Do čeho investuje Warren Buffett

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 21. 4. 2015 | 17 komentářů
Legendární investor Warren Buffett za posledních 35 let vydělával v průměru 21 procent ročně. Jak dnes vypadá jeho impérium? Do čeho investuje? Jak se vézt na jedné lodi s Buffettem?
Do čeho investuje Warren Buffett

Miliardář Warren Buffett je ve svých 85 letech žijící legenda mezi investory a zcela jistě ho můžeme zařadit mezi největší investory všech dob. Jeho majetek je odhadován zhruba na 70 miliard dolarů, což je pro srovnání zhruba o 45 procent víc než státní rozpočet České republiky pro rok 2015. Časopis Forbes řadí Warrena Buffetta aktuálně na třetí místo v žebříčku nejbohatších lidí na světě za Billa Gatese a Carlose Slima. Tato trojice se posledních deset let na horních příčkách pravidelně střídá na čele, podle toho, jakou zrovna mají hodnotu jejich akcie na burze.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Z prodavače limonád k miliardám

Warren Edward Buffett se narodil 30. srpna roku 1930 v Omaze v americkém státě Nebraska, kde dodnes žije. V šesti letech začal podnikat jako prodavač limonád. Ve městě nakoupil balení šesti plechovek Coca-Coly za 25 centů, které pak prodával, plechovku po pěti centech. Typický maloobchod. Láska ke Coca-Cole Warrenovi vydržela. Nejenže ji dodnes rád pije, akcie společnosti patří k největším pozicím v jeho investičním portfoliu.

Buffett studoval na Columbia Business School v New Yorku, kde tou dobou přednášel proslulý investor Benjamin Graham. Od něho převzal hodnotový styl investování s dlouhodobým přístupem. Většina hráčů na burze s akciemi jen spekuluje, Buffett ale přemýšlí jinak, dívá se na akcie jako na podíl na společnosti. Akcie pro něho nejsou anonymní investice, pouhé číslo na obrazovce. Buffett chce společnost vlastnit nebo alespoň spoluvlastnit.

Na začátku kariéry založil brokerskou společnost Buffett Partnership. O jeho přístupu k investicím vypovídá, že si neúčtoval poplatky za jednotlivé transakce, jak to dodnes dělá většina brokerů, ale chtěl podíl ze zisku. V roce 1962 začal investovat do textilní firmy Berkshire Hathaway, kterou o tři roky později ovládl a postupně z ní vybudoval velkou pojišťovací a investiční skupinu, která tak trochu funguje jako jeden velký investiční fond.

Buffett je dnes známý jako velký filantrop. Forbes uvádí, že za svůj život již daroval na charitativní účely přes 23 miliard dolarů. Buffett také opakovaně uvedl, že po své smrti odkáže většinu svého majetku na charitu.

Berkshire Hathaway – výnos 21 procent ročně po 35 let

Prakticky veškeré investice a podnikání dnes realizuje Warren Buffett prostřednictvím společnosti Berkshire Hathaway. V ní je nejen největší akcionář, ale stále i výkonný ředitel, i když se poslední roky neustále spekuluje, kdy konečně jmenuje nástupce.

S akciemi Berkshire Hathaway se obchoduje na burze v New Yorku. Jedna kmenová akcie třídy A stojí aktuálně 213 tisíc dolarů, tedy zhruba 5,5 milionu korun.

Většina firem by v podobné situaci dávno provedla štěpení akcií, v obdobné situaci by pravděpodobně vyměnili jednu akcii za tisíc nových akcií s cenou 213 dolarů. Buffett ale nikdy akcie štěpit nechtěl. Místo toho společnost Berkshire Hathaway emitovala v devadesátých letech B třídu akcií, se kterými jsou spojena menší hlasovací práva a u kterých již společnost ke štěpení akcií přistoupila. Naposledy v roce 2010. Jedna kmenová akcie třídy B stojí aktuálně na burze 141 dolarů, což už je dostupné i drobnějším investorům.

83 554 procent

Vývoj ceny akcií společnosti Berkshire Hathaway. Zvětšíte klikem.

Zdroj: FINEZ Investment Management

Jak ukazuje graf vpravo, hodnota akcií společnosti Berkshire Hathaway stoupla od roku 1980 o neuvěřitelných 83 554 procent (21 % p. a.), zatímco hodnota indexu S&P 500 ve stejném období stoupla „jen“ o 1926 procent (8,9 % p. a.) Kdybyste před 35 lety investovali tisíc dolarů do akcií společnosti Berkshire Hathaway, dnes by hodnota vaší investice byla 836 tisíc dolarů.

Právě proto je Buffett žijící legendou. Desítky let dokázal úctyhodným způsobem překonávat průměr trhu. Jestli někdo pochybuje o tom, že je možné překonávat trh, tak tento graf by snad měl přesvědčit i Eugena Famu, který před 45 lety poprvé formuloval teorii efektivních trhů.

