Akcie: Už zase rostou

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 2. 9. 2008
Akcie: Už zase rostou
Poslední prázdninový týden uzavřela pražská burza vyjádřeno indexem PX růstem o 1,57 %. Své zisky získaly akcie převážně v druhé polovině týdne, když se na trhu zároveň zvedla aktivita.

Minulý týden prezentovaly hospodářské výsledky poslední firmy obchodované v segmentu SPAD. V povýsledkovém obchodování si nejlépe vedly akcie Pegasu (+9 %) a Orca. Akcie developerské firmy dokázaly přidat 8 %. Akcie Erste Bank se vrátily nad hranici 1 000 Kč (+4,5 %), konkurenční Komerční banka však zaostávala (-0,3 %). Největší propad si připsaly akcie NWR (-5,3 %), když společnost reportovala celkově solidní výsledky, které však zaostaly za očekáváním.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 455,401 478,20+1,57
Klíčové události minulého týdne
  • Průměrná mzdave druhém čtvrtletí nominálně vzrostla o 8 % na 23 182 Kč. Díky vysoké inflaci se reálně mzdy zvedly pouze o 1,1 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
29/8 Prodejce ojetých automobilů dosáhnul v prvním pololetí ztráty 7,8 milionu EUR. Prodeje poklesly o 9 % na 35 371 automobilů. Společnost se potýká s poklesem poptávky a z důsledky rychlé expanze, která nepřinesla patřičnou odezvu na růstu tržeb.

ČEZ
27/8 ČEZ plánuje investovat 1,1 miliardy EUR do výstavby větrných parků v Rumunsku. Společnost se dohodla na odkoupení dvou již připravených projektů s plánovanou kapacitou 600 megawattů, což je největší větrná kapacita v Evropě. V první fázi do konce roku 2009 by mělo být postaveno 139 větrných elektráren o výkonu téměř 350 megawattů, druhá fáze by měla být hotová v roce 2010.
28/8 Goldman Sachs snižuje doporučení pro energetickou společnost na "prodávat" z předchozího "neutral". Cílová cena byla zachována na 1 230 Kč.

ECM
27/8 Developerská skupina snížila ke konci prvního pololetí hodnotu NAV o 3,9 %. ECM vykázala kvůli vyšším finančním nákladům v první polovině roku ztrátu 19,9 milionu. EUR.

New World Resources
28/8 Čistý zisk těžební společnosti ve druhém čtvrtletí dosáhl hodnoty 71,3 milionu EUR (očekávání trhu 130 milionů EUR), což představuje meziroční nárůst o 340 %. Tržby dosáhly hodnoty 513,12 milionu EUR (meziročně +56 %, mezikvartálně -2,01 %). Díky nižšímu objemu produkce ve druhém čtvrtletí a vyšším provozním nákladům poklesl, oproti prvním třem měsícům, také provozní zisk o 39,8 % na 102,4 milionu EUR. Největší vliv na provozní výsledek měl výrazný nárůst osobních nákladů (nárůst o 75 %) a také nákladů na spotřebu energií a materiálu (nárůst o 50 %). Lepší než očekávaný byl výsledek z finančních operací, kde díky přecenění derivátových nástrojů došlo k poklesu finančních nákladů.

Orco Property Group
29/8 Developerská společnost snížila v prvním pololetí hodnotu NAV z 91,7 EUR na 83,9 EUR. Pokles podle společnosti zapříčinil záporný finanční výsledek, výplata dividendy a nákup vlastních akcií. Za první pololetí firma dosáhla ztráty 14,1 milionu EUR. Tržby dosáhly 113 milionů EUR. Společnost potvrdila výhled pro druhou polovinu roku.

Pegas Nonwovens
27/8 Výrobce netkaných textilií hospodařil v prvním pololetí se ziskem 23,2 milionu EUR, z toho ve druhém čtvrtletí vydělal 11,7 milionu EUR. Tržby společnosti v první polovině roku dosáhly 75,3 milionu EUR, což je nárůst o 24,1 %. Díky vyššímu růstu nákladů na materiál a služby poklesl ukazatel EBITDA o 0,9 % na 20,7 milionů EUR, provozní zisk klesnul o 16,3 % na 12,4 milionu EUR. V provozním zisku se projevily vyšší odpisy kvůli spuštění osmé linky. Výrazný vliv na celkový zisk měl finanční výsledek, když společnost zaznamenala kurzové zisky díky přecenění rozvahových položek ve výši 17,1 milionu EUR.
28/8 Wood&Co potvrdil doporučení "kupovat" pro akcie Pegasu. Cílová cena byla snížena na 560 Kč, což představuje stále více jak 40% potenciál růstu.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

burzy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: V Praze vládlo letní mrtvo

26. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze vládlo letní mrtvo

Na pražskou burzu dorazila pravá prázdninová atmosféra. Objemy obchodů se pohybovaly na výražně podprůměrných úrovních a index PX v průběhu týdne prakticky stagnoval. Pokles z úvodů... celý článek

Akcie: Pražské přešlapování na místě

19. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražské přešlapování na místě

Aktivita na pražské burze byla v průběhu týdne velmi nízká. Nejnižší objem obchodů byl zaznamenán v pátek, kdy byly kvůli svátkům zavřeny trhy v Polsku a Rakousku a ve střední Evropě... celý článek

Akcie developerských firem za rok ztratily až 80 procent

14. 8. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Akcie developerských firem za rok ztratily až 80 procent

Hypotéční krize doléhá i na firmy ORCO a ECM, jejichž akcie dosahují nejnižších hodnot od vstupu na burzu. Hypotéční krize a tržní sentiment srazily cenu za poslední rok až o 75 procent. celý článek

Akcie: Doporučení na Unipetrol, z koupit na prodat

6. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: Doporučení na Unipetrol, z koupit na prodat

Pražská burza dokázala v posledním červencovém týdnu posílit o 0,9 procenta. Přes tři klesající dny dokázala burza uzavřít v kladných číslech a to hlavně díky silnému středečnímu růstu.... celý článek

Akcie: Cílové ceny českých akcií padají

29. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Cílové ceny českých akcií padají

Celková změna indexu PX není stejně jako v minulém týdnu velká, jednotlivé seance však přinesly výrazně podstatnější změny. Příkladem může být středeční seance, kdy index PX posílil... celý článek

Partners Financial Services