Akcie: Bilancování roku 2015 a výhled na rok 2016

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 7. 1. 2016 | 4 komentáře
V uplynulém roce se dařilo akciím v Evropě, Japonsku a velkým hráčům na poli informačních technologií. Které akcie by mohly přinést zajímavé výnosy příští rok?
Akcie: Bilancování roku 2015 a výhled na rok 2016

Rok 2015 sice nebyl pro akciové trhy příliš vydařený, ale také neskončil fiaskem. Hodnota indexu MSCI World kalkulovaná v lokálních měnách nebo v dolarech byla na konci roku stejná jako před dvanácti měsíci. Po přepočtu do eur ceny akcií ve světě v průměru stouply o osm procent – je dáno ale čistě oslabením eura vůči dolaru a dalším světovým měnám.

V souladu se všeobecným očekáváním se dařilo zejména akciovým trhům v Evropě a v Japonsku, podporovaným politikou centrálních bank. Naopak nedařilo se v průměru akciím na rozvíjejících se trzích, které už čtvrtým rokem v řadě výrazně zaostaly za rozvinutými trhy. Tentokrát táhly rozvíjející se trhy dolů zejména akcie v Číně a Brazílii. Index MSCI China ztratil deset procent (po přepočtu do eur nula procent), index MSCI Brazil ztratil 16 procent (po přepočtu do eur -37 procent). Naopak hodnota indexu MSCI Russia pro mnohé možná překvapivě stoupla v uplynulém roce o 17 procent (po přepočtu do EUR + 11 procent).

Relativní vývoj hodnoty indexů MSCI World a MSCI Emerging Markets

Zdroj: MSCI, FINEZ Investment Management

Nejvíc v průměru stoupla hodnota akcií na Jamajce, v Maďarsku, Dánsku, Irsku a Belgii. Největší propad zažily akciové trhy v Řecku, Kazachstánu, Zimbabwe, Peru a Bulharsku. Pokud bychom přepočetli výsledky do eur a potažmo do korun, tak pětice nejúspěšnějších zůstává stejná. Mezi pět nejhorších trhů by se po Řecku a Kazachstánu vměstnala Kolumbie, Brazílie a Ukrajina.

Změna hodnoty vybraných akciových indexů MSCI v roce 2015

MSCI Index

rok 2015

MSCI Index

rok 2015

nejlepší trhy

vybrané trhy

Jamajka

91 %

Japonsko

20 %

Maďarsko

48 %

Rusko

11 %

Dánsko

36 %

USA

11 %

Irsko

28 %

Německo

7 %

Belgie

22 %

Indie

3 %

nejhorší trhy

Čína

0 %

Ukrajina

-36 %

Velká Británie

-1 %

Brazílie

-37 %

Česká republika

-13 %

Kolumbie

-37 %

MSCI World

8 %

Kazachstán

-43 %

MSCI Emerging Markets

-7 %

Řecko

-58 %

MSCI Frontier Markets

-8 %

Zdroj: MSCI, FINEZ Investment Management, data v EUR

Nejlepší a nejhorší odvětví v roce 2015

Tahounem růstu byly již poněkolikáté v řadě informační technologie a zdravotnictví. Nebýt akcií Amazon, Alphabet (Google), Facebook, Microsoft a NetFlix, tak by americký index S&P 500 byl za rok 2015 ve ztrátě kolem deseti procent. Všem pěti firmám pravděpodobně příští rok dál výrazně porostou tržby a zisky, ovšem toto očekávání je už dávno v ceně jejich akcií zakomponováno. Aby cena dál rostla, musí skutečné reportované výsledky překonat nynější očekávání investorů, na což se nedá spoléhat. Poměrem výnos riziko se mi nejperspektivnější jeví akcie Alphabet (dřív Google).

Standard & Poor’s 500: Posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Pod silným prodejním tlakem byly celý rok akcie těžařů ropy, plynu, uhlí, železné rudy, mědi, zlata, stříbra a prakticky všech jiných surovin. Padající ceny komodit snižují těžebním firmám tržby a tlačí je do ztrát. Než dojde k obratu na komoditních trzích, může to trvat ještě mnoho let. Zpravidla trvá několik let, než se objem těžby přizpůsobí nižší ceně. Teprve až dojde k výraznějšímu omezení těžby, může cena komodit začít opět růst.

Vývoj cen akcií těžařů ale nemusí plně korespondovat s dalším cenovým vývojem komoditních trhů. Například akcie těžařů ropy dle mého názoru zdaleka ještě nevstřebaly propad v suroviny. Mnoho investorů stále věří, že se cena ropy brzy vrátí nahoru. Pokud bude delší dobu setrvávat pod 40 dolary za barel, měly by ceny akcií těžařů ropy nadále výrazně klesat. Naproti tomu akcie těžařů zlata považuji za podhodnocené. Poměr ceny zlata a ceny akcií těžařů je na nejvyšší úrovni v historii. Většina velkých těžařů zlata značně snížila provozní i investiční náklady a i při stávající ceně zlata jsou schopní generovat zisk.

Ceny ropy (WTI)

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. To je: Dbře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty. To bude asi tak nejjistější.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Jak v roce 2016 vyzrát na akcie

Odhadovat předem vývoj na akciových trzích pro příští rok je ruleta. Makroekonomické ukazatele jsou zatím pro akcie příznivé. Ale klíčová je faktická ziskovost jednotlivých firem, nikoliv vývoj HDP. Domnívám se, že v roce 2016 nebudeme svědky žádného velkého růstového trendu na akciových trzích jako celku, přesto bude celá řada akcií, které přinesou zajímavé zisky.

