Červená vítězí

Červená vítězí
Minulý týden se nejoblíbenější barvou stala červená. A to nejen na plakátech komunistických a socialistických protestantů v okolí Kongresového centra, ale i ve výsledcích českých podílových fondů.

Stačí jediný pohled na výsledky fondů a je jasné, že minulý pátek nikomu do zpěvu nebylo. Ze šedesáti pěti fondů v naší databázi jich za uplynulý týden dokázalo zhodnotit majetek investorů pouhých dvacet. Jinými slovy, více než dvě třetiny českých podílových fondů pokračovaly v dlouhodobějším trendu a u jejich týdenní výkonnosti se skví znaménko mínus. Výjimkou byly fondy peněžního trhu a většina fondů dluhopisových, ale i ty vykázaly výrazně nižší zisky, než bývalo zvykem.

Negativní výkonnost se pro řadu fondů stala v posledních měsících spíše normou než výjimkou. Pokud nedojde k oživení světových akciových trhů (u českého to očekávat rozhodně nelze), může řada investorů prožít první velké zklamání. A jelikož se nedá očekávat ani růst výnosů fondů peněžního trhu, které byly ještě loni magnetem pro nové investory, české investiční společnosti zřejmě očekává několik nedobrých měsíců.

Když v srpnu a počátkem září vydávala Unie investičních společností tiskovou zprávu o úbytku majetku, tvrdila, že jde o přirozený letní fenomén, kdy lidé vybírají peníze na dovolenou a s podzimem je opět do fondů vrátí. Zářijové termíny výplat již minuly - a ve fondech bylo minulý pátek o 275 milionů korun méně než o týden dříve.

Pokud by se věci neznalý člověk podíval na přehled fondů s nejnižšími čistými prodeji (tedy největším rozdílem mezi penězi, které investoři do fondu vložili a penězi, které si minulý týden vybrali), měl by pocit, že v Čechách existují v podstatě jen dvě investiční společnosti: Spořitelní investiční (ISSIS) a IKS KB (profil, názory). Nejnižší čisté prodeje, mínus 237 milionů korun, minulý týden vykázal 2. OPF (OFSIS2), před pěti měsíci otevřený investiční fond, který by se měl časem sloučit s některým jiným fondem SIS. Na druhém místě se s mínus 60 miliony korun umístil největší podílový fond v ČR, Sporoinvest (OFSISSPI), který navíc může očekávat nového portfolio manažera. Ten dosavadní, Patrik Hochmal, míří do Komerční banky. Na třetím místě je s mínus 51 miliony korun Sporobond (OFSISSPB), následovaný SIS Výnosovým (OFSISVYN) s mínus 7,1 miliony a IKS Balancovaným (profil, názory) s mínus 7 miliony korun. Další tři místa obsadily další fondy IKS (Globální, Plus balancovaný, Dluhopisový) a teprve na devátém místě se objevil fond fondů První investiční (profil, názory).

Kladné čisté prodeje zaznamenaly především akciové fondy. Po dlouhodobém pádu kursů českých akcií je poněkud překvapivě v čele Sporotrend (OFSISSPT) s čistým prodejem 31 milionů korun, následovaný novým IKS fondem světových indexů (profil, názory) s plus 27 miliony korun. Třetí místo těsně získal Pioneer Trust (profil, názory) s čistým prodejem 11,9 milionu korun, o čtvrté a páté se dělí dva nové fondy SIS - Eurotrend (OFSISEUR) a fond fondů Globaltrend (OFSISFF) s plus 11,8 a 10,9 milionu korun.

Nejvíce peněz i minulý týden přiteklo do Sporoinvestu (120 milionu korun), následovaného fondem IKS Peněžní trh (IKSPT) (46 milionů korun), Sporotrendem (38 milionů korun), IKS fondem světových indexů (27 milionů korun) a Pioneer Trustem (17 milionů korun).

Některé z těchto fondů byly i mezi těmi, ze kterých investoři minulý týden vybrali nejvíce. V tabulce vede již zmiňovaný SIS 2. OPF s mínus 237 miliony korun, následovaný Sporoinvestem (mínus 180 milionů korun), Sporobondem (mínus 58 milionů korun), fondem IKS Peněžní trh (mínus 43 milionů korun) a Sporotrendem (mínus 7 milionů korun).

Nulovou aktivitu investorů minulý týden vykázalo plných dvacet fondů, do kterých investoři nevložili (ani z nich nevybrali) ani korunu. Mezi většími z nich byly Akro Svět (profil, názory), jehož profil jsme zveřejnili minulý týden, a Akro Eurotech (profil, názory), který trápí pokračující pokles kursu evropských technologických akcií, ČSOB smíšený (profil, názory), ČSOB český peněžní trh (profil, názory) a ČSOB český akciový (OFOBICAK), všechny tři fondy Citicorpu (profil, názory), investAGe AG 21 (profil, názory) a Union vyvážený (profil, názory).

Myslíte si, že se trend obrátí a do fondů se začnou vracet peníze? Proč jste své peníze vybrali, případně proč do nich investujete?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 10. 2000 8:21

Investování do fondů jako je globální a jim podobné je prostě špatná investice. V Americe klesly akcie technolog. firem od začátku roku o 12 proc.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 10. 2000 12:39

Nechejme se překvapit. Erste taky kdysi měla přes 90% trhu a během dvou let spadla na 20. Něco podobného se může stát i v Čechách, stačí nový agresivní majitel pro KB, zmrtvýchvstání ČSOB spojené s První investiční a silná pozice SIS bude historií.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Partners Financial Services