objednávky ve třetím čtvrtletí klesnou o 5 - 15 procent oproti druhému čtvrtletí. V závěru seance nastal prudký růst, kterému vévodily akcie Wal-Martu a Microsoftu (profil, názory). Investoři si také uvědomili, že ze závěru Fedu je patrné, že není třeba ekonomiku dále stimulovat a s ohledem na dobrý výsledek vývoje maloobchodních tržeb vyznívá spíše pozitivně.

Také ve čtvrtek byla zveřejněna důležitá makroinformace, a to hodnota průmyslové produkce, která v červenci vzrostla o 0,2 procenta, přičemž se neočekávala žádná změna. Trh byl tento den optimisticky naladěn a většina titulů posilovala. Mezi ně patřily společnosti Dell (profil, názory), Cisco (profil, názory), Hewlett-Packard (profil, názory) po upgradu od Lehman Brothers, McDonald's, Walt Disney (profil, názory) a Wal-Mart. Lehman také zvýšil svůj rating pro celý hardware sektor. Na druhé straně výrazně oslabila společnost Sun Microsystems (profil, názory) po downgradu od Goldman Sachs, která tento krok zdůvodnila nízkými výdaji v IT sektoru a nereálným zlepšením ve střednědobém horizontu. Propad zaznamenala JP Morgan Chase. Korekci zisků zaznamenaly trhy po oznámení Philadelphia Fed Factory indexu, který popisuje výrobní průmyslovou aktivitu v okolí Philadelphie. Ten zaznamenal propad na hodnotu 3,1 z 6,6, přičemž se očekával nárůst na 8,0.

Páteční obchodování začalo mírným poklesem poté, co Morgan Stanley snížil ziskové očekávání pro výrobce čipů číslo jedna, společnost Intel. Tento den byl také zveřejněn index spotřebitelských cen za červenec, který dosáhl hodnoty 0,1 procanta, přičemž se předpokládala hodnota 0,2 procenta. Započatých staveb bylo 1 649 tisíc (očekávání 1 672 tisíc). Byl také zveřejněn index spotřebitelské důvěry ze měsíc srpen dle University of Michigan, který klesl na 87,9 z předchozích 88,1 (očekávaná hodnota 89,0).

Evropa

Ani evropským kapitálovým trhům se vstup do nového týdne nepodařil. Pokles zaznamenala letecká společnost Lufthansa, na čemž měl svůj podíl bankrot společnosti US Airways. Jedním z mála zpevňujících titulů byl výrobce automobilů, společnost BMW. Další den se na vývoji podepsal pozitivní vývoj maloobchodních tržeb v USA. Naopak silně negativně vyznělo oznámení indexu, který sestavuje ZEW Centrum pro Evropské ekonomické výzkumy a který hodnotí očekávání ekonomického růstu v SRN. Tento index zaznamenal propad na hodnotu 43,4 bodu z 69,1 bodu, přičemž ekonomové očekávali pokles na 65 bodu. Propad tohoto indexu může naznačovat pokles růstu průmyslové výroby. Dobře si v uplynulém týdnu vedla společnost Bayer AG, která uspěla ve sporu s konkurencí. Zpevňovala také společnost Munich Re.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.


Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Snaha o umazávání ztrát

12. 8. 2002 | David Petráček

Snaha o umazávání ztrát

I přesto, že se trhy snažily v uplynulém týdnu umazávat ztráty z předešlých seancí, vždy zde existovaly negativní zprávy, které těmto pokusům házely "klacky pod nohy".

Mohutný nástup trhům nevydržel

5. 8. 2002 | David Petráček

Mohutný nástup trhům nevydržel

Přestože vstup do obchodování naznačoval v uplynulém týdnu mnoho optimismu mezi investory, další dny bohužel daly za pravdu spíše skeptikům.

Propady neznají hranic

29. 7. 2002 | David Petráček

Propady neznají hranic

Ohlašování hospodářských výsledků v uplynulém týdnu bylo víceméně rozporuplné a výhledy do budoucna naznačují ještě mírné zhoršení. Toto a mnoho dalších zpráv se podepsalo na pokračujících... celý článek

Lepší výsledky staré ekonomiky

22. 7. 2002 | David Petráček

Lepší výsledky staré ekonomiky

Obchodování v uplynulém týdnu bylo silně ovlivněno probíhajícím ohlašováním hospodářských výsledků. Z prozatímního vývoje je patrné, že klasické tituly jsou na tom lépe než technologické.... celý článek

Strašák účetních machinací stále žije

15. 7. 2002 | David Petráček

Strašák účetních machinací stále žije

Přestože se už několikrát zdálo, že trhy už dosáhly svých minim a dočkáme se růstu. Stále nám dokazují, že dolů to stále jde.

Partners Financial Services