Co říká o budoucnosti RM-Systému Milan Šimáček, člen prezidia KCP

Petr Vykoukal | 13. 6. 2002

RM-Systém vznikl počátkem devadesátých let jako poměrně flexibilní elektronický trh, který měl umožnit prodej akcií drobných kupónových akcionářů. I když v minulém roce RM-Systém vyřadil na základě zákona ze svého trhu více než 500 akciových titulů právě z kupónové privatizace a objem obchodů na trhu RM-S nepřesáhl 1 % z celkového objemu obchodů uzavíraných na našem trhu, tato úloha RM-Systému ještě nebyla doceněna.

Na druhou stranu je třeba říci, že počátky kapitálového trhu v Čechách jsou spojeny s velmi liberální licenční politikou, nedostatečnými pravidly a také fragmentací našeho veřejného trhu, což bylo opakovaně kritizováno Evropskou komisí, Světovou bankou i Mezinárodním měnovým fondem. V zemích Evropské Unie, kde je regulovaný trh organizován výlučně burzou, existují trhy, které nejsou trhy samoregulujícími (což je v našich podmínkách RM-Systém). Tyto trhy provozují tzv. alternativní obchodní systém. Komise pro cenné papíry je toho názoru, že v připravovaném zákoně o podnikání na kapitálovém trhu by měly být podle evropské direktivy ponechány výlučně dvě regulatorní kategorie: burza cenných papíry a obchodník s cennými papíry provozující alternativní obchodní systém. RM-Systém pak bude moci podle své volby splnit podmínky jedné z těchto licencí.

Aby se mohl stát samoregulujícím trhem burzovního typu, musel by být založen na členském principu a kromě připouštěcích podmínek pro přijímání cenných papírů, by musel mít kontrolní mechanismy umožňující inspekci subjektů obchodujících na trhu RM-S. V případě, že by se RM-S rozhodl provozovat alternativní obchodní systém, neměly by být s touto přeměnou spojeny významné regulatorní požadavky nad rámec stávajících (naopak by odpadl formalizovaný proces registrace cenných papírů) a RM-S by mohl organizovat, stejně jak je tomu na obdobných alternativních trzích, i trh s neregistrovanými cennými papíry.

Nedávno Komise pro cenné papíry překlenula výkladem nejasnost v zákoně o cenných papírech a umožnila RM-Systému distribuci podílových listů formou organizování trhu. Z hlediska vypořádání obchodů může podle zákona o cenných papírech organizátor mimoburzovního trhu vypořádávat pouze ty obchody, které byly uskutečněny na jeho trhu, v případě RM-S se jedná o obchody uzavřené v aukci nebo přímé obchody uskutečněné v RM-S s cennými papíry na něm registrovanými (tedy nikoli custody převody nebo přímé obchody bez peněžního vypořádání). Avizovaným záměrem RM-Systému je také zprostředkovávat obchody s deriváty, ale k poskytování této služby musí získat RM-Systém příslušnou licenci, o kterou zatím nepožádal.

Požadavky na registrované cenné papíry se v rámci EU stále zpřísňují. Dokladem může být právě schválené nařízení požadující, aby všechny společnosti přijaté k obchodování na regulovaném trhu od roku 2005 připravovali konsolidovanou účetní závěrku podle mezinárodních účetních standardů IAS. Proto Komise považuje za nezbytné umožnit existenci dvou stupňů trhů – regulovaného vyhovujícího plně evropským standardům a alternativního pro společnosti, pro které jsou tyto standardy ekonomicky nedosažitelné. RM-S bude umožněno zvolit si jednu z těchto cest podle strategie svého vlastníka, která zatím není známa.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services