Akcie: Přichází čas na emerging markets?

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 19. 9. 2016 | 6 komentářů
Po deseti letech bídy svítá akciím na rozvíjejících se trzích naděje – tento rok zatím výrazně překonávají rozvinuté akciové trhy a navíc jsou fundamentálně levnější. V čem spočívá potenciál rozvíjejících se ekonomik?
Akcie: Přichází čas na emerging markets?

Zhruba před deseti lety se módním investičním hitem staly rozvíjející se trhy, speciálně pak akcie BRIC – tedy akcie brazilských, ruských, indických a čínských firem, jejichž ceny rostly několik let v řadě dvouciferným tempem. Brzdy si od každé investice, která měla v názvu „BRIC“ nebo „emerging markets“, investoři slibovali vysoké výnosy.

Deset hubených let

Jenže pak se „něco“ pokazilo. V USA vyšlo najevo, že v „bezpečných“ balíčcích hypoték, které prodávaly investorům některé investiční banky, jsou schované i nesplácené úvěry. I v Americe se podvádí. Všude se podvádí. S akciemi z rozvíjejících se trhů to vlastně nesouvisí. Až na to, že to tady začala finanční krize. Vznikla v podstatě stejně jako každá jiná ekonomická krize. Vždycky jde o ztrátu důvěry mezi účastníky trhu. Důvěry, že protistrana dodrží své závazky, že systém funguje, že peníze mají nějakou hodnotu a podobně.

Důvěra je jak čerstvě napadlý sníh. Když se někde na vrcholcích hor trocha sněhu uvolní, začne se nabalovat další a další, až vznikne lavina, která smete všechno, co jí stojí v cestě. Lavina z roku 2008 s sebou smetla i emerging markets. Od té doby se akciím na rozvíjejících se trzích vůbec nedařilo.

Vývoj hodnoty indexu MSCI Emerging Markets 

Zdroj: MSCI, FINEZ Investment Management, data v USD k 31. 8. 2016

Bod obratu?

Ovšem letos se akcie na rozvíjejících se trzích dočkaly výrazného oživení. Hodnota indexu MSCI Emerging Markets od začátku roku stoupla o osm procent v lokálních měnách a o dvanáct procent vyjádřeno v amerických dolarech. Hlavním tahounem je Brazílie, ale dařilo se akciím na většině rozvíjejících se trhů.

Růst hodnoty akcií na rozvíjejících se trzích od začátku roku 2016
Indexy MSCI

MSCI Brazílie

55 %

MSCI Peru

51 %

MSCI Kolumbie

29 %

MSCI Rusko

24 %

MSCI Maďarsko

24 %

MSCI Thajsko

23 %

MSCI Indonésie

21 %

MSCI Jihoafrická republika

19 %

MSCI Egypt

13 %

MSCI Tchaj-wan

12 %

MSCI Chile

11 %

MSCI Korea

11 %

MSCI Indie

6 %

MSCI Čína

6 %

Zdroj: MSCI, data k 15. 9. 2016 v USD

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Levnější než rozvinuté trhy

Zatímco v uplynulých třech letech akcie na rozvíjejících se trzích silně zaostávaly za vývojem akcií na trzích rozvinutých, reprezentovaných zejména trhem v USA a akciemi evropských firem, v roce 2016 naopak index MSCI Emerging Markets zatím výrazně poráží index MSCI World, jehož hodnota od začátku roku stoupla pouze o jedno procento v lokálních měnách a zhruba o 2,5 procenta vyjádřeno v dolarech. Nicméně nůžky ve výkonnosti akciových trhů od roku 2008 mezi rozvinutými a rozvíjejícími se trhy jsou stále značně otevřené.

Relativní vývoj indexu MSCI World  a MSCI Emerging Markets 

Zdroj: MSCI, FINEZ Investment Management, data v USD k 31. 8. 2016

Akcie emerging markets mají ještě hodně co dohánět, nebo naopak akcie na rozvinutých trzích hodně co ztratit. O tom svědčí i základní fundamentální ukazatele. Akcie na rozvinutých trzích se v průměru obchodují za 21násobek ročních zisků firem zahrnutých v indexu MSCI World, kdežto akcie na rozvíjejících se trzích se v průměru obchodují jen za 15násobek ročních zisků společností zahrnutých v indexu MSCI Emerging Markets. Podobně i poměrem ke své účetní hodnotě (P/B) jsou akcie na rozvinutých trzích výrazně dražší než akcie na rozvíjejících se trzích. Zatímco akcie v USA jsou fundamentálně drahé, akcie na rozvíjejících se trzích jsou fundamentálně relativně levné.

