FED – křehkost finančních trhů

FED – křehkost finančních trhů
Z komentáře Fedu bylo sice cítit mírně pozitivní naladění, ovšem také zde vyjadřuje přesvědčení o křehkosti finančních trhů.

Spojené státy

Vstup do nového týdne začal na kapitálových trzích poklesem. Tento trend naznačoval už před začátkem obchodování vývoj futures. V druhé polovině seance však nastal prudký obrat a trhy začaly strmě stoupat. Index Nasdaq (profil, názory) těžil hlavně z vývoje v sektorech polovodičů, hardwaru a biotechnologií. Dalším důvodem ke změně byly automaty, které byly pravděpodobně nastaveny na hodnoty okolo 1420 bodů a spustily nákupní vlnu. Mezi zajímavé tituly patřily akcie společnosti Siebel Systems (profil, názory), které v závěru výrazně posílily. Rostly také akcie společnosti Microsoft (profil, názory), která oznámila, že hodlá přijmout 450 obchodníků na podpoření prodeje svého softwaru.

V úterý byl počátek obchodování mírně pozitivní, jelikož trhy vyčkávaly na zveřejnění makroinformací. Spotřebitelská důvěra v červnu klesla na 106,4 bodu z květnových 110,3 bodu, avšak očekával se propad až na 106 bodů, a proto pokles nepůsobil na trhy tak destruktivně. Také hodnota prodaných existujících domů mírně předčila očekávání. Po 18. hodině se trhy, zejména však technologický, dostaly po tlak a propadly se do ztrát. Goldman Sachs v úterý snížil výhled očekávaných zisků pro společnost Hewlett-Packard (profil, názory) a Morgan Stanley oznámil svůj cenový výhled pro akcie General Electric (profil, názory). Dále Moody's snížila dluhový rating Motorole (profil, názory).

Ve středu nastala na trhu panika, která byla způsobena úterním ohlášením společnosti WorldCom (profil, názory), avšak netrvala dlouho a trhy se začaly vzpamatovávat. Podíl na tomto obratu měly zveřejněné makroúdaje, které předčily očekávání (za měsíc květen vzrostly objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby o 0,6 %, prodej nových domů se vyhoupl na roční úroveň 1,03 milionu). Investoři také čekali na komentář Fedu, který oznámil, že stav ekonomiky se mírně zlepšuje, ale finanční trhy zůstávají stále náchylné na zvraty. Stanovisko pak ponechal na úrovni "neutrální".

Čtvrteční obchodování začalo v pozitivním duchu díky potvrzení ziskového očekávání od Motoroly, upgradu společnosti Lehman pro čipový sektor, pozitivním komentáři pro polovodiče od Bears Stearns a pozitivním vyjádření pro Sun Microsystems (profil, názory) od Golman Sachs. Tento růst ještě podpořila finální hodnota HDP za první čtvrtletí, která předčila očekávání (6,1 % místo 5,6 %). Ovšem podezření z dalších účetních nesrovnalostí u společnosti General Motors (profil, názory) a Omnicom (profil, názory) růstový trend zastavilo. Krátce po oznámení FOMC minutes začaly indexy opět růst a dosáhly denních maxim.

Páteční obchodování bylo silně ovlivněno makroekonomickými zprávami. Byla zveřejněna hodnota osobních příjmů a výdajů, u nichž se předpokládala hladina 0,3 %, respektive 0,0 %. Další zajímavou zprávou byl vývoj spotřebitelské důvěry dle University of Michigan, u které se očekávala nezměněná hodnota 90,8 bodu.

Evropa

Na evropských kapitálových trzích bychom opět našli několik sektorů, které ovlivňovaly vývoj jak směrem nahoru, tak směrem dolu. Zmínit můžeme například sektor výrobců automobilů. Zatímco v pondělí patřil mezi ztrátové, v dalších dnech pomáhal trhům růst. Odlišným vývojem v různých dnech se může pochlubit také společnost SAP (profil, názory). Mezi tituly, které patřily mezi vůdce poklesů, byly akcie finančních společností, zejména pojišťoven. Nečekanou zprávou byla také hodnota indexu důvěry v německé hospodářství, která poklesla z 91,5 na 91,3, přičemž se očekával nárůst na 92,0 bodu.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Počáteční optimismus vyprchal

24. 6. 2002 | David Petráček

Počáteční optimismus vyprchal

Přestože byl začátek uplynulého týdnu na kapitálových trzích optimistický, nevydržel tento trend déle než jeden den.

Propady opět převyšovaly růsty

17. 6. 2002 | David Petráček

Propady opět převyšovaly růsty

I když docházelo v některých dnech ke kladnému vývoji na kapitálových trzích, v konečném zúčtování skončilo obchodování negativně.

Nedůvěra investorů vše překonala

10. 6. 2002 | David Petráček

Nedůvěra investorů vše překonala

Ani pozitivní makroekonomické informace o vývoji ekonomiky nedokázaly zlepšit negativní náladu investorů na počátku června.

Pochybovační investoři

3. 6. 2002 | David Petráček

Pochybovační investoři

Pochyby investorů o ekonomickém oživení a obavy z vývoje krizové situace mezi Indií a Pákistánem nedovolily trhům růst.

Technologie vládly propadům

27. 5. 2002 | David Petráček

Technologie vládly propadům

Vývoj obchodování na kapitálových trzích ve dnech 20. – 24. 5. 2002 V uplynulém týdnu došlo opět k propadům technologií díky prohlášení analytiků, že pozice získané před týdnem nemají... celý článek

Partners Financial Services