Hvězdné nebe v dubnu

Hvězdné nebe v dubnu
Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Nejprve pro připomenutí: fondy pomocí jedné až pěti hvězdiček hodnotíme již rok a půl, a to na základě metodiky ratingové agentury CRA Rating Agency (součást celosvětové sítě Moody´s). V tuto chvíli hodnotíme fondy s domicilem v České republice, a to jak členy UNIS, tak i ostatní fondy, u nichž máme k dispozici relevantní údaje.

U fondů, rozdělených do skupin podle pravidel Unie investičních společností, hodnotíme tři základní údaje: výkonnost, volatilitu a rizikovost, která zohledňuje nezralost českého trhu. Podrobnosti o metodice a váze jednotlivých kategorií najdete na speciálních stránkách. A jak dopadly jednotlivé fondy?

Akciové fondy

Skupina akciových fondů má celkem jedenáct členů. Hvězdičkové hodnocení vykazuje poměrně vysokou stabilitu. V měsíci dubnu došlo k mírným korekturám u pěti fondů. O jednu hvězdičku posílil Citicorp OPF akcií (profil, názory), který částečně korigoval březnový propad a v dubnu se dostal na průměrné tříhvězdičkové hodnocení. Jednohvězdičkové ztráty se týkaly fondů na konci hodnocené skupiny. Z tří na dvě hvězdičky propadly AKRO mezinárodní akciový (profil, názory) a ČSOB světový akciový (profil, názory). Z dvou na jednu hvězdičku spadly fondy AKRO Eurotech (profil, názory) a ČSOB evropský akciový (profil, názory), čím se zařadily k dlouho osamocenému fondu 1.IN akciový fond (profil, názory). V dubnovém hodnocení se pyšní nejvyšším pětihvězdičkovým hodnocením pouze dlouhodobé stálice, a to IKS světových indexů (profil, názory) a ŽB – akciový (profil, názory). Kompletní výsledky akciových fondů.

Dluhopisové fondy

V této skupině fondů je i nadále vyhodnocováno sedm fondů. V průběhu posledního hodnoceného období došlo jen k jedné změně, a to když Newton konzervativní (profil, názory) Ozískal jednu hvězdičku a zařadil se mezi pětihvězdičkové - IKS Dluhopisový (profil, názory), který z plného počtu hvězdiček neslevil již od hodnocení za květen 2001, ISČS Sporobond (profil, názory) a ISČS Bondinvest (profil, názory), které si nejvyšší hodnocení udržují od srpna, resp. prosince loňského roku. Na konci výčtu hodnocených dluhopisových fondů zůstává i nadále Citicorp OPF dluhopisů (profil, názory) a ČSOB český dluhopisový (profil, názory). Skupina dluhopisových fondů potvrzuje nejvyšší stabilitu hodnocení ze všech sledovaných skupin fondů. Kompletní výsledky dluhopisových fondů.

Fondy peněžního trhu

Ze skupiny fondů peněžního trhu vypadl Union peněžní trh a ke konci dubna je tak v této skupině hodnoceno celkem devět fondů. Zisk dvou hvězdiček a tudíž skok do skupiny pětihvězdičkových se podařil fondu ISČS Merkur (profil, názory), který se zařadil po bok takovým stálicím, jako jsou IKS peněžní trh (profil, názory), ŽB – Sporokonto (profil, názory) a ISČS Sporoinvest (profil, názory). Na chvostu hodnocení jsou AKRO obligace (profil, názory) a J & T AM Perspektiva – P (profil, názory). Kompletní výsledky fondů peněžního trhu.

Smíšené fondy

V největší hodnocené skupině metodou CRA Fond Scoringu bylo ke konci dubna hodnoceno celkem 30 fondů. Největší pokles v hodnocení zaznamenal minule čtyřhvězdičkový ISČS Sporomix 5 (profil, názory), který klesl na podprůměrné dvouhvězdičkové hodnocení. Jednohvězdičková ztráta postihla ISČS Sporomix 3 (profil, názory) a J & T Perspektiva – S (profil, názory). Naproti tomu největší nárůst o dvě hvězdičky zaznamenaly dva fondy – Newton YSE akcionářů (profil, názory) a ŽB – korunový balancovaný (profil, názory), které tak korigovaly předchozí propady. Elitní skupinu fondů ohodnocených pěti hvězdičkami tvoří ISČS Výnosovým (profil, názory), ISČS Českým (profil, názory), ŽB balancovaným fondem nadací (OFYBTNAD), InvestAGe AG2000 (profil, názory) a 1.IN výnosovým fondem (profil, názory). Na chvostu zůstal v měsíci dubnu AKRO výnosový (profil, názory), když fondy ŽB – Interkonto (OFYBTINT) a AKRO OPF český (profil, názory) získaly po hvězdičce a odpoutaly se tak ode dna.

Fondy v této kategorii se vyznačují největší diverzifikací portfolia a tudíž i volatilitou hodnocení v závislosti na vývoji jednotlivých investičních instrumentů portfolia na kapitálových trzích. Kompletní výsledky smíšených fondů.

Zajímá vás kompletní přehled výsledků scoringu včetně historických údajů? Pak vše potřebné najdete na této stránce.

Pomáhají vám naše hvězdičky v orientaci? Který fond byl podle vás v dubnu nejúspěšnější? Který má nejlépe našlápnuto v květnu? Proč? Co myslíte?


Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hvězdné nebe v březnu

17. 4. 2002 | René Činátl

Hvězdné nebe v březnu

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v únoru

13. 3. 2002 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v únoru

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v roce 2001

13. 2. 2002 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v roce 2001

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli roční vyhodnocení scoringu otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v prosinci

15. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v prosinci

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem ledna pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v listopadu

11. 12. 2001 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v listopadu

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem prosince pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Partners Financial Services