Fundamentální ukazatele pro rozvinuté a rozvíjející se trhy

Index

P/E

P/B

MSCI World

21,3

2,17

MSCI Emerging Markets

14,8

1,54

Zdroj: MSCI, data v USD k 31. 8. 2016

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. To je: Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty. To bude asi tak nejjistější.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

V čem spočívá potenciál emerging markets

Hrubý domácí produkt rozvíjejících se ekonomik roste v podstatě každoročně výrazně rychleji než hrubý domácí produkt ekonomik rozvinutých. Životní úroveň lidí zde roste rychleji a postupně dohání vyspělé ekonomiky, i když je to proces dlouhodobý. Navíc většině z těchto ekonomik hraje do karet výrazně lepší demografická situace než například v Evropě. V zásadě jde hlavně o poměr lidí v produktivním věku a v neproduktivním věku. Na jednoho důchodce či dítě pracuje ve většině rozvíjejících se ekonomik víc lidí než u ekonomik vyspělých. Z toho pramení i lepší ekonomické vyhlídky do budoucna pro rozvíjející se ekonomiky (výjimkou je východní Evropa).

Každá rozvíjející se ekonomika je v trochu jiné fázi vývoje. U nejméně rozvinutých ekonomik stále ještě hraje dominantní roli zemědělství, jinde táhne ekonomiku těžba nerostných surovin nebo průmyslová výroba a u mnoha ekonomik již převažuje sektor služeb. To je třeba dnes případ Číny – i přes zažitý pohled na Čínu jako jednu velkou světovou fabriku. S rozvojem ekonomiky lidem rostou příjmy a víc utrácejí, kupují si víc zboží a služeb. Růst HDP pak postupně bývá tažen primárně investicemi podnikové sféry a spotřebou domácností. Takový růst je organický a zdravý.

Většina rozvíjejících se ekonomik má oproti vyspělým ekonomikám výhodu také v mnohem menším zadlužení veřejného sektoru, podniků, bank i domácností. Tady naopak zase Čína pokulhává, její celkové zadlužení patří k největším na světě. Ale většina rozvíjejících se ekonomik se může chlubit výrazně menším poměrem dluhu k HDP než v USA nebo Evropě.

Netuším, jestli akcie emerging markets přicházejí znovu do módy a budou generovat vysoké výnosy podobně jako v letech 2003–2007. I přes jejich levnější fundamentální ocenění jsem v tomto směru spíše skeptický. Ale ekonomický potenciál rozvíjejících se ekonomik je veliký a jde na něm dlouhodobě vydělat, i kdyby jako celek akciové trhy emerging markets ještě pár let nebyly v kurzu. Proto si přečtěte, jak vyzrát na emerging markets. Stačí pochopit, proč se vlastně akciím na rozvíjejících se trzích v průměru nedaří a jak najít ty, kterým se daří.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 9. 2016 9:35, Škodolibka domácí

Spíš bych řekla, že přichází čas ses po letech v akciích stáhnout z trhů do keše na spořák a nechat běžet jen pravidelka...nevěřím tomu, že by do roka či dvou nevznikla velmi zajímavá nákupní příležitost.

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozvíjející se trhy: Konec snění

6. 1. 2015 | Martin Tománek | 12 komentářů

Rozvíjející se trhy: Konec snění

Zlatá éra rozvíjejících se zemí skončila. Akcie BRIC poklesly ze svého vrcholu dosaženého v roce 2011 bezmála o třetinu.

Investiční chyby: Prodlužujete nedávné trendy do budoucna

27. 5. 2014 | Martin Tománek | 7 komentářů

Investiční chyby: Prodlužujete nedávné trendy do budoucna

Podívejte se na úvodní obrázek a představte si, že děláte třeba test inteligenčního kvocientu. Zadání je jednoduché: dokončete nedomalovanou čáru. Pokud jste si právě počmárali monitor... celý článek

Drolící se cihly: co se děje s Indií?

28. 8. 2013 | Aleš Tůma | 1 komentář

Drolící se cihly: co se děje s Indií?

Až do nedávna byly země skupiny BRIC (případně s Koreou BRICK) považovány za budoucí tahouny světové ekonomiky a tamější akcie byly investiční hit. V posledních týdnech a měsících se... celý článek

Investiční chyby: Milujete jednoduché příběhy. Jako je ten o emerging markets

12. 6. 2013 | Martin Tománek | 1 komentář

Investiční chyby: Milujete jednoduché příběhy. Jako je ten o emerging markets

Dnešní investiční chyba má co do činění se všemi třemi předchozími. Strhující investiční příběh vám může odvyprávět expert, můžete ho slyšet předávaný šeptandou. A pak mu uvěříte a... celý článek

Fondy, které za to stojí: Templeton Frontier Markets

4. 12. 2012 | Martin Tománek | 9 komentářů

Fondy, které za to stojí: Templeton Frontier Markets

Čínské, indické nebo brazilské akcie dnes vlastní kdejaký fond. Emerging markets se staly investicí hlavního proudu. Někteří manažeři podílových fondů jdou ale dál a pátrají po příležitostech... celý článek

Partners Financial Services