Šimčák: Drobní investoři dokážou prodělat i na rostoucím trhu

Michal Šolin | rubrika: Rozhovor | 1. 6. 2010
Šimčák: Drobní investoři dokážou prodělat i na rostoucím trhu
I když akciové trhy dlouhodobě rostou, drobní investoři nepřekonají ani inflaci. Důvodem jsou panické výprodeje, říká Petr Šimčák z investiční společnosti Pioneer Investments.

Jaký je váš aktuální výhled na akciové trhy?
Petr Šimčák (PŠ): Nervozita na akciových trzích bude pokračovat. Jsme ve fázi, kdy dochází k rozklížení výkonnosti kvalitních a méně kvalitních firem. V minulém roce vykazovaly méně kvalitní firmy dokonce nadvýkonnost, což však bylo způsobeno velkým přílivem peněz do ekonomik. Máme tedy pozitivní výhled na "blue chips", tedy firmy s velkou kapitalizací s vyšším a stabilním dividendovým výnosem a globální diverzifikací, případně expozicí na rozvíjejících se trzích.

Mluví se o tom, že vzhledem k vývoji P/E se v současných cenách obchodují americké akcie o 26 % dráž než je historický průměr. Jak jsou podle vás trhy oceněny – nejsou předražené?
PŠ: Podíváme-li se na index S&P 500, P/E je 15,5, měřeno k aktuálním ziskům. Očekávané P/E je letos 13,21 díky dalšímu očekávanému růstu zisků firem. Trhy nejsou předražené, ale rozhodně nejsou ani výrazně levné. Trh je levný, když je hodnota P/E zhruba pod 10. Ani tak však nelze přesně načasovat, kdy nakupovat nebo prodávat. Roli hraje celá řada dalších faktorů, jako jsou nálada investorů, likvidita, výkon ekonomiky a podobně.

Index Dow se 6. května propadl skoro o tisíc bodů, jednalo se tedy o největší intradenní pokles v historii. Jak se chovat v případě paniky na burzách?
PŠ: Index S&P 500 za posledních 20 let zhodnotil o více než 8 procent při téměř tříprocentní inflaci, a to i přes krize, které zasáhly trhy. Zajímavé však bylo chování všech podílníků v akciových fondech, kteří nakupovali a prodávali více emocionálně než zkušení investoři. Výnos těchto podílníků byl jen 1,87 procenta. Je tedy vidět, že na trhu, který inflaci hravě překonal, oni naopak nevydělali ani na růst cen. Akciové trhy dlouhodobě rostou, investoři však reálně ztrácejí. To může sloužit jako rada do budoucna. Určitě je také dobré v době paniky využít příležitost levně nakoupit.

Je ekonomické oživení udržitelné, nehrozí tzv. dvojité dno?
PŠ: "Double dip" vždy hrozil a hrozit bude. Ekonomika v tomto směru není jednoznačná a existuje mnoho neznámých, jako např. jak budou trhy reagovat na stahování likvidity centrálními bankami.

Podle kritiků záchranného balíčku nebude 750 miliard eur na úvěrové problémy v Evropě stačit. Jaký je váš názor?
PŠ: Rozdělil bych to na problém likvidity a problém solvence. Záchranný balíček zvýšil likviditu na trzích, kde vládla panika a málo se obchodovalo. V tomto směru tedy zafungoval perfektně a bylo to správné. Obecně se však ví, že to nevyřeší fiskální trable jednotlivých zemí. Ty jsou totiž právě otázkou té zmíněné solventnosti. Což si trhy po krátkodobém nadšení uvědomují a reagují skepticky. Tomuto problému se musejí vlády postavit čelem a nastavit takový program, aby v rámci záchranného balíčku v další etapě nesplácely dluh dluhem, to by opravdu záchranný balíček nestačil a svým způsobem by ztrácel význam.

Co dluhopisové trhy? Myslíte si, že dostanou německé dluhopisy tzv. rizikovou přirážku kvůli finančně postiženým zemím, konkrétně Řecku?
PŠ: Preferuji spíše kratší splatnost a korporátní bonitní dluhopisy. V Evropě vznikly velké rozdíly mezi výnosy dluhopisů jednotlivých států. Německo se svým nejnižším výnosem je bráno jako bezpečný přístav, ale je možné, že by i německé dluhopisy mohly časem získat nějakou rizikovou přirážku. Nemyslím si však, že by kvůli tomu investoři nějak zásadně měnili pohled na bezpečnost německých dluhopisů.

Připouštíte možnost, že by paradoxně problémy zadlužených států mohly pomoci českým dluhopisům?
PŠ: To si nemyslím. Česká republika je s trochou nadsázky brána téměř jako bezpečný přístav. Každý ví, že struktura dluhu a současné tempo zadlužování nejsou v pořádku. Je nutné udělat pořádek ve veřejných financích v podobě fiskálních škrtů a penzijní reformy. Varováním je i upozornění agentury Moody’s, která pohrozila snížením ratingu České republice.

Na trhy se v poslední době vrátila volatilita. Jak se jí může investor bránit?
PŠ: Drobný investor má ve volatilním prostředí tu nevýhodu, že nemá s malým objemem kapitálu možnost efektivní diverzifikace. Obecně bych doporučil sestavit dlouhodobý finanční plán sladěný s určitou tolerancí k riziku, to znamená, aby investoři panicky nevyprodávali a nerealizovali zbytečně ztráty. Rozumným způsobem, jak se bránit riziku volatility, je pravidelně investovat po menších částech a diverzifikovat podle typů aktiv, regionů, sektorů a podobně.

"Jak by měl drobný investor vybírat fondy životního cyklu a co by nemělo chybět v portfoliu třicátníka?" čtěte zbytek rozhovoru na serveru investicniweb.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burzy, indexy, podílové fondy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy s úzkým portfoliem: věřte ve šťastnou ruku manažera

26. 5. 2010 | František Mašek

Fondy s úzkým portfoliem: věřte ve šťastnou ruku manažera

Investovat do jediné akcie nebo třeba jen do zlata může být zajímavé, přináší to však nemalé riziko poklesu ceny. Odborníci doporučují rozložit toto riziko investicí do většího počtu... celý článek

Akcie kupujte, když všechny trendy jdou vzhůru

26. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie kupujte, když všechny trendy jdou vzhůru

Akcie rostou. Akcie klesají. Jako investor do akcií nebo kontraktu na vyrovnání rozdílu (CFD) byste měli umět poznat, kterým směrem bude následovat další pohyb. Pomůže vám technická... celý článek

Z finančních trhů couvají nejen drobní investoři

24. 5. 2010 | investicniweb.cz redakce

Z finančních trhů couvají nejen drobní investoři

Ceny státních dluhopisů už příliš stoupat nebudou. Jiná situace je u firemních dluhopisů, tam si myslíme, že mohou investoři ještě stále zajímavě vydělat, říká Richard Siuda, člen představenstva... celý článek

Penzijní fondy: výnosy zůstávají nízké, některé alespoň překonaly inflaci

19. 5. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Penzijní fondy: výnosy zůstávají nízké, některé alespoň překonaly inflaci

Výnosy penzijních fondů za rok 2009 budou vyšší než loni. Některé překonají inflaci, ale ne o moc. Čechy dál lákají hlavně na státní příspěvek a daňovou úlevu, což k zajištění na stáří... celý článek

Partners Financial Services