Počáteční optimismus vyprchal

David Petráček | 24. 6. 2002
Počáteční optimismus vyprchal
Přestože byl začátek uplynulého týdnu na kapitálových trzích optimistický, nevydržel tento trend déle než jeden den.

Spojené státy

V pondělí americké kapitálové trhy posilovaly po celý den a zakončily po dlouhé době výrazně v plusových hodnotách. Pouze málo titulů nepodlehlo tomuto optimismu a klesalo. Po snížení doporučení propadaly akcie společnosti Nextel Communications. Po snížení dlouhodobého ratingu agenturou Moody’s se dostaly pod prodejní tlak také akcie společnosti Ericsson. Naopak ze zvýšeného doporučení analytiků těžily společnosti McDonald's, Amgen, DuPont, Agilent a Cardinal Health.

V úterý se začátek obchodování moc nevydařil, ovšem pozitivní makrodata počáteční ztráty smazaly. Tyto informace však prospěly více indexu Dow Jones, který, na rozdíl od Nasdaqu, skončil v plusových hodnotách. Údaj o zahájených stavbách pomohl vzhůru akciím stavebních společností. Mezi nimi byly Hovnanian Enterprises, Toll Brothers a D.R. Horton. Dalšími společnostmi, které těžily z pozitivních makroinformací, byly General Electric a Ford. Ovšem nic nepomohlo společnosti Best Buy Co., maloobchodníka s elektronickým zbožím, která sice ohlásila vyšší zisk než se očekávalo, ale snížila výhled na druhé čtvrtletí, a to ji poslalo dolů. V technologiích pomáhala korigovat vývoj společnost Tyco International, která opět získala důvěru investorů.

Středa začala na kapitálových trzích varováním ohledně nižších než očekávaných výsledků společnosti Apple Computer. To poslalo dolů i další výrobce počítačů - Dell Computer, IBM a Hewlett-Packard. Ovšem toto oslabení rychle vychladlo a ztráty byly umazány. Tento trend však trhům nevydržel a indexy Nasdaq a DJIA v druhé polovině obchodování výrazně propadly. Společnost Oracle smazala zisk z počátku obchodování po ohlášení jejích zisku a tržeb. Také společnost Rambus propadala v reakci na prohlášení Federal Trade Commission, že firma porušovala antimonopolní zákony a bude sankcionována pokutou. O čtyři procenta klesly akcie společnosti Walt Disney poté, co Deutsche Bank snížila výhled na třetí čtvrtletí.

Ve čtvrtek se trhům vůbec nedařilo. Především downgrady pro blue-chips (např. GM) a oslabení v biotechnologiích způsobily oslabení trhů. Optimismus telekomunikačnímu sektoru nepřidaly další varovné komentáře týkající se např. společnosti Nokia. Také makroekonomické informace pomohly indexům dolů (leading indicators +0,4%, oproti +0,3% očekávání). Zároveň byl ohlášen schodek obchodní bilance v měsíci dubnu na úrovni $35,9 mld, který byl z velké části prohlouben dovozem zahraničních automobilů. A následovalo také oslabení $ oproti €.

V pátek trhy opět ztrácely. Tento den bylo také zobchodováno obrovské množství akcií. Důvodem této situace byl tzv. triple witch. Tento den totiž skončily tři různé investiční instrumenty, a to opce, futures a opce na futures a dochází ke konečnému vypořádání pozic, které mění majitele. I když byla společnost WorldCom nejvíce obchodovaný titul na Nasdaqu, snížení ratingu poslalo akcie firmy dolů. Další společností, o které se v pátek hodně mluvilo, byl Quallcomm, který v počátku obchodování získával poté, co oznámil minimálně dosažení očekávaných zisků. V druhé polovině seance však ani on nedokázal čelit výprodejní vlně.

Evropa

V Evropě už tradičně docházelo ke kopírování vývoje amerických kapitálových trhů. Velice zajímavým byl v uplynulém týdnu sektor výrobců automobilů. Zatímco v pondělí pomáhaly akcie společností BMW, DaimlerChrysler a VW trhům vzhůru, v pátek naopak patřily mezi hlavní strůjce propadů. Takovéto diametrálně odlišné vývoje v různých dnech bychom mohli zaznamenat i u jiných společností, např. Munich Re nebo Deutsche Post. Už téměř tradičně si nevedl dobře Deutsche Telekom, jehož akcie dosáhly ve čtvrtek nového minima. Německá centrální banka v pondělí ve svém měsíčním reportu zveřejnila, že ekonomický růst zatím nemá dostatečně širokou základnu, přičemž byl tažen exporty, naproti tomu domácí poptávka byla slabá. Očekává růst 0,75 procenta tento rok oproti 0,6 procenta v roce 2001.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Propady opět převyšovaly růsty

17. 6. 2002 | David Petráček

Propady opět převyšovaly růsty

I když docházelo v některých dnech ke kladnému vývoji na kapitálových trzích, v konečném zúčtování skončilo obchodování negativně.

Nedůvěra investorů vše překonala

10. 6. 2002 | David Petráček

Nedůvěra investorů vše překonala

Ani pozitivní makroekonomické informace o vývoji ekonomiky nedokázaly zlepšit negativní náladu investorů na počátku června.

Pochybovační investoři

3. 6. 2002 | David Petráček

Pochybovační investoři

Pochyby investorů o ekonomickém oživení a obavy z vývoje krizové situace mezi Indií a Pákistánem nedovolily trhům růst.

Technologie vládly propadům

27. 5. 2002 | David Petráček

Technologie vládly propadům

Vývoj obchodování na kapitálových trzích ve dnech 20. – 24. 5. 2002 V uplynulém týdnu došlo opět k propadům technologií díky prohlášení analytiků, že pozice získané před týdnem nemají... celý článek

A zase ty technologie

20. 5. 2002 | David Petráček

A zase ty technologie

V uplynulém týdnu využili investoři nízkých cen zajímavých technologických titulů a začali nakupovat. Trhy nesly, na rozdíl od minulého týdne, vzhůru i maloobchodní společnosti.

Partners Financial Services