Libra, euro, dolar nebo rubl?

Libra, euro, dolar nebo rubl?
Vyplatí se rozložit investiční portfolio do několika světových měn? Většina odborníků tvrdí že ano, ale v době sílící koruny se najdou i opačné názory.

Vedle stanovení optimální struktury různých druhů investice může většímu zhodnocení investic napomoci rovněž volba měn, v jakých budou tyto nástroje drženy. Pro krátkodobé investice v horizontu do jednoho roku se jeví jako nejvýhodnější držet celou sumu v korunách. Výnosy korunových a eurových depozit jsou přibližně stejné, navíc odpadá měnové riziko a konverzní poplatky. V případě dlouhodobějšího umístění financí doporučují odborníci držet přibližně jednu třetinu v euro (profil, názory), zbytek v korunách. Důvodem je rozložení portfolia mezi více různých měn. Nižší perspektivu naopak nabízejí americké dolary, které v současné době pociťují odklon investorů. V důsledku toho klesá rovněž kurz dolaru (profil, názory). Jediným důvodem proč investovat v dolarech, je nákup amerických akcií se spekulací na jejich vzestup.

Koruna je základem

Investice ve výši 100 000 korun by měla být vložena do otevřeného fondu peněžního trhu v korunách. U relativně nízkých částek se nevyplatí diverzifikovat portfolio do různých měn. Odpadají transakční náklady spojené s konverzí a případné zisky nejsou ekvivalentní vynaloženému úsilí.

Měnová diverzifikace se již vyplatí u trojnásobné investice, tedy od 300 tisíc korun výše. Třetina této částky by byla umístěna do otevřeného fondu peněžního trhu v eurech, zbytek do obdobného fondu v korunách. "V případě znehodnocení české měny vůči euro o tři procenta a více doporučuji eurová aktiva konvertovat zpět do koruny," říká Pavel Sobíšek, ekonom HVB Bank (profil, názory).

U investic převyšujících půl milionu korun by portfolio mohlo být rozděleno přibližně stejně pouze s tím, že jeho příslušné části by byly diverzifikovány nákupem dvou až tří obdobných instrumentů různých správců. Pro rizikově orientované investory lze doporučit místo fondů peněžního trhu v eurech nákup fondu ve stejné měně investujícího do globálních akciových titulů nebo zvýšit podíl investice denominované v eurech až na padesát procent.

Někteří ekonomové doporučují držet celou investici v korunách. Opírají se o analýzu, ve které Česká národní banka (profil, názory) odhaduje v době připojení České republiky k měnové unii - přibližně za šest až osm let - kurz 26 korun za euro. Pokud by prognóza ČNB vyšla, zhodnotila by se koruny průměrně vůči euru ročně o 3,7 procenta. Pokud je počáteční investice v korunách, doporučuje neměnit tuto orientaci pro jakoukoli výši portfolia například Michal Jetel, privátní poradce České spořitelny (profil, názory). Podle něj by koruna měla posilovat nejen vůči euru , ale vůči všem hlavním světovým měnám - například dolaru a britské libře (profil, názory).

Diverzifikace sníží riziko

Někteří analytici by portfolio skládali především podle rizikové orientace investora. Pavel Kohout k tomu říká: "Výše jednotlivých částek nic neříká, snad kromě poplatků a transakčních nákladů." Rozhodující je, jak velkou část z majetku investora příslušná částka představuje. Jinak se bude chovat člověk, který má investovat své celoživotní úspory a jinak ten, pro něhož bude stejná částka představovat několik měsíčních platů.

Diverzifikace portfolia do různých měn snižuje riziko. Není dobré mít vše v jedné měně, protože negativní vývoj instrumentů v této měně způsobí velké velký dopad na hodnotu celého portfolia. Doporučují se eura a dolary.

Významnou roli pro volbu nejlepší skladby různých investičních nástrojů hraje čas, v němž musí být vložený kapitál zpět k dispozici, a také to, jaké riziko je investor ochoten podstoupit. Co se týká délky období, platí, že čím je delší, tím vyšší je riziko včetně měnového. Na druhou stranu se investor může více spolehnout na statistiky konkrétních instrumentů. Riziková orientace pak určuje především volbu ideální skladby konkrétních instrumentů a to i z pohledu měnového.

Investiční poradci ČSOB (profil, názory) prezentují čtyři základní investiční profily podle rizikové orientace investora. Podíly cizích měn v jednotlivých profilech se pohybují od 29 procent v konzervativnímu po 73 procent v dynamickém. Zastoupení mají koruna, euro a dolar. Například růstový profil je složen ze 47 procent z nástrojů v koruně, ze třiceti procent v eurech a 23 procent připadá na dolar. Naopak v profilu konzervativním dominuje domácí měna, 15 procent připadá na dluhopisy v eurech a čtrnáct procent na americké dluhopisy.

Do jakých měn jste investovali? Myslíte, že je nejvýhodnější držet celou investici v korunách? Podělte se o své názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2002 12:04, HermanJ

Podle predikce vývoje kurzu CZK/USD by měla koruna spíše posilovat. Výnosové míry nejsou u dolarů větší a nepředpokládám, že máte tak vysokou částku, aby se vám vyplatilo investovat například do amerických akcií (což je značně riskantní). Já osobně bych dolary směnil na koruny a částku bych rozdělil na podílové fondy a bankovní depozita. Záleží na vaší ochotě riskovat a čase, v jakém budete peníze potřebovat. Pokud ne do 5 let, doporučuji uzavřít stavební spoření.

Zobrazit celé vlákno

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 7. 2002 10:37

Souhlasím. Devizová spekulace. Lze ji tolerovat jenom v případě investování do zahraničních akcií a akciových fondů, protože tam to dost dobře jinak nejde. U pevně úročených nástrojů nemá smysl jiná měna než koruna.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vydá se euro konečně vzhůru?

27. 2. 2002 | Vavřinec Kryzánek | 1 komentář

Vydá se euro konečně vzhůru?

Euro pokleslo vůči dolaru za tři roky své existence zhruba o dvacet procent. Analytici a ekonomové od té doby takřka pravidelně přicházejí s novými argumenty, že je euro podhodnocené... celý článek

Udrží se dolar na výsluní?

11. 10. 2001 | Michal Mišun

Udrží se dolar na výsluní?

Bezprecedentní příliv kapitálu do americké ekonomiky přispívá už řadu let ke zhodnocování dolaru. Některé indicie však už nazančují, že by v blízké budoucnosti mohl nastat obrat.

Partners Financial Services