Fondy: čekají nás na podzim novinky?

Fondy: čekají nás na podzim novinky?
Stalo se již pravidlem, že nové fondy se v tuzemsku nejčastěji připravují v průběhu léta a na trh vstupují počátkem podzimu. Co nás čeká letos?

Před dvěma roky na trh vstoupily fondy Eurotrend (profil, názory) a Globaltrend (profil, názory) z dílny ISČS a Fond světových indexů (profil, názory) a fond fondů (profil, názory) od IKS Komerční banky. Z menších pak například Eurotech (profil, názory) od Akra. Před rokem byl největší podzimní novinkou Trendbond (profil, názory). No a co se chystá na letošek? Zřejmě žádná revoluce, vždyť ta ani není na klesajících trzích možná. Investiční společnosti navíc své novinky až do doby jejich schválení Komisí pro cenné papíry pečlivě tají. "Představit myšlenku fondu před definitivním schválení, znamená mít problémy s Komisí, považuje to za druh nátlaku a dává nám to znát," říkají shodně lidé, kteří mají napříč trhem přípravu novinek na starost.

Co komu chybí?

Názvy a zaručené zprávy o novinkách se tedy zatím bohužel nedočtete, můžeme ale tipovat, jakým směrem úvahy investiční společností směřují. ISČS má stále dva postkuponové fondy - Český (OFICSCES) a Výnosový (profil, názory). V každém z nich i po ukončení odkupů zůstává miliarda korun – v tuzemsku více než úctyhodný majetek. Lze očekávat, že pokud se ISČS pustí do nového fondu, vznikne proměnou některého z výše jmenovaných.

Osobně se domnívám, že ISČS stále nedává spát úspěch Felixe IKS Komerční banky. Všechny varianty balíčku Felix jsou velmi konzervativní, s žádným nebo jen drobným zastoupením akciového fondu. Díky tomu Felix vykazuje černá čísla i na klesajících trzích.

To balíčky ISČS takové štěstí nemají. Sporoplány, které by i konzervativní mixování umožňovaly, se přes nákladnou reklamní kampaň vůbec nechytly. No a smíšené fondy Sporomix 3 (profil, názory) a Sporomix 5 (OFICSSM) s 30, respektive 50% zastoupením akcií? Padají a padají, Sporomix 5 aktuálně meziročně o 14 a Sporomix 3 o 11 procent. To jsou výsledky, které jsou nejen konzervativní klientele České spořitelny prakticky neprodejné. Myslím si, že ISČS vytvoří něco ještě konzervativnějšího, pravděpodobně smíšený fond s aktuálně nulovým, potenciálně ale až desetiprocentním zastoupením akciím. Prostě druhého Felixe, jednoduchý nástroj investování, který nebude jen na peněžním trhu a i ve špatných dobách bude v plusu nebo na nule. Nic takového ISČS zatím v nabídce nemá.

To v IKS KB zřejmě plánují válcovat konkurenci novinkou orientovanou český akciový trh. Zatímco ISČS má v nabídce Sporotrend (profil, názory), akciový fond zaměřený na Česko, Polsko a Maďarsko, IKS KB nemá v nabídce z této oblasti nic, přesto, že si středoevropské akcie vedou v posledním roce docela dobře. Také IKS může stavět na postkuponových fondech. Vhodnější se jeví především IKS Balancovaný (profil, názory) s 320 miliony korun pod správou. Odkupy v něm jsou již prakticky u konce, což o IKS Globálním (profil, názory) s 6,6 miliardami korun, především institucionálních investorů (včetně mateřské banky), rozhodně říci nejde.

No a ostatní? První investiční (profil, názory) a OB Invest (ISOBI) budou mít dost starostí s fúzí společností v jednu, ještě spolu s Patria Asset Management. Jen co splynou firmy, lze čekat podobný proces také u fondů. Na nového akcionáře bude čekat ŽB – Trust (profil, názory), Pioneer Trust (profil, názory, koupit) bude dál rád, že je rád. Jedinou jeho snahou bude zabránit exodu znechucených podílníků.

