Trhy doháněly ztráty

David Petráček | 8. 7. 2002
Trhy doháněly ztráty
Přestože vývoj v první polovině týdne nenaznačoval přílišný optimismu, ve druhé polovině došlo k obratu a trhy nasadily výrazný pozitivní spurt.
Spojené státy

I přes nejistý vývoj před začátkem obchodování se indexy pohybovaly po otevření v pozitivním teritoriu. Tento růst podpořily informace zveřejněné v 16. hodin. ISM manufacturing index překonal očekávání, nicméně výrazně propadla hodnota výdajů ve stavebnictví, když se očekával růst 0,2 % a bylo zveřejněn pokles o –0,7 %. Také převládající obavy z možného teroristického útoku 4. července způsobily, že investoři uzavíraly pozice. Farmaceutický trh ztrácel díky společnostem Johnson & Johnson (profil, názory) a Alkermes (profil, názory), kterým byl zamítnut nový lék na schizofrenii. Jedním z mála posilujících titulů byly akcie Philip Morris (profil, názory).

Úterní otevření bylo záporné. Podíl na tomto trendu měly účetní problémy společnosti Vivendi Universal (profil, názory). Pak se však začaly trhy zvedat a vypadalo to, že se dočkáme alespoň korekce. Vývoj ovlivnilo také několik downgradů na "menší" technologické tituly MVSN, ADVS, CHKP, SNWL. Naopak Merrill Lynch zvýšil očekávání na Deere (profil, názory) a JP Morgan na Johnson & Johnson. Trhy však dále propadaly vedeny polovodičovými a zdravotnickými tituly.

Ve středu se ze začátku zdálo, že hodnoty akcií by mohly vytvořit nákupní tendence. Trhy opravdu mírně zpevnily, avšak nepříliš pozitivní makroinformace (ISM pro služby za červen 57,2 bodu zhruba o 3 body. méně než v minulém měsíci; tovární objednávky mírně nad očekávání v květnu vzrostly - o 0,7 %) spolu s varovnými komentáři na výši tržeb společností AMD (profil, názory) a Openwave (profil, názory) podkopaly snahu o růstové korekce. Dobře si naopak vedly telekomunikace, které těžily především z posílení WorldComu (profil, názory).

Ve čtvrtek se na kapitálových trzích neobchodovalo.

V pátek otevřely trhy v pozitivním duchu. Investoři pravděpodobně po čtvrtečním svátku vstoupili do nového dne plni optimismu, jelikož vývoj neovlivily ani makrodata (mírna nezaměstnanosti dle očekávání 5,9 %) ani zpráva o obtížném prodeji podílů WorldComu v mexickém a brazilském telekomu. Trhy posilovaly jako celek, napříč sektory. Počítačové tituly rostly na základě spekulací, že podnikové zisky budou letos růst. Merril Lynch vyhlásil snížení pracovní síly, když hodlá propustit 20 % zaměstnanců. Zajímavé bylo též obchodování s akciemi WorldComu, které rosty o 13,96 %.

Německo

Evropa se opět vydávala směrem, který jí ukázaly Spojené státy. Negativní vývoj zaznamenal farmaceutický sektor. Také zpráva Evropské unie o stavu spotřebitelské a firemní důvěry v ekonomiku vyzněla negativně. Spotřebitelská důvěra propadla z –8 na –9 bodu v květnu a u důvěry v růst ekonomiky to bylo ještě o jeden bod horší. Rostoucí nezaměstnanost má vliv na spotřebitelské výdaje, které tvoří polovinu HDP. Tak jako v USA i v Evropě ovlivnilo obchodování varovné prohlášení od výrobce chipových komponentů, společnosti AMD, které se podepsalo na vývoji společnosti Infineon. Mezi pozitivní informace můžeme naopak řadit, že tovární objednávky za měsíc květen v německé ekonomice neočekávaně vzrostly o 3,1 % poté, co v dubnu rostly 2,1 % a rostly tak již třetí měsíc za sebou. To se podepsalo na růstu mnoha titulů – Allianz (profil, názory), Munich Re a další. V pátek byl růst podpořen hlavně technologickými tituly.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.



Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

FED – křehkost finančních trhů

1. 7. 2002 | David Petráček

FED – křehkost finančních trhů

Z komentáře Fedu bylo sice cítit mírně pozitivní naladění, ovšem také zde vyjadřuje přesvědčení o křehkosti finančních trhů.

Počáteční optimismus vyprchal

24. 6. 2002 | David Petráček

Počáteční optimismus vyprchal

Přestože byl začátek uplynulého týdnu na kapitálových trzích optimistický, nevydržel tento trend déle než jeden den.

Propady opět převyšovaly růsty

17. 6. 2002 | David Petráček

Propady opět převyšovaly růsty

I když docházelo v některých dnech ke kladnému vývoji na kapitálových trzích, v konečném zúčtování skončilo obchodování negativně.

Nedůvěra investorů vše překonala

10. 6. 2002 | David Petráček

Nedůvěra investorů vše překonala

Ani pozitivní makroekonomické informace o vývoji ekonomiky nedokázaly zlepšit negativní náladu investorů na počátku června.

Pochybovační investoři

3. 6. 2002 | David Petráček

Pochybovační investoři

Pochyby investorů o ekonomickém oživení a obavy z vývoje krizové situace mezi Indií a Pákistánem nedovolily trhům růst.

Partners Financial Services