Fondy: Ke klidu ještě daleko

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 18. 2. 2008
Fondy: Ke klidu ještě daleko
Přestože se situace na trzích poněkud uklidnila, investoři evidentně zůstávají ostražití. Příliv 550 milionů korun do podílových fondů jakoby již naznačoval oživení, jenže 440 milionů z toho uvítaly zajištěné fondy.

Zajímavá situace pokračuje na trhu fondů peněžního trhu: opět více než 300 milionů odešlo z řad fondů České spořitelnya Komerční banky, zatímco přes 400 milionů korun uvítal Multi Cash v ČSOB. Byl jsem poučen, že má hypotéza z minulého článku o nepravděpodobnosti „přelévání“ peněz z jedněch fondů peněžního trhu do jiných stála na chybné úvaze (totiž, že se to nevyplatí). Klienti však prý uvažují jinak: vyplatí se to! Korunový KBC Multi Cash ČSOB je z nejvýkonnějších ve své kategorii, proto přitahuje pozornost i peníze klientů všech bank. A to nejen při ohlédnutí zpět (k začátku února roční výnos Sporoinvest 1,29%, Multi Cash 2,04%), ale zejména na výhledu: má-li průměrný výnos aktiv do splatnosti 4,4 %, pak lze prý směle počítat s čistým výnosem v rozmezí 3 – 3,5 %. K tomu jen dodejme, že právě ti nejkonzervativnější hledají každou desetinku. Asi je to fakt, i když při 7,5% inflaci poněkud ironický.

Pokračuje již více než roční propad obliby dluhopisových fondů, minulý týden jej opět o 220 milionů prohloubil. Aby ne, když prakticky všechny tratí nejen v ročním, ale i v dvouletém období.

Smíšené fondy sice získaly přes 100 milionů, ale pohled na výkonnost je stále smutek sám. Také akciové fondy stále děsí dvoucifernými mínusy, takže odvážlivců je jako šafránu. Zřejmě ovšem již také vystrkují růžky, za týden do akciových fondů přiteklo přes 130 milionů, což může snad i připomínat další vlaštovku po čtvrtmiliardě v předchozím týdnu.

Tak či onak, doba je tak nejistá, že jen díky 1,7 miliardy korun do zajištěných fondů se zachraňuje letošní již šestinedělní bilance těsně nad nulou. Zdálo se, že bod zvratu „zařídil“ věštec z Omahy, když Warren Buffett jménem své pojišťovny a investiční společnosti Berkshire Hathaway nabídl odkoupení části ohrožených aktiv amerických dluhopisových pojišťoven. Na jeho lišácký návrh „přepojistit“ komunální dluhopisy v hodnotě až 800 miliard dolarů ale společnosti MBIA, Ambac Financial ani FGIC nepřistoupily. Asi tušily, kdo by na tom víc vydělal.

Jestliže tedy ve středu Amerika poskočila vzhůru, ve čtvrtek zase spadla. Nu a Evropa se zpožděním udělala totéž. Pátek večer americké trhy ani nenaznačily další směr a týden uzavřely s jen zhruba jednoprocentním růstem. Proti tomu je i přes 2% páteční propad týdenní 3,15% růst pražského PXdobrý výsledek a zisk víc než 5 % ISČS Sporotrend ještě lepší. Ale dnům kolísání zřejmě ještě konec zdaleka není.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-82
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kam s finanční rezervou – na účet, nebo do fondu

15. 2. 2008 | Petr Čermák | 13 komentářů

Kam s finanční rezervou – na účet, nebo do fondu

Úrokové sazby na spořících účtech stále rostou. Porážejí tak ve výnosech fondy peněžního trhu. Jenže dělat si o fondech obrázek podle minulé výkonnosti není přesné. Postupem času se... celý článek

Fondy: Akcie táhnou

11. 2. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Akcie táhnou

Po bouřlivých událostech na světových burzách si zjevně značná část drobných investorů řekla, že přišel správný čas přiživit se na budoucím růstu akcií. Do akciových fondů poslali během... celý článek

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

11. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

Češi objevují v posledních letech čím dál víc kouzlo ukládání peněz do investičního zlata. Mohou si vybírat z malých zlatých mincí i slitků, které dosahují váhy až jednoho kilogramu.... celý článek

Fondy: Odešla další miliarda

4. 2. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Odešla další miliarda

Leden sice příliš nepřál akciovým trhům, ale proč tedy peníze odcházejí nejvíc z fondů peněžního trhu a dluhopisových, které za poslední týden ztratily 770 milionů korun? Naopak v akciových... celý článek

Partners Financial Services