Dieselgate očima investora: Hrozba, nebo příležitost?

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 5. 10. 2015 | 6 komentářů
Akcie Volkswagenu už spadly o 60 procent. Ostatní automobilky ztratily zhruba patnáct až třicet procent tržní hodnoty. Krátkodobě může být hůř. Dlouhodobě se ovšem investorům možná nabízí zajímavá příležitost.
Dieselgate očima investora: Hrozba, nebo příležitost?

Jeden z největších výrobců automobilů na světě, koncern Volkswagen, čelí obrovskému skandálu. Krátce poté, co automobilka vystřídala Toyotu na pozici jedničky co do počtu prodaných vozů, byla obviněna z podvádění při emisních testech dieselových motorů. Podle posledních zpráv společnost uvádí, že se problém celosvětově týká zhruba jedenácti milionů vozů. V těch je údajně instalován jakýsi speciální software, který dovede podle polohy volantu, tlaku vzduchu a mnoha dalších kritérií rozpoznat, že je vůz ve válcové zkušebně – a v takový okamžik přepíná motor do zvláštního režimu „nižších emisí“. Některé naftové motory prostě nedokázaly splnit přísná kritéria emisí a zůstat zároveň dostatečně výkonné, tak Volkswagen testy obešel podvodem.

S Volkswagenem se propadá celý německý akciový trh

K tématu už bylo řečeno z nejrůznějších úhlů mnoho a asi ještě dlouhou dobu bude plnit stránky všech deníků. My se dnes na aféru dieselgate podíváme pohledem investora. Skandál pochopitelně způsobil drastický pád ceny akcií společnosti Volkswagen na burze. Od dubna, kdy se krátce cena jedné akcie VW dostala nad 250 eur, tržní hodnota firmy spadla o více než 60 procent. Aktuálně stojí jedna akcie VW méně než sto eur a zatím v podstatě každým dnem dál padá.

Akcie Volkswagenu: vývoj za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Další světové akcie na Peníze.cz

Panika se samozřejmě přenesla i na další automobilky a také na celý německý akciový trh. Po srpnovém výprodeji se ve druhé polovině září prohloubil pokles akcií. Hodnota německého akciového indexu DAX, složeného z třiceti největších německých veřejně obchodovatelných akciových společností, poklesla zhruba o pět procent; ze svého dubnového vrcholu index DAX ztrácí přes dvacet procent. Tak velkou korekci naposledy německý trh zažil v roce 2011, kdy tamější ekonomiku ochromila recese.

Index DAX: vývoj za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Akcie Volkswagenu poslední roky patřily k hlavním tahounům růstu německého trhu. Jak můžeme vidět na následujícím grafu, hodnota akcií VW rostla výrazně rychleji než průměr trhu (měřeno indexem DAX). Nyní je situace opačná a akcie VW táhnou německý trh dolů. „Pomáhají“ v tom i další německé automobilky Daimler a BMW. A všechno umocňují německé energetické společnosti RWE a E.ON, jejichž hodnota v září spadla na nejnižší úroveň za posledních dvacet let.

Relativní srovnání vývoje ceny akcií Volkswagen a indexu DAX

zdroj: FINEZ Investment Management

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Hrozba, nebo příležitost?

Nabízí se samozřejmě otázka, jestli jde o začátek dalšího velkého propadu podobně jako v letech 2007–2009, nebo už je tu teď zajímavá nákupní příležitost. Odpověď ukáže čas a platí to pro jednotlivé zmíněné akcie i trh jako celek. Nejlepší strategie je dnes něco nakoupit, ale ponechat si dostatek kapitálu na další nákupy, pokud by se propad dál prohluboval.

