Znovuzrození technické analýzy

Znovuzrození technické analýzy
Technická analýza a její metody používané pro odhad budoucího vývoje trhu se díky rozkvětu nových technologií a existenci globálních trhů v posledních letech stávají stále populárnější. Nejde o nějakou novou dosud neobjevenou metodu vyhodnocování cenového vývoje, ale pouze o její renesanci.

Technická analýza vychází pouze z historických údajů. Mezi hlavní položky, které se často monitorují, patří cena, kurz instrumentu, objem obchodů, počet vzestupů či poklesů, počet krátkých prodejů či hodnota burzovního indexu daného trhu. Lze tedy konstatovat, že investoři (spíše spekulanti), kteří používají pro svoje rozhodnutí technickou analýzu, předpokládají, že pokud znají povahu trhu, jeho momentální náladu a očekávání a mají k dispozici historická data, jsou schopni odhadnout budoucí vývoj.

Metody používané v technické analýze se dělí do tří základních skupin. První se zabývá vyhodnocováním trendů, tzn. směrů. Druhá metoda analyzuje obrazce, jež jednotlivé grafy vytvářejí. Tyto obrazce predikují budoucí trend. Třetí skupina nástrojů se zaměřuje na zkoumání tzv. momentu, signálu pravděpodobné změny trend, jeho směru a načasování.

Technická analýza vychází ze tří základních předpokladů:

  • Historie se opakuje – vychází z lidské podstaty reagovat v podobných situacích podobně, proto tedy lze z minulého vývoje předurčit vývoj budoucí.
  • Trh počítá se vším – cena instrumentu na dokonalém trhu odráží všechny veřejně dostupné informace, protože trh s nimi počítá. Cena je tak vždy obrazem momentálního poměru nabídky a poptávky.
  • Kurzy se vyvíjejí v trendech – pohyb ceny má vždy setrvačnost, tzn. nemění okamžitý směr pohybu.

Podíváme-li se na jednotlivé předpoklady technické analýzy, našli bychom u každého z nich určitě alespoň jeden protiargument. Není žádnou novinkou, že technická analýzy má mnoho kritiků, hlavně z řad fundamentalistů (fundamentální analýza se pokouší předvídat budoucí kurz cenného papíru na základě jeho "vnitřní hodnoty", přičemž vychází z ekonomických výsledků společnosti.)

Osobně technickou analýzu používám, ale neobchoduji pouze na jejím základě. Osobně si myslím, že žádný investor by tuto disciplínu neměl ignorovat, již jenom z důvodu, že zde existuje, a tudíž ji někdo na trhu určitě používá.

Grafy technické analýzy hlavních tuzemských akcií si můžete prohlédnout v naší sekci České akcie.

Autor článku zvažuje napsat seriál zabývající se technickou analýzou. Zajímá ho váš názor na to, co byste se rádi o technické analýze dočetli, jak moc vás téma zajímá. Velmi mu s tvorbou seriálu pomůžete, když přidáte svůj názor!


Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 5. 2002 19:26, Stepan

Pokud se významná část účastníků trhu (10-15%) rozhodne, že od zítřka budou své investice řídit podle počtu živě narozených dětí na Kubě, tak je nejvyšší čas si zjistit jak je to s rozením dětí na Kubě , protože od zítřka bude mít tohle číslo významný vliv na krátkodobý vývoj trhu...
že vztahovat osud burzy k počtu Kubánských dětí je blbost???... možná ano, ale někdy je pro investování nutné znát i blbosti, abychom chápali souvislosti...... a podobné to je s TA...protože je dostatečný počet lidí, kteří své investice řídí na základě TA... je dobré znát základy TA, i když si o tom myslíte své...

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 5. 2002 14:51

Napište prosím články dva - první jako úvod do technické analýzy pro laiky, kteří to nikdy neviděli, druhý pak Vámi zamýšlený článek.

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pusťte na trh neurony

16. 8. 2001 | Radek Létal

Pusťte na trh neurony

Každý investor neustále hledá, hodnotí a analyzuje různé investiční příležitosti. Důležitou součástí tohoto nikdy nekončícího procesu je bezesporu také sebezdokonalování na základě... celý článek

Akcie, hejbejte se!

19. 4. 2001 | Radek Létal

Akcie, hejbejte se!

Daytrader, česky dejtrejdr – líbivé, kouzelné a především mezi novodobou investorskou komunitou velmi populární slovo. Toto pojmenování je v podstatě jen jiným výrazem pro akciové hráče... celý článek

Partners Financial Services