Newton (profil, názory) již na podzim možná najde nového vlastníka. Zatím neexistují informace o tom, že by o skupinu měl zájem někdo jiný než J & T (profil, názory). ČP – Invest (profil, názory) zůstane nadále poněkud tajemnou společností, nevyužívající zdaleka svého potenciálu, skrytého v komplexní nabídce fondů. No a Akro (profil, názory) se podle mne bohužel ani na podzim návratu peněz do fondu Svět (profil, názory) nedočká. Bez nich ale tato společnost může těžko přijít na trh s něčím novým.

Léto bez peněz

Příliv peněz do fondů během prázdninových měsíců vyschl, čisté týdenní prodeje v tuzemsku registrovaných fondů jsou v prvním červencovém týdnu záporné.

Nejvíce peněz za poslední týden získal KBC Multi Cash ČSOB (+193 milionů korun) a dvojice fondů ISČS: Sporoinvest (profil, názory) (+185 milionů korun) a Sporobond (profil, názory) (+91 milionů korun), následovaná trojicí fondů peněžního trhu - IKS peněžní trh (profil, názory) (+84 milionů korun), KBC Multi Cash EURO a Sporokonto ŽB- Trust (profil, názory, koupit).

Akciových trhy, stále padáme

Týdenní výkonnosti všech kategorií fondů s výjimkou dluhopisových jsou záporné. Za zaznamenání stojí tento fakt především u fondů peněžního trhu. Dlouhodobější statistiky smíšených fondů stále výrazně ovlivňuje navrácení majetku do fondu AGb (profil, názory), takže je nelze brát moc vážně.

Akciové fondy za poslední týden poklesly o 3,4 procenta. V měsíčním horizontu znehodnotily majetek připadající na jeden podíl v průměru o minus 11,87 procenta, za poslední čtvrt rok ale poklesl majetek každého podílníka v průměru o 20,3 procenta a za rok propadl bezmála o více než čtyřicet procent. Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil Fond korporátních dluhopisů ČP - Investu (profil, názory, koupit) (+1,04 procenta), následovaný Fondem státních dluhopisů (profil, názory) (+0,59 procenta) stejného správce. Úspěšný byl také Dluhopisový fond První investiční (profil, názory) (+0,4) procenta a ISČS Výnosový.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Objeví se na podzim nějaké nové fondy? Jak moc se realita bude lišit od popsané fikce? Pomožte nám odhalit novinky ze zákulisí investičních společností, podělte se s ostatními o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pioneer: budeme aktivnější, říká nový portfoliomanažer

2. 7. 2002 | Tomáš Skřivánek

Pioneer: budeme aktivnější, říká nový portfoliomanažer

Smíšenému fondu Pioneer Trust se moc nedaří. Již přes dva roky klesá nejen kurz ale i majetek pod správou. Změní trend nový portfoliomanažer Petr Zajíc?

Fondy: pád do hluboké propasti

1. 7. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: pád do hluboké propasti

Minulý týden byl pro české fondy velmi špatný. Výkonnost byla katastrofická a ani prodeje nebyly tak dobré, jak jsme si zvykli. Spousta peněz zmizela i z institucionálních fondů. Přichází... celý článek

Zajištěné fondy: Je z čeho vybírat?

27. 6. 2002 | Tomáš Mergl

Zajištěné fondy: Je z čeho vybírat?

Nabídka zajištěných fondů na českém trhu je v současnosti velmi omezená. Přesto mají investoři možnost vybírat mezi jednotlivými druhy zajištěných fondů. Každý z nich přitom nabízí... celý článek

Fondy: kdo bude v Česku zhasínat?

24. 6. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy: kdo bude v Česku zhasínat?

Zdanění výnosů na úrovni fondů připravená podoba zákona o investičních společnostech a fondech zatím neodstranila. Z tuzemského fondového průmyslu proto časem nemusí zůstat kámen na... celý článek

Partners Financial Services