Pokud jde konkrétně o Volkswagen, ve hře je mnoho neznámých. Už dnes je skandál velmi rozsáhlý a zcela jistě způsobí firmě dočasně značné ztráty. Firma podváděla, nejedná se tu o nešťastnou havárii, k tomu soudy zcela jistě přihlédnou a společnost neminou velmi tučné pokuty. Dočasně klesnou tržby, protože firma nějakou dobu nebude smět prodávat některé naftové modely. Dál tu budou vysoké náklady na svolání dotčených aut a nápravu, na krizový management a už započatou restrukturalizaci firmy. Jak vysoké ztráty nakonec budou a jak ovlivní platební schopnost firmy, se těžko odhaduje. Dozorčí rada mluví i o variantě navýšení základního kapitálu, pravděpodobně emisí nových akcií, což by samozřejmě mělo negativní dopad na hodnotu těch stávajících.

Krátkodobě budou akcie VW určitě silně volatilní a nelze vyloučit, že jejich hodnota spadne ze stávající úrovně třeba o dalších třicet až padesát procent. Nicméně je velmi pravděpodobné, že Volkswagen celou aféru ustojí a za pár let bude opět útočit na pozici světové jedničky. Troufám si odhadovat, že za pět let bude hodnota firmy podobná jako před touto aférou. Proto věřím, že z dlouhodobého pohledu skýtají akcie VW dobrou nákupní příležitost, ale jak už jsem psal, nakupoval bych postupně po menších tranších, protože pád ještě nemusí být u konce.

Zajímavý potenciál skýtají také dluhopisy emitované společností Volkswagen. Poměrem výnos/riziko mě lákají dokonce více než akcie. Jejich cena poslední týdny také dramaticky poklesla. Očekává se, že ratingové agentury brzy sníží firmě úvěrové hodnocení, což může ještě dál ceny dluhopisů podlomit. Ale propad na dluhopisech už teď považuji za přehnaný. Je to rozhodně výrazně konzervativnější spekulace než u akcií, pravděpodobnost, že Volkswagen zkrachuje, je podle mého názoru maličká. Až se celá situace trochu uklidní, úrokové výnosy dluhopisů budou zase klesat zpátky, a tržní cena dluhopisů tedy poroste. Dluhopisy Volkswagenu tak na rozdíl od akcií mohou být velmi povedenou spekulací už do jednoho roku.

Koupit akcie jiné automobilky?

Nabízí se také myšlenka nakoupit akcie jiných automobilek. Negativní nálada totiž zachvacuje celé odvětví. Automobilky tak sice hlásí rekordní prodeje, ale ceny jejich akcií na burze výrazně klesají. Kupříkladu BMW i navzdory očekávanému ochlazení čínské ekonomiky zatím hlásí měsíc co měsíc prodejní rekordy. Hodnota firmy na burze se ale od dubna smrskla na dvě třetiny, tedy o víc než 30 procent. Za normálních okolností by to tedy mohla být velmi dobrá šance „levně nakoupit“.

Akcie BMW: vývoj za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Další světové akcie na Peníze.cz

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na Investujeme.cz, Finmagu a Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Jenomže hlavní otázka zní: Je Volkswagen jediný, kdo takhle podvádí, nebo podobné manipulace s testy dělají i jiné automobilky? Kauza určitě povede k rozsáhlému testování napříč celým trhem. A objevují se hlasy, že máslo na hlavě má ve skutečnosti nejedna automobilka.

Anketa

Jak moc vás zajímají emise, co čadí z vašeho vozu?

Pokud se ukáže, že podváděl jenom Volkswagen, poškodí to jméno firmy, zato akcie jiných automobilek by měly růst. Ale možná se dozvíme, že nějakým způsobem fixlují s emisemi a spotřebou všichni. To by naopak byla Volkswagen dobrá zpráva. Značka VW by neutrpěla takovou škodu. Pokuta by neminula i jiné automobilky. Cena jejich akcií by pravděpodobně propadla, naopak cena akcií VW by se v takovém případě mohla začít zvedat ode dna.

Nechci se pouštět do spekulací a kohokoliv dalšího obviňovat z podvodů. Jako spotřebitel jsem nikdy neměl potřebu řešit, jak moc uváděné emise souhlasí. A ani to řešit nehodlám. Stejně tak nikdy úplně nevěřím uváděné spotřebě paliva. Domnívám se, že naprosté většině řidičů je celá kauza Volkswagen ukradená, řeší to hlavně úřady a média. Jako investor mám ale obavu, že problém bude plošný a že celé odvětví automobilek čeká delší období, kdy budou v nemilosti investorů. Krátkodobě asi nečeká akcie automobilek růžové období. Pokud akcie držíte dlouhodobě, nemusíte situaci až tak řešit, za pár let všichni zapomenou a akciím se bude zase dařit. 

Smutný paradox je, že právě akcie BMW a Volkswagenu patřily posledního půl roku mezi moje favority. Ačkoliv veškeré fundamenty hovořily v jejich prospěch, nakonec z ničeho nic přijde taková kauza a všechno obrátí naruby. Alespoň mám na čem ukazovat, jak důležitá je diverzifikace rizika. I z nejlepší investice může ze dne na den být pěkný průšvih.


Umělecké úvodní foto ptačího trusu a loga automobilky: rkl_foto / Shutterstock.com

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 10. 2015 15:51, yxcdsa

Dlouhodobější realita hodnoty akcií nejen automobilek bude tato: dolů ještě pojede to, co bylo nereálně nadhodnoceno nejen ve vztahu k čínskému trhu = min. automobilky, fosilní energo, velkobanky. To, že velkobanky jsou čím dál tím větší průser lze zcela jasně vidět i na chování GE ve vztahu ke stále vyššímu tlaku na co možná nejrychlejší prodej většiny jejich Capital (..potažmo Money) divize! JAK ASI MUSÍ BÝT TOXICKÉ NĚCO, CO VÁM DOSUD DĚLALO 50% ZISKU, ŽE SE TOHO CHCETE TAK ÚPORNĚ ZBAVIT.. ..POPŘEMÝŠLEJTE :)

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kam investovat? Zeptejte se milionářů

21. 9. 2015 | Jan Traxler | 22 komentářů

Kam investovat? Zeptejte se milionářů

Společnost Capgemini dělá každoročně průzkum mezi dolarovými milionáři. Podívejte se, do čeho investují dnes a jak se jejich postoj k investicím mění v čase.

Den finanční gramotnosti: Češi investicím nevěří

8. 9. 2015 | Gabriel Pleska | 13 komentářů

Den finanční gramotnosti: Češi investicím nevěří

Už popáté Česko zažívá Den finanční gramotnosti. Společnost Partners si při této příležitosti nechala zpracovat průzkum, jak přistupujeme k investicím. Výsledky nejsou příliš povzbudivé:... celý článek

Dnes raději investujte v korunách

17. 8. 2015 | Jan Traxler | 8 komentářů

Dnes raději investujte v korunách

Česká národní banka pokračuje v měnových intervencích. Za rok do ní ale prezident dosadí své lidi, intervence pravděpodobně skončí a koruna skokově posílí. Proto dnes raději vybírejte... celý článek

Sedm tipů na podílové fondy, které nejdou s davem

3. 8. 2015 | Aleš Tůma | 4 komentáře

Sedm tipů na podílové fondy, které nejdou s davem

Na českém trhu jsou k mání tisíce podílových fondů. O tom, jak se v nich vyznat, by se dala napsat kniha. Přinášíme vám alespoň pár tipů na fondy, které nejdou s davem a jsou něčím... celý článek

Německé akcie trhají rekordy

3. 3. 2015 | Jan Traxler | 6 komentářů

Německé akcie trhají rekordy

Kvantitativní uvolňování zafungovalo, alespoň podle reakce akciových trhů. Kurz eura klesá a ceny akcií napříč Evropou rostou, v Německu zvláště.

Partners Financial Services