Česká spořitelna: prodat akcie či ne?

Jan Heřman | 18. 4. 2002 | 4 komentáře
Česká spořitelna: prodat akcie či ne?
Nabídka odkupu akcií České spořitelny za cenu 375 korun bude trvat ještě tři týdny. Všichni minoritní akcionáři teď řeší problém, prodat nebo vyčkat na lepší nabídku. Jaký mají názor analytici investičních společností?

Většina odborníků radí drobným akcionářům České spořitelny (profil, názory) akcie prodat. Vede je k tomu především riziko spojené s nevyužitím nabídky odkupu. Pokud se totiž majoritnímu vlastníkovi ČS, rakouskému holdingu Anteilsverwaltungssparkasse (AVS), podaří získat na valné hromadě spořitelny podíl umožňující provést stažení akcií z veřejného obchodování, hrozí pokles jejich ceny v důsledku snížené likvidity. AVS sice bude muset provést další tentokrát povinný odkup, ale výkupní cena akcií může být nižší než je nyní. Nynějších 375 korun je totiž více než šestiměsíční průměr i jakákoli jiná cena, která by splňovala podmínky při povinném odkupu. Podle Jana Slabého z Wood & Company rozhodování o případném prodeji samozřejmě závisí i na tom, za kolik byly akcie nakoupeny. "Pochopitelně, že lidem, kteří nakoupili za více, se cena nelíbí," dodává.

 Jméno (společnost)

 Doporučení prodat

 Vnitřní hodnota

 Létal (A&GE Global Finance)

 ano

 240 - 330

 Skácel (Raiffeisenbank)

 spíše ano

 410

 Hadroušek (Fio)

 ano

 410 - 415

 Kohout (PPF)

 ano

 neuvedl

 Slabý (Wood & Company)

 ano

 400

 Sůsa (Baader Securities)

 ne

 400

 Langmajer (Atlantik)

 ne

 450

Analytik Pavel Hadroušek z Fio, burzovní společnosti míní, že pro velké institucionální investory se vyplatí odkupní cenu neakceptovat. Podle něj se z dlouhodobého hlediska akcie vyplatí držet, jejich vnitřní hodnota se pohybuje v rozmezí 410 – 415 korun a bude přinášet stabilní dividendu. Ostatně jeho slova napřímo potvrdila i Česká pojišťovna (profil, názory), která z důvodu nízké ceny svůj podíl ve spořitelně neprodá. Jakou cenu by byli ochotni akceptovat představitelé pojišťovny nesdělili. Podle vyjádření tiskového mluvčího Richarda Kapsy budou věc opět posuzovat až po obdržení nové nabídky.

Přesně zvolená cena

Analytici se shodují v tom, že ze strany AVS byla cena zvolena velmi racionálně. Samozřejmě v zájmu majoritního akcionáře ČS. Není tak nízká, aby ji lidé hned odmítli a současně příliš nezvyšuje náklady AVS. Radek Létal ze společnosti A&GE Global Finance v této souvislosti upozorňuje na to, jak rychle se zahraniční partner ČS "zorientoval" v českém ekonomickém prostředí a naučil se využívat všechny dostupné možnosti k dosažení svých cílů. Analytik společnosti Atlantik finanční trhy (profil, názory) Jan Langmajer považuje stejně jako většina námi oslovených odborníků za férovou. "V minulosti byly horší nabídky," říká.

Jan Langmajer však na druhou stranu odhadl vnitřní hodnotu akcií

 ČS - základní ukazatelé

 
 Účetní hodnota 1 akcie (Kč)  161
 Tržní cena / účet. hodnota  2,3
 ROE (%)  7,4
 P/E  31,4
České spořitelny na zhruba 450 korun. Odkazuje se na ohodnocení investiční banky UBS, která zařadila ČS mezi nejlepších pět bank na takzvaných emerging markets. Také ostatní analytici odhadují hodnotu akcie ČS větší než 400 korun. Výjimkou je Radek Létal, který dospěl za použití jednoduchého dividendového diskontního modelu při simulaci různých variant vývoje zisku a výše úrokových sazeb, k hodnotě akcie na úrovni 240 až 330 korun.

 

Ačkoli je hodnota akcií vyšší než nabízená odkupní cena, většina analytiků se přiklonila vsadit spíše na jistotu a prodat. Jaký by mohl být následující vývoj? V úvahu přicházejí dvě varianty. Buď převážná většina drobných akcionářů nabídku využije čímž AVS získá významný 75% podíl na hlasovacích právech. Poté dojde pravděpodobně ke stažení akcií z burzy a dalšímu, tentokrát povinnému odkupu. Cena se zřejmě nebude příliš lišit od té, kterou rakouský holding nabízí nyní. Druhou možností je, že většina minoritních akcionářů nabídku odmítne. To by znamenalo další kolo odkupu za vyšší cenu. Podle makléřů z Raiffeisenbank (profil, názory) by mohla vzrůst přibližně o 10 procent. Proto se dá očekávat, že někteří, zejména institucionální investoři, na toto budou spoléhat.

Již tak učinila Česká pojišťovna, jejíž podíl na základním jmění činí 6,6 procenta (podle internetových stránek ČS). Podle ČTK nabídku na odkup neakceptuje ani druhý významný menšinový akcionář, Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD), s podílem 5,9 procenta. Rovněž některé fondy si pravděpodobně akcie ponechají ve svém portfoliu. Před nabídkou odkupu činil podíl AVS na hlasovacích právech 56,8 procenta, na dosažení tří čtvrtin hlasovacích práv tedy stačí získat 18,2 procenta. Podle Pavla Hadrouška bylo již vykoupeno přibližně dalších deset procent. Z toho vyplývá, že předpoklady některých analytiků o dosažení 75 procent, jsou reálné.

Je podle vás výhodné využít nabídky odkupu akcií nebo je lepší vyčkávat. Co si myslíte o stažení akcií ČS z pražské burzy? Podělte se s námi o své názory.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bezcenná priorita akcií ČS?

27. 6. 2001 | Radek Létal

Bezcenná priorita akcií ČS?

Erste Bank navrhla nedávno program odkupu prioritních akcií České spořitelny od měst a obcí. Tento program vyhlásila, jako majoritní akcionář spořitelny v souladu s dohodou učiněnou... celý článek

Partners Financial Services