Kapitálové trhy ve dnech 8. – 12. 4. 2002

David Petráček | 15. 4. 2002
Kapitálové trhy ve dnech 8. – 12. 4. 2002
Kapitálové trhy v minulém týdnu padaly. V USA, tak i v Evropě, se nedařilo technologickému sektoru, který ztrácel hlavně díky negativním zprávám ohledně jejich hospodářských výsledků. Varující je také pokles spotřebitelské důvěry v Evropě.

Spojené státy

Varování Iráku ohledně ropy a předpokládaný pokles zisků společnosti IBM (oznámila, že nesplní cílenou ziskovost a objem tržeb za 1.Q) vedly v pondělí k oslabení akciových trhů. Zpráva od IBM negativně ovlivnila sektor výrobců hardware, který následně působil na tituly výrobců počítačových čipů. V pondělí se investoři zbavovali hlavně akcií aerolinií, biotechnologií a investičních bank, naopak klasický bankovní sektor, akcie petrochemických koncernů a plynárenských závodů a taktéž zlato posílilo. Obrat ve vývoji Nasdaqu, který oproti DJIA skončil mírně v kladných hodnotách, způsobil internetový sektor.

Díky převládající skepsi v řadách investorů nad hospodářskými výsledky amerických společností, došlo v úterý k oslabení kapitálových trhů (DJIA -0,39 %, Nasdaq -2,42 %). Pozitivní vývoj zaznamenaly pouze "blue chips" kvůli zvýšenému ratingu společnosti Eastman Kodad a pozitivnímu vývoji sektoru finančních služeb. Naopak téměř celý den klesaly technologické tituly, ovšem i akcie petrochemických, biotechnologických společností a zlato dnes oslabovaly. Pozitivně mohlo naladit investory prohlášení Izraele o stažení vojáků z dvou palestinských měst a snížení ceny ropy o 3 % těsně nad hranici 26 dolarů.

Vývoj amerických kapitálových trhů byl ve středu nejednotný. Po počátečním optimismu, kdy to vypadalo na přerušení negativní série na trhu, se růst zastavil a následovala vlna výprodejů. Ovšem po krátké době se trend opět otočil. Zdrojem růstu byla především společnost Cisco (některé investiční banky prohlásily, že nevědí, proč by Cisco mělo před zveřejněním zisků varovat). Výhled výsledků společnosti Microsoft na rok 2003 potvrdila CSFB. Naopak dobře si dnes nevedly společnosti Siebel a Oracle, které nevidí zatím obrat k lepšímu a wallstreetské banky, které čelí obvinění z konfliktu zájmů svých analytiků. Pozitivní vývoj panoval v sektoru biotechnologií, kde společnost Genentech zvášila výhled HV.

Ve čtvrtek došlo opět k výraznému propadu. Za jeho hlavního strůjce můžeme označit společnost General Electric (tento gigant působí jako jakýsi ukazatel výkonnosti ekonomiky), která nenaplnila očekávání tržeb. Z ekonomických zpráv dnes potěšil úbytek nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti o 55 tisíc na 438 tisíc. Index Dow Jones dnes klesal hlavně díky společnostem IBM, AT&T a zmiňované GE. Tuto ztrátu nestačily vyrovnat ani retailové tituly Home Depont a Wal-Mart, které rostly díky zprávě o zvýšení meziměsíčních maloobchodních tržeb. Ztrátu ve čtvrtek zaznamenal nejen technologický sektor, ale také bankovní, biotechnologický sektor a akcie investičních bank.

V pátek byly zveřejněny některé důležité ukazatele - index PPI za březen 2002, u kterého se očekávala hodnota 0,6 % (předchozí 0,2 %), maloobchodní tržby za březen 2002, kde se předpokládala hodnota 0,4 % (předchozí 0,2 %) a spotřebitelská důvěra podle University of Michigan za duben 2002, která podle očekání měla dosáhnout 97,3 b, oproti předcházejícím 95,7 b.

Evropa

Už tradiční kopírování amerických kapitálových trhů vedlo k podobnému vývoji v Evropě jako v USA. Strašákem týdne byla cena ropy, která po prohlášení iráckého prezidenta Hussaina nebezpečně rostla. Německým trhem také otřásla zpráva o žádosti o soudní ochranu před věřiteli mediálního impéria Leo Kircha. Mezi tahouny evropských kapitálových trhů patřily tituly ze sektoru finančních služeb. Ovšem ani jako v USA, tak i v Evropě se nedařilo technologickému sektoru, který ztrácel hlavně díky negativním zprávám ohledně jejich hospodářských výsledků. Varující je také pokles spotřebitelské důvěry v Evropě (ve Francii poslali index až na březnové minimum).

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services