Ochota investorů kupovat akcie po jejich propadu klesá

redakce Peníze.CZ | rubrika: Když se řekne | 15. 6. 2010
Ochota investorů kupovat akcie po jejich propadu klesá
Legendární otec individuálního investování říká: "Lidé mají stále strach a v dnešní době je pořád čeho se bát." Schwab věří, že i dnes je pro drobného investora důležité investovat do akcií. Sám k tomu má důvod – jeho firma je na takových investorech závislá.

George Pennock, pracující pro Charles Schwab, si po 12 letech praxe v roli konzultanta myslel, že na akciovém trhu prožil všechno. 6. května zažil společně s ostatními investory něco naprosto nevídaného. Zatímco seděl v kanceláři a telefonoval s jedním ze svých klientů, pozoroval, jak se index Dow Jones propadá o 300, 400 a 900 bodů. Jeho klient sledoval to samé na CNBC.

Starší pán v důchodovém věkuse ptal: "Co se to děje? Můžete to nějak vysvětlit?" Pan Pennock nevěděl jak, jen ho napadlo ukončit hovor a kontaktovat ty lidi, kteří se rozhodli prodat akcie v letech 2008 a 2009. Někteří je prodali na dně a pak se dívali, jak trh vyrostl až 80 procent. Možná to pro ně bude příležitost k nákupu.

Příležitost rychle přešla, během pár minut se anomálie vytratila a Dow Jones se vrátil zpět na vyšší hodnoty. Až následující den si pan Pennock začal všímat vlivu na psychiku investorů – po příjezdu do práce na něj čekalo 22 vzkazů. Během dne jich měl dalších 50 - pětinu všech svých klientů. Mnoho z nich bylo nervózních a potřebovali ujištění.

Vyřídit všechny hovory trvalo dva týdny. "Byly to dlouhé konverzace," říká. Mnoho lidí se snažilo vystoupit z trhu. Připomínal jim v první řadě důležitost finančních plánů. Například vysloužilý pilot v důchodovém věku se ptal, zda 30 % portfolia investovaného v akciích není příliš mnoho (Pennock ho ujistil, že není). "Někteří se hodně spálili a bojí se, aby se znovu nedostali do stejné situace."

Období od roku 2008 vnímá Charles Schwab jako nejhorší pro drobné investory od založení své brokerské společnosti. "Trh je krutý a většina lidí má strach. Řekl bych, že 98 procent jich je hluboce znepokojeno. Stačí sledovat novinové titulky. Lidé se pak ptají, komu mají důvěřovat."

Když Kongres v roce 1975 dereguloval poplatky u burzovních brokerů, většina konkurence zvýšila ceny, Schwab je však naopak srazil a umožnil investování střední třídě a širší veřejnosti. Firmě vzrostl obrat mezi lety 1990 a 2000 z 387 milionů dolarů na 5,8 miliardy dolarů. Od té doby nabízel nepřetržité obchodování, investiční analýzy a supermarket s podílovými fondy. Investování se tak stalo národním koníčkem.

Schwab je od přírody optimistou, hlásá alokaci aktiv, diverzifikaci a investování v dlouhodobém časovém horizontu.

Drobní investoři potřebují uklidnit

Od roku 1989 provádí Yale School of Management výzkum "nákupu při poklesu". Jedná se o index, vyjadřující ochotu investorů navyšovat pozice po tříprocentním propadu trhů. Nálada individuálních a institucionálních investorů se vyvíjela dlouhou dobu stejně, na vrcholu trhů v roce 2007 bylo 61 procent z obou skupin ochotno nakoupit při poklesu. V březnu 2010 bylo ochotno nakupovat 71,6 procenta institucionálních investorů a pouze 57,5 procenta individuálních investorů.

Drobní investoři potřebují stále více pomoci a podpory. Martin Robinson, konzultant Schwab, říká: "Dříve mi lidé volali jen proto, abych provedl jejich obchody." Nyní jsou poradci často v roli psychologů, expertů na uklidňování a vyjadřování soucitu.

Počátkem roku 2009, při pádu trhů, hovořil Schwab v krátkém videu ke svým klientům a ujišťoval je: "Vydržte, svět nekončí." Stejně jako po každém tržním krachu od roku 1987 investoři utekli v nesprávný moment, převedli akciena hotovost nebo nakoupili dluhopisy.

Mnoho lidí drželo akcie během roku 2008 a začátkem následujícího roku to už nemohli vydržet. A právě na dně trhu je ovládly emoce a pocit, že už toho mají dost, a všechny akcie prodali. Schwabova firma proto prodává knihy a nabízí semináře, aby lidi uklidnila. "Přesto nedokážeme lidi přimět k tomu, aby odolali emocím, ať už strachu, nebo chamtivosti," říká Schwab.

Diverzifikace = zdravý základ

Schwab se nyní bojí, aby investoři zase neutrpěli, protože mají 2,98 bilionu dolarů ve fondech peněžního trhu. "Pokud nemáte zainvestováno v akciích, máte jen drobné zisky a během tří až pěti let se může vynořit problém inflace, která spolkne jakýkoliv drobný výnos."

Jak si poskládat portfolio, které vydrží až do důchodu? Čtěte zbytek článku na serveru investicniweb.cz.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chystá se velký zátah na finanční a bankovní poradce

9. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Chystá se velký zátah na finanční a bankovní poradce

Evropská komise v létě provede velký průzkum kvality finančního poradenství ve všech státech Evropské unie, tedy i v Česku. Zaměří se hlavně na investiční poradce. Pokud v testu neuspějí,... celý článek

Fondy: Najít informace je někdy práce pro detektiva. Udělali jsme ji za vás.

8. 6. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Fondy: Najít informace je někdy práce pro detektiva. Udělali jsme ji za vás.

Vybrat si dobrý fond není snadné. I proto, že část investičních společností, působících v Česku, nenabízí investorům jeden souhrnný materiál, který shrnuje veškeré hlavní informace.... celý článek

Matuška: Zaspekulovali jsme si s řeckým dluhem a vydělali jsme

31. 5. 2010 | Jan Stuchlík

Matuška: Zaspekulovali jsme si s řeckým dluhem a vydělali jsme

Nynější krizi dluhopisů některých evropských zemí odstartovaly banky a investiční fondy, které jim přestaly věřit, říká Ondřej Matuška, senior portfolio manažer společnosti Conseq Investment... celý článek

Z finančních trhů couvají nejen drobní investoři

24. 5. 2010 | investicniweb.cz redakce

Z finančních trhů couvají nejen drobní investoři

Ceny státních dluhopisů už příliš stoupat nebudou. Jiná situace je u firemních dluhopisů, tam si myslíme, že mohou investoři ještě stále zajímavě vydělat, říká Richard Siuda, člen představenstva... celý článek

Partners Financial Services