Obecně bych pro akcie doporučil dvě strategie:

  • Investovat pravidelně do široce diverzifikovaného globálního portfolia akcií (například prostřednictvím akciových fondů)
  • Aktivně selektovat konkrétní tituly a v případě velkého propadu na trzích se zajišťovat short pozicemi (lze řešit prostřednictvím long/short equity fondů)

Pár tipů pro rok 2016

Pokusil jsem se pro inspiraci vybrat pět akcií, které by podle mého názoru mohly v roce 2016 přinést kladné dvojciferné výnosy. Již byla řeč o akciích těžařů zlata, zde bych se držel velkých firem, můj tip je společnost Newmont Mining.

Druhým tipem je společnost Volkswagen, jejíž akcie pod tíhou aféry dieselgate spadly v minulém roce na poloviční hodnotu. Během roku určitě ještě mnohokrát uslyšíme o emisních podvodech a akcie Volkswagen zcela jistě čeká vysoká volatilita. Jsem však přesvědčený o tom, že Volkswagen celý skandál ustojí a propad ceny považuji za přehnaný. Nevím, jestli za dvanáct měsíců bude cena akcií Volkswagen výš než dnes, ale za pár let by tomu tak mělo být.

Akcie Volkswagenu: vývoj za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Další světové akcie na Peníze.cz

Můj třetí akciový tip pro rok 2016 je společnost Whirlpool, americký výrobce domácích elektrospotřebičů a jeden z lídrů ve vývoji chytrých spotřebičů připojených na internet. V loňském roce firmě poklesl zisk z Evropy a Asie kvůli posílení amerického dolaru, tržby mají ale rostoucí tendenci a negativní kurzový vliv by měl v roce 2016 odeznít. Aktuální ukazatel P/E je zhruba 17.

Jako čtvrtý tip jsem vybral americkou firmu Oshkosh, výrobce speciálních těžkých nákladních vozů od popelářských aut, přes hasičské vozy až po obrněné transportéry. Oshkosh minulý rok získal velkou zakázku na dodávku JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) pro americkou armádu. Poměrem k ziskům jsou akcie relativně levně oceněné s P/E 13.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Posledním tipem jsou akcie společnosti Allergan, velkého výrobce generických léčiv se sídlem v Irsku, o kterého má zájem firma Pfizer. Pokud úřady posvětí fúzi, mohla by cena akcií Allergan stoupnout zhruba o 20 procent, alespoň podle prvotního ocenění společnosti Allergan ze strany Pfizeru. Pokud by nakonec z transakce sešlo, i tak by cena akcií Allergan neměla dramaticky propadnout, jelikož firma vykazuje stabilní růst tržeb.

U všech pěti akcií očekávám v roce 2016 výnosový potenciál kolem 20 procent. Pět akcií je ale velmi nedostatečná diverzifikace rizika. Při investici do akcií doporučuji vždy pamatovat na širší rozložení portfolia. Zmíněné akcie uvádím pouze pro inspiraci, abych ukojil touhu některých investorů po konkrétních tipech. Většině lidí bych ale doporučoval investovat do akcií na pravidelné měsíční bázi prostřednictvím akciových fondů a netrápit se výběrem jednotlivých akcií.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akciová apokalypsa za dveřmi aneb jak se dělá hoax

15. 12. 2015 | Aleš Tůma | 1 komentář

Akciová apokalypsa za dveřmi aneb jak se dělá hoax

Chystá se něco velkého! Elity se na to v tichosti připravují – a vy byste měli taky! Prodejte, co můžete, a nakupte zlato.

Zajištění na důchod: Akciový fond, nebo fond životního cyklu?

2. 12. 2015 | Jan Traxler | 33 komentářů

Zajištění na důchod: Akciový fond, nebo fond životního cyklu?

Fondy životního cyklu jsou mezi investory i finančními poradci značně populární. Nejčastěji mají sloužit jako základ zajištění na penzi. V čem spočívá jejich kouzlo? Je to správná volba?... celý článek

Jan Bláha z Fio banky: Čechy zajímají stále víc investice do zahraničních akcií

3. 11. 2015 | Daniel Tácha | 1 komentář

Jan Bláha z Fio banky: Čechy zajímají stále víc investice do zahraničních akcií

Fio banka dnes obsluhuje více než 530 tisíc klientů. Bezmála 90 tisíc z nich má přitom u ní založený obchodní účet pro investování na finančních trzích. Fio banka je tak největší on-line... celý článek

Proč ceny akcií dlouhodobě rostou rychleji než inflace

2. 11. 2015 | Jan Traxler | 12 komentářů

Proč ceny akcií dlouhodobě rostou rychleji než inflace

Z dlouhodobého hlediska jsou akcie investice, která vždycky obstojí. Rostou na ceně, porážejí inflaci, a ještě z nich můžete mít dividendy.

Akcie patří i do konzervativního portfolia

19. 10. 2015 | Jan Traxler | 23 komentářů

Akcie patří i do konzervativního portfolia

Výnosy akcií dlouhodobě výrazně překonávají inflaci. S délkou držení akcií klesá riziko ztráty. Pokud investujete na delší dobu, akcie se v menší míře hodí i do konzervativního portfolia. celý článek

Partners Financial Services