Navzdory ropné skvrně stojí akcie BP za hřích

Navzdory ropné skvrně stojí akcie BP za hřích
Nedávný pokles cen akcií společnosti BP je zcela šokující – ve skutečnosti neexistuje odůvodnění pro tento pohyb. Při současných úrovních je BP levná podle jakékoli "normy".

Akcie ropné společnosti BP, která se už několik měsíců potýká s unikem ropy v Mexickém zálivu, mohou poklesnout ještě níže, ale z dlouhodobé perspektivy (déle než 5 let) by měly být jasnou příležitostí k nákupu. S přihlédnutím k nedávným událostem, kombinovaným s hysterickými titulky, pověstmi a spekulacemi, zachvacuje dle našeho názoru investory panika a odprodávají akcie společnosti.

I s dnešním odrazem akciepoklesly o 50 % od nehody na Deepwater Horizon, spready credit-default swap se rozšířily na historická maxima, jen v minulém týdnu sedm analytiků snížilo rating společnosti.

Politici na všech úrovních se zapojují do ještě rozvášněnější mluvy, včetně prezidenta Obamy, který řekl, že by vyhodil výkonného ředitele BP, Tony Haywarda, pokud by Hayward byl jeho zaměstnancem. A když společnost BP uvedla, že zaplatí za čištění a přímé škody všem postiženým ropnou skvrnou, Obamova vláda jde ještě dále a hrozí BP, že by měla "zaplatit platy všech zaměstnanců propuštěných z práce kvůli šestiměsíčnímu moratoriu na průzkumné vrty v hlubokých vodách uvalenému vládou USA po události".

My však z dlouhodobého hlediska BP věříme ze dvou důvodů: BP nezkrachuje. Je to čtvrtá nejziskovější společnost na světě, což znamená, že je velmi pravděpodobné, že bude schopná pokrýt náklady čištění a všechny náhrady škod, pokuty a soudní náklady.

Zvláště když tyto náklady budou rozloženy na dobu více let. Za druhé, akcie jsou neobyčejně levné, v současnosti si obchodují na 5,1krát odhadovaných výnosů tohoto roku a výnos byl také 7,55 % při ceně uzavření 23. června 334 pencí, i přes to, že dividenda bude pozastavena.

Otázka 1: Jak velká je dnes skvrna a jak se to ještě může zhoršit? Kolik by mohlo stát čištění a jaké mohou být právní závazky?

Ropná skvrna způsobená vrtem společnosti BP

Foto: BP

Vláda nedávno uvedla, že množství ropy proudící z vrtu je někdy mezi 35 000 a 60 000 barely denně. Minimální pokuta je 1 000 USD za vylitý barel. Pokud se však dá prokázat nedbalost, pokuta může být až 4 300 USD/barel.

Jde pouze o pokutu za vylitou ropu a nezahrnuje to další plnění (náhrady škod , náklady čištění, možná trestní odpovědnost a jakékoli další náklady stanovené při různých občanskoprávních soudních řízeních). Při 4 300 USD / barel se dostáváme k pokutě 150 - 258 milionů USD denně a po slyšeních v Kongresu je pravděpodobné, že společnost BP bude obviněna ze "zanedbání" (při nejlepším).

Trvá to zatím asi 50 dní; to činí dosud něco mezi 7,5 a 13 miliardami USD až dosud. Pokud budeme předpokládat, že se vrt podaří uzavřít uprostřed srpna, uběhne alespoň dalších 50 dní (zhruba), než k tomu dojde, čímž se celková suma pokut dostane někam k 15-30 miliard USD.

Třicet miliard USD je méně, než jsou výnosy BP z provozní činnosti za jeden rok. I když celková částka bude dvou nebo trojnásobná, uvědomte si, že ke splácení těchto závazků bude docházet během mnoha let. To BP umožní, aby si vydělala prostředky a mohla se dostat z tohoto problému.

Jde o velmi důležitý bod, o kterém se nehovoří: každý se zaměřuje na to, kolik budou činit celkové náklady pro BP a neptá se na stejně důležitou otázku, kdy bude moci BP provádět tyto platby. Náklady čištění budou rozloženy na několik příštích let a právní závazky a pokuty ještě na mnohem delší období. V případě ropné skvrny Exxon Valdez například učinil Nejvyšší soud závěrečné rozhodnutí až v roce 2008, 19 let po události.

Otázka 2: Jak zisková je BP?

Podle Fortune 500, BP má 4. největší tržby ze všech společností na světě a má také 4. nejvyšší zisky, a je tak pouze za společnostmi Gazprom, Exxon Mobil a Royal Dutch Shell.

Zisky se v roce 2009 snížily kvůli hospodářské krizi, ale analytici předpovídají (což potvrzují silné výsledky za 1. čtvrtletí), že provozní zisk bude v roce 2010 asi 34 miliard USD (93 milionů USD denně) a čistý příjem bude 22 miliard USD, což odpovídá průměru v období 2005-2008 . (Tyto odhady jsou z doby před nehodou Deepwater Horizon a byly upraveny).

Zjednodušeně BP vezme svých 30 miliard USD provozního cash flow (v průměru 29,7 miliard USD během minulých čtyř celých roků) a reinvestuje dvě třetiny z nich do podnikání a zbytek zaplatí jako dividendu akcionářům.

Netřeba dodávat, že BP má mimořádnou finanční sílu a měla by být schopna snadno pokrýt náklady čištění plus všechny náhrady škod /pokuty /náklady nesoudních řízení.

Otázka 3: Jak velký vliv to může mít na budoucí zisky? Jaký by byl dopad trvalého zákazu na pobřežní vrty v Mexickém zálivu?

Klíčovým pilířem naší investiční teze ohledně BP je to, že síla výsledků tohoto odvětví je nadále nedotčená. Slyšeli jsme dva protichůdné názory: první, že veškeré činnosti BP v pobřežních vodách Mexického zálivu, největší ze všech společností v této oblasti, by mohly být trvale zastaveny.

Myslíme si, že to je nepravděpodobné, BP by měla tento zásah překonat, protože se týká pouze 15,3 % z celkové produkce ropy BP a 3,6 % z její produkce zeného plynu v roce 2009.

Zvažujeme ještě extrémnější scénář, co kdyby BP zastavila svoje podnikání v USA (nebo k tomu byla přinucena? I pak by BP přežila: celkem se USA podílí z 33,3 %na ziscích BP z průzkumu a produkce v 1. čtvrtletí 2010 (průzkum a produkce tvořily 93,2% z celkového provozního zisku BP).

Náš nejlepší odhad je, že až bude vše řečeno a provedeno mohou být normalizované zisky BP kvůli krizi o několik procent nižší. Zajisté budou platit nové drahé bezpečnostní předpisy (což bude platit pro všechny společnosti provádějící vrty v pobřežních vodách)a BP může ztratit některá podnikání pro vládu USA.

Má BP dostatek hotovosti? Čtěte ve zbytku článku na serveru investicniweb.cz.

Autor je stratég Saxo Bank.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

akcie, BP, komodity, ropa, ropná skvrna, únik ropy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Omrzely vás akcie? Zkuste dřevo, řepku nebo zemní plyn.

31. 3. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Omrzely vás akcie? Zkuste dřevo, řepku nebo zemní plyn.

Akciové trhy posílily od loňského března o desítky procent. Kdo ale hledá zajímavé investiční příležitosti, měl by se do budoucna zaměřit více na komodity. Vynášet mohou především zemědělské... celý článek

Akcie rostou a s nimi jde i ropa. Zatím.

23. 3. 2010 | Jiří Tyleček | 1 komentář

Akcie rostou a s nimi jde i ropa. Zatím.

Za poslední rok se cena ropy skoro zdvojnásobila. Pohybuje se kolem osmdesáti dolarů za barel a nahoru ji tlačí důvěra v oživení ekonomiky. V dohledné době se však nad 90 dolarů za... celý článek

Kdo vydělá díky drahé ropě. Návod pro investory.

24. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Kdo vydělá díky drahé ropě. Návod pro investory.

Drahá ropa a přechod na jiné zdroje energie zpomalí růst ekonomiky. Najdou se však firmy, které na tom vydělají. A s nimi i investoři, kteří si koupí jejich akcie. Analytici firmy Morningstar... celý článek

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

12. 1. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

Obavy z inflace nahrávají investicím do drahých kovů i dalších komodit. Cena zlata loni vzrostla asi o čtvrtinu, stříbra dokonce o 46 procent. Přesto je o stříbro menší zájem. Trh s... celý článek

Partners Financial Services