Co kupuje a drží

20 největších pozic mezi investicemi Berkshire Hathaway

Společnost

Podíl na portfoliu

Wells Fargo

23,23 %

Coca-Cola

15,44 %

American Express

12,90 %

IBM

11,29 %

Wal-Mart Stores

4,74 %

Procter & Gamble

4,40 %

U.S. Bancorp

3,29 %

DaVita HealthCare Partners

2,67 %

Directv

2,49 %

Goldman Sachs Group

2,24 %

Moody''''''''''''''''''''''''''''''''s Corporation

2,16 %

Deere & Co

1,38 %

General Motors

1,31 %

USG

1,00 %

Charter Communications

0,94 %

Bank Of New York Mellon

0,82 %

Verisign

0,68 %

Suncor Energy

0,65 %

Verizon Communications

0,64 %

Precision Castparts

0,63 %

Celkem

92,90 %

Zdroj: Berkshire Hathaway, data k 31. 12. 2014 

Impérium po odvětvích

Zvětšíte klikem. Zdroj: Berkshire Hathaway, data k 31. 12. 2014

Malá přehlídka

Z firmy Berkshire Hathaway (BRK) se stal obří konglomerát. Buffettovo impérium má dnes víc než dvě stovky dceřiných společností. Hlavní byznys tvoří pojištění a zajištění (Geico, General Re, Berkshire Hathaway Reinsurance Group). Mimochodem BRK vlastní podíl i na společnosti AIG a Münchener Rückversicherung a patří k největším akcionářům těchto společností.

Berkshire Hathaway je také významným hráčem v železniční dopravě v USA. V roce 2010 Buffett převzal společnost Burlington Northern Santa Fe. Ta se nyní podílí téměř na pětině zisků celého impéria Berkshire Hathaway. Trust je také velmi aktivní v energetickém sektoru, zejména prostřednictvím dceřiných společností BHE Energy a BHE Renewables.

Dál do skupiny Berkshire Hathaway patří i společnost HomeServices of America, druhý největší realitní broker v USA, velká logistická firma McLane Company, která mimo jiné zásobuje i Wal-Mart, nebo největší světový výrobce koberců Shaw Industries a mnoho dalších.

Berkshire Hathaway je také polovičním vlastníkem společnosti Heinz, která nedávno oznámila fúzi se společností Kraft Foods, čímž vznikne pátá největší potravinářská firma na světě. Cena akcií Kraft Foods okamžitě stoupla o 45 procent.

Zhruba patnáct až dvacet procent výnosů Berkshire Hathaway pochází z investic do cenných papírů. Mezi Buffettovy hlavní investice patří dlouhodobě americká banka Wells Fargo, největší provozovatel kreditních karet v USA společnost American Express, softwarový gigant IBM a samozřejmě Coca-Cola. Tyto čtyři akcie dohromady zaujímají skoro dvě třetiny investičního portfolia Berkshire Hathaway.

Mnoho zdrojů se často odvolává pouze na tyto investiční pozice. Proto se o Buffettovi často říká, že jeho portfolio není moc dobře diverzifikované. Skutečně, pokud bychom se dívali pouze na cenné papíry v majetku Berkshire Hathaway, téměř polovinu portfolia zaujímají finanční instituce.

Anketa

Zajímají vás příběhy velkých investorů?

Chcete investovat s Buffettem?

Ve skutečnosti ale nestačí sledovat Buffettovo akciové portfolio, ale je třeba se dívat na celý byznys skupiny Berkshire Hathaway. Ten je bohužel daleko složitější podrobněji analyzovat. Co bychom totiž mohli Buffettovi vytknout, jsou poměrně strohé informace k byznysu firmy, které se omezují na povinné kvartální reporty a výroční zprávy. Buffett je sice proslulý svými dopisy akcionářům, které každý rok stojí za přečtení pro jeho úžasné inspirativní postřehy a myšlenky. Na druhou stranu na oficiálních webových stránkách společnosti Berkshire Hathaway najdete jen nudné mnohastránkové reporty, žádnou přehlednou prezentaci.

Investoři si ale ž na Buffettův styl zvykli a mají k němu bezmeznou důvěru. Jen se mnozí místo investice do akcií Berkshire Hathaway snaží kopírovat jeho portfolio cenných papírů, což nepovažuji za moudré, protože je to skutečně jen menší část Buffettova byznysu, kde možná i trochu z nostalgie mnoho let dominují čtyři akcie. Velikost společnosti Berkshire Hathaway nyní již limituje rychlost jejího dalšího růstu. Přesto nezaostává za průměrem a i v posledních letech růst akcií Berkshire Hathaway lehce překonal růst hodnoty indexu S&P 500.

Vývoj čistých zisků společnosti Berkshire Hathaway od roku 2007. Zvětšíte klikem

Vývoj tržeb společnosti Berkshire Hathaway od roku 2007. Zvětšíte klikem

Vývoj aktiv společnosti Berkshire Hathaway od roku 2007. Zvětšíte klikem
Zdroj: FINEZ Investment Management; Berkshire Hathaway, data k 31. 12. 2014

Fundamentální pohled na akcie Berkshire Hathaway

Akcie Berkshire Hathaway nejsou levné, ale podíváme-li se na finanční výsledky za rok 2014, nejsou ani předražené. Poměrem k ročním ziskům společnosti vychází ukazatel P/E (price to earnings: cena akcie k výnosům společnosti) necelých 18. Poměrem k tržbám dostaneme P/S (price to sales: cena akcie k tržbám) 1,8. Čistá zisková marže je na solidních desíti procentech. To jsou velmi dobrá čísla na takto velkou firmu.

Přitom u firmy typu Berkshire Hathaway je třeba se dívat skutečně na dlouhodobý horizont. Společnost vykazuje dlouhodobě rostoucí tržby i zisky. Od roku 2007 stouply firmě tržby o 65 procent a za rok 2014 vykázala čistý zisk necelých dvacet miliard dolarů, což je o 50 procent více než před finanční krizí v roce 2007.

Podíváme-li se na rