Duben na trzích: Dolar v defenzivě, akciím dochází pára

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 9. 5. 2016
Na ty nejmocnější čaroděje americká centrální banka ještě nemá. Nechat vás zkamenět neumí. Ale přesto – stačí jí pár slov a kurz dolaru se otočí. Kdo z vás to má?
Duben na trzích: Dolar v defenzivě, akciím dochází pára

V lednu to vypadalo, že americký dolar zavazuje tkaničky na pohorkách a chystá se na cestu vzhůru. Zdání ale klamává – od začátku roku je dolar vůči koruně skoro o šest procent levnější. Na oslabení dolaru reagují obecně komodity, ty zamířily naopak vzhůru a kompenzují tak svým exportérům slabý dolar. O desítky procent výš je jak zlato, tak i ropa nebo uhlí. Pozadu nezůstala ani elektrická energie.

Mírné zotavení na komoditních trzích uklidnilo i některé akciové trhy, obecně končily duben výš, než začínaly. Růst už ale nebyl tak výrazný jako o měsíc dřív. Na dluhopisových trzích ale veselo nebylo: bezpečné státní dluhopisy ztrácely a jejich ceny šly dolů. V souladu s růstem cen akcií posílily ceny high yield dluhopisů, které tak kompletně smazaly ztráty z loňského roku.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management jako investiční manager pro portfolia podílových fondů, pojišťoven a penzijních společností skupiny ING v Česku a na Slovensku. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Američtí centrální bankéři ztratili víru

Artistický kousek, za který by se jistě nemusela stydět ani v cirkuse světového jména předvedla v dubna americká centrální banka. Potlesk ale nepřišel, přece jenom nejde o akrobaty, ale o tvůrce měnové politiky, u kterých jsou veletoče spíš na škodu. Ještě na začátku roku předpokládali představitelé Fedu, že do konce roku by mohli zvedat úrokové sazby až čtyřikrát. Podle toho byla nastavena i očekávání pokud jde o budoucí sílu dolaru. Uběhla třetina roku a odhady amerických bankéřů se radikálně změnily: sazby se nejspíš budou letos zvedat jedinkrát. A to ještě – vzhledem ke slabším makroekonomickým datům – ani to jedno zvýšení není zrovna jisté. Investoři rychle přehodnotili svá očekávání a dolar bryskně oslabil.

Kurz koruny k dolaru za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Prudká korekce cen akcií ze začátku roku je smazaná a některé akciové trhy opět trhají nová maxima – viz například index S & P 500. Jiné jsou ale pořád hluboko pod hodnotami z konce roku 2015, nemluvě o hodnotách jeden rok zpátky. Smutný je například pohled na evropský akciový trh, který je o 16 procent níž, nebo nerozvinuté trhy s poklesem skoro 20 procent.

Vývoj některých finančních indexů za poslední rok

Za poklesem cen ve vyspělé Evropě stojí několik faktorů. Mezi ně můžeme počítat chudokrevný „růst“ evropské ekonomiky s absencí inflace. Také řecký příběh není zrovna na konci, právě se blíží nějaké ty splátky a můžeme se těšit na nová, neotřelá a kreativní řešení – schválně kdo přijde s absurdnějším vysvětlením, proč neplatit dluhy a nalít do bezedné díry další peníze. Ovšem hlavní podíl na stavu cen evropských akcií mají mizerné výsledky měnové politiky Evropské centrální banky. Její dosavadní akce nepřinesly takové výsledky, jaké měly, a centrální bance pomalu dochází střelivo. Sazby jsou na nule a balíčky kvantitativního uvolnění ztrácejí účinnost. Když se k tomu přidá posilování eura v poslední době, nemůžou prostě místní akci mít na růžích ustláno.

Dluhopisy: Růst. Ale desetinkový

Uklidnění na akciových trzích po únorové korekci a aktuální zotavení cen některých komodit poslalo výše výnosy bezpečných dluhopisů. Výnos německých státních dluhopisů s desetiletou splatností vzrostl z historických minim kolem desetiny procenta ročně na úrovně kolem tří desetin procenta. Z dlouhodobého hlediska jsou ale výnosy dluhopisů pořád extrémně nízko. Nízká inflace a pranepatrný růst ekonomiky zatím výraznější růst výnosů vylučují.

Výnosy českých státních dluhopisů kopírovaly vývoj těch německých, jejich ceny nepatrně klesly. Určitý vliv na růst výnosů v Česku mělo i vyjádření guvernéra České národní banky pana Singera o očekávaném udržení měnových intervencí až do poloviny roku 2017.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let 

Optikou finančních indexů

Trh

Duben

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+1,4 %

+0,5 %

-6,1 %

S&P 500 (USA)

+0,3 %

+1,0 %

-1,0 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

+0,8 %

-7,3 %

-16,2 %

CECE EUR (střední Evropa)

-4,4 %

-0,2 %

-24,3 %

MSCI rozvíjející se trhy

+0,4 %

+5,8 %

-19,8 %

EFFAS Index českých státních dluhopisů

-0,1 %

+0,2 %

+1,0 %

Ropa WTI

+19,8 %

+24,0 %

-23,0 %

FX CZK/EUR

+0,1 %

-0,1 %

+1,4 %

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: To spoření nespoří! Kam s penězi

6. 5. 2016 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: To spoření nespoří! Kam s penězi

Spořicí účty nespoří a s úroky na termínovaných vkladech je to taky bída. Klasické spořicí produkty dnes nabízejí jen nepatrně víc než ten pověstný slamník. Ptáme se investorů, ekonomů,... celý článek

Ať žije krize!

8. 3. 2016 | Martin Mašát | 6 komentářů

Ať žije krize!

Možná byste takový výkřik čekali od burzovního spekulanta, který sázel na pád akcií. Jenže on by úplně nejlíp slušel německé kancléřce. Zatímco eurozóna se potýká se stagnací, jejímu... celý článek

Česká národní banka: Repetent se sebevědomím premianta

3. 3. 2016 | Martin Mašát | 12 komentářů

Česká národní banka: Repetent se sebevědomím premianta

Česká národní banka permanentně míří na dvouprocentní inflaci. A permanentně je o jeden a půl procentního bodu mimo. V předpovídání prostě centrální banka není moc dobrá. Přesto svým... celý článek

Očima expertů: Účet za intervence je půl bilionu. A ČNB bude proti koruně utrácet dál

12. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

Očima expertů: Účet za intervence je půl bilionu. A ČNB bude proti koruně utrácet dál

Hrátky s korunou pokračují. Česká národní banka oznámila, že bude kurz domácí měny tlačit dolů minimálně do konce roku. Ptáme se, co si o tom myslí nejen ekonomové, ale také lidé, kterých... celý článek

Spálené čínské pojistky

8. 1. 2016 | Vlad Ender | 3 komentáře

Spálené čínské pojistky

To, co se děje právě teď na čínských trzích, už asi může být impulzem k větším, globálním otřesům.

Partners Financial Services