Nedůvěra investorů vše překonala

David Petráček | 10. 6. 2002
Nedůvěra investorů vše překonala
Ani pozitivní makroekonomické informace o vývoji ekonomiky nedokázaly zlepšit negativní náladu investorů na počátku června.

Spojené státy

V pondělí došlo k propadu amerických akcií na nejnižší úroveň za poslední měsíc. Tento propad byl z největší části způsoben nedůvěrou investorů, která byla ještě více prohloubena vyšetřováním ve společnosti Tyco International Ltd. (profil, názory). V pondělí propadaly akcie společností z trhu s energií, a to Williams Cos. a El Paso Corp. (profil, názory). U obou společností se díky omezenému manévrovacímu prostoru, nedobytným pohledávkám a zvýšené státní regulaci v tomto sektoru snižuje možnost tvorby zisku. Index Nasdaq (profil, názory) poslalo pod hranici 1600 bodů snížení ratingu několika softwarových společností.

V úterý trhy rostly převážně v druhé polovině obchodování. Důvodem dnešní optimističtější nálady byl projev šefa Fedu Alana Greenspana, který uvedl, že pozitivní výhled americké ekonomiky se zvyšuje. Alan Greenspan také pozitivně komentoval vývoj inflace, která se drží na přijatelné úrovni. V úterý zaznamenaly růst výrobci polovodičů, kteří s sebou táhly i většinu technologických titulů. Z vývoje indexu Dow Jones (profil, názory) plyne, že cyklické tituly se oproti technologickým drží více při zemi.

Středeční obchodování bylo rozkolísané a trhy nemohly po celý den najít jednoznačný trend. Nakonec ale indexy Nasdaq i DJIA skončily v plusových hodnotách. Růst se zaměřoval hlavně do cyklických odvětví jako je papírenský průmysl a sektor leteckých dopravců, také zdravotnictví zažívá zájem investorů. Nejhůře se dařilo technologickým a energetickým titulům. Pozitivní komentáře od největší společnosti v retailovém sektoru, společnosti Wal-Mart, zapříčinil pozitivní vývoj po otevření. Mírné uklidnění sporu Mezi Indií a Pákistánem také podpořilo dnešní optimistický trend.

Ve čtvrtek zasáhly trhy prodejní vlna. Investoři se zbavovaly technologických akcií poté, co bylo sníženo doporučení celého polovodičového sektoru v čele s Intelem (profil, názory). Konzervativní tituly zase ztrácely kvůli situaci v Izraeli a Pákistánu. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti propadly na 13-ti měsíční minimum, když klesly o 32 tisíc na 383 tisíc, což je více než se očekávalo. Propadaly hlavně biotechnologické, finanční a retailové tituly. Zraky investorů byly obráceny ke konferenci společnosti Intel, která se konala po skončení obchodování.

V pátek byla před začátkem obchodování zveřejněna míra nezaměstnanosti za měsíc květen, která neočekávaně klesla na 5,8 procenta. Předpovědi ekonomů přitom byly 6,1 procent. Avšak ani tato optimistická zpráva nedokázala zabránit počátečnímu propadu amerických trhů, které tak reagovaly na oznámení výrobce čipů, společnosti Intel, o snížení ziskového výhledu na druhé čtvrtletí. Oleje do ohně ještě přilila společnost Biogen (profil, názory), která oznámila, že jejich výnosy pro druhé čtvrtletí a pro rok 2002 nesplní očekávání.

Evropa

Evropské trhy se v uplynulém týdnu pohybovaly převážně dolů. A to i přes pozitivní makroekonomické ukazatele. Evropská průmyslová výroba rostla během května nejvíce za posledních 15 měsíců. Podle odhadů by mohlo evropské hospodářství růst až o 0,6 procent ve druhém čtvrtletí, po nepříliš velkém 0,2 procentním růstu v prvním čtvrtletí. Propad na začátku týdne zaznamenala největší německá automobilka Volkswagen AG, která bude pravděpodobně nucena stáhnout z trhu až milion vozidel. Obavy ze ziskovosti společností táhly dolů Deutsche Telekom (profil, názory) i jiné korporace. Propady DT a společností Siemens (profil, názory), Nokia a Ericsson po ziskovém varování Intelu dávají jasně najevo, že oživení v telekomunikačním sektoru se ještě nečeká. V měsíci květnu vzrostla nezaměstnanost v Německu o 70 tis. na 9,7 %. Evropské trhy v uplynulém týdnu bojovaly o zájem investorů se šampionátem v kopané. Z vývoje objemu obchodování je zřejmé, že v některý dnech tento zápas prohrálo na celé čáře.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pochybovační investoři

3. 6. 2002 | David Petráček

Pochybovační investoři

Pochyby investorů o ekonomickém oživení a obavy z vývoje krizové situace mezi Indií a Pákistánem nedovolily trhům růst.

Technologie vládly propadům

27. 5. 2002 | David Petráček

Technologie vládly propadům

Vývoj obchodování na kapitálových trzích ve dnech 20. – 24. 5. 2002 V uplynulém týdnu došlo opět k propadům technologií díky prohlášení analytiků, že pozice získané před týdnem nemají... celý článek

A zase ty technologie

20. 5. 2002 | David Petráček

A zase ty technologie

V uplynulém týdnu využili investoři nízkých cen zajímavých technologických titulů a začali nakupovat. Trhy nesly, na rozdíl od minulého týdne, vzhůru i maloobchodní společnosti.

Technologie opět hýbou trhy

13. 5. 2002 | David Petráček

Technologie opět hýbou trhy

Zatímco index Dow Jones klesal prakticky celý týden, technologiským titulům na Nasdaqu se zprvu dařilo, nakonec ale do ztrát propadly i ony.

Partners Financial Services