Propady neznají hranic

David Petráček | 29. 7. 2002
Propady neznají hranic
Ohlašování hospodářských výsledků v uplynulém týdnu bylo víceméně rozporuplné a výhledy do budoucna naznačují ještě mírné zhoršení. Toto a mnoho dalších zpráv se podepsalo na pokračujících propadech na kapitálových trzích.

Spojené státy

Přestože trhy vstoupily v pondělí do obchodování oslabené, existovala zde snaha o plusové hodnoty. Ta však investorům dlouho nevydržela a trh zaplavil oslabující trend, který vyšel z telekomunikačního sektoru po negativním ohlášení výsledků společnosti BellSouth (profil, názory). Oslabovaly také akcie bankovních společností, když hlavní podíl na tomto vývoji měly obavy z přílišné angažovanosti bank v problémových společnostech, zejména typu WorldCom (profil, názory). O aktuální náladě mezi investory nejlépe vypovídá index sestavovaný UBS Warburg a Gallup Org., který hodnotí investiční optimismus. Tento index v měsíci červenci klesl na historické minimum, když propadl z červnových 72 bodů na 46 bodů a pouze 32 procent investorů zahrnutých ve výzkumu hodnotí budoucnost tohoto roku jako optimistickou.

Trhy po pondělním dramatickém propadu otevřely v úterý v plusových hodnotách. Ovšem v průběhu dne se dostaly do ztrát, které však byly u indexu Nasdaq (profil, názory) mnohem vyšší. Indexu DJIA (profil, názory) pomáhaly farmaceutické fituly, které víceméně ohlašují v souladu s očekáváním. Naopak do ztrát ho stahovaly tituly ze sektoru energetiky a finančnictví. Akcie producentů a distributorů energie byly jedním z nejvíce ztrácejících sektorů. Dow Jones ztrácel také kvůli JP Morgan (profil, názory) a Citigroup (profil, názory), které klesají kvůli šetření Kongresu v kauze Enronu (profil, názory), když tyto společnosti byly nařčeny, že věděly o skrývání dluhů. Již devátou ztrátu v řadě zaznamenala společnost Lucent Technologies (profil, názory). Společnost AT&T (profil, názory) ohlásila ztrátu z operativní činnosti, což zahrnuje ale i náklady spojené s amortizací goodwill a franchisových nákladů. Mimo tyto platby by společnost dosáhla zisku 7 centů na akcii, když očekávaná hodnota byla 3 centy na akcii.

Vstup do středečního obchodování nebyl optimistický a trhy zaznamenaly další ztrátu. Tento den ohlašovala své výsledky společnost DuPont (profil, názory), která sice ohlásila nad očekáváním, ale snížila výhled pro další čtvrtletí. GlaxoSmithKline (profil, názory), výrobce léčiv, který jako DuPont ohlásil lepší výsledky za čtvrtletí, avšak také snížil svůj původní růstový odhad na 10 procent z původních 16 procent. Trhy se začaly po 16. hodině vzpamatovávat a v druhé polovině seance už bylo jasné, že zakončí v pozitivním teritoriu. To povzbudilo k nákupu i shortery, kteří uzavíráním krátkých pozic hnaly trhy vzhůru. Mezi nákupy vedly finanční tituly JP Morgan Chase a Citigroup, kterým se tak viceméně podařilo umazat úterní ztráty.

I přes dobré hospodářské výsledky ohlašujících společností zaznamenaly ve čtvrtek indexy Nasdaq i DJIA pokles. Společnost Xerox (profil, názory) dosáhla zisku 14 centů na akcii, přičemž se očekávala ztráta ve výši 2 centy. Také mediální gigant Viacom (profil, názory) oznámil, že dosáhl zisku 31 centů na akcii, což je o 2 centy více než se očekávalo. I společnost Eastman Kodak (profil, názory) předčila očekávání o 2 centy a dosáhla zisku 85 centů na akcii. Tento den byly též zveřejněny makroekonomické informace, které však vyzněly rozporuplně. Index zboží dlouhodobé spotřeby místo očekávaného růstu o 0,6 procenta vykázal hodnotu -3,8 procenta. Nově prodané domy dosáhly hodnoty 1001 tisíc oproti původně očekávaným 980 tisícům. Naopak prodeje existujících dopadly hůře. Očekávalo se 5,75 mil., přičemž aktuální hodnota je 5,07 mil.

V pátek vstoupily trhy do obchodování s větším optimismem než v předchozích dnech. Svůj díl na tom měl upgrade od Goldman Sachs (profil, názory) pro výrobce čipů zvýšení doporučení pro polovodičový sektor. Také společnost Microsoft (profil, názory) pomohla trhům vzhůru, když oznámila, že hodlá zvýšit výdaje na výzkum a rozvoj. Trhy povzbudilo také zveřejnění indexu spotřebitelské důvěry dle University of Michigan, který předčil očekávání a dosáhl hodnoty 88,1 bodu.

Evropa

Také Evropa se v uplynulém týdnu zmítala v hlubokých propadech jako USA. Mezi hlavního strůjce propadů můžeme zařadit bankovní sektor. Důvodem k tomuto vývoji byly obavy z přílišné angažovanosti ve společnostech jako například WorldCom. Také pojišťovací sektor táhl trhy dolů, a to kvůli vyšetřování cenových politik a kartelových dohod na poli majetkového pojištení. Dalšími klesajícími sektory byly chemický a farmaceutický.

Mezi nejvýznamnější společnosti, které ohlašovaly v Evropě, patřil Siemens (profil, názory). Ten dosáhl lepších výsledků než se očekávalo, avšak snížil očekávání na další období. To se též výrazně projevilo na dalším vývoji indexů. Německému indexu DAX (profil, názory) nepomohlo ani zveřejnění indexu IFO (důvěra v ekonomiku), který v červenci opět poklesl, tentokrát na 89,9 bodu z 91,3 bodu, přičemž očekávanou hodnotou bylo 91 bodů. Ve středu byla v Německu oznámena míra inflace, která dosáhla v červnu meziroční hodnoty 1 procento oproti předchozím 0,8 procenta, přičemž se očekával růst na 1,1 procenta.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lepší výsledky staré ekonomiky

22. 7. 2002 | David Petráček

Lepší výsledky staré ekonomiky

Obchodování v uplynulém týdnu bylo silně ovlivněno probíhajícím ohlašováním hospodářských výsledků. Z prozatímního vývoje je patrné, že klasické tituly jsou na tom lépe než technologické.... celý článek

Strašák účetních machinací stále žije

15. 7. 2002 | David Petráček

Strašák účetních machinací stále žije

Přestože se už několikrát zdálo, že trhy už dosáhly svých minim a dočkáme se růstu. Stále nám dokazují, že dolů to stále jde.

Trhy doháněly ztráty

8. 7. 2002 | David Petráček

Trhy doháněly ztráty

Přestože vývoj v první polovině týdne nenaznačoval přílišný optimismu, ve druhé polovině došlo k obratu a trhy nasadily výrazný pozitivní spurt.

FED – křehkost finančních trhů

1. 7. 2002 | David Petráček

FED – křehkost finančních trhů

Z komentáře Fedu bylo sice cítit mírně pozitivní naladění, ovšem také zde vyjadřuje přesvědčení o křehkosti finančních trhů.

Počáteční optimismus vyprchal

24. 6. 2002 | David Petráček

Počáteční optimismus vyprchal

Přestože byl začátek uplynulého týdnu na kapitálových trzích optimistický, nevydržel tento trend déle než jeden den.

Partners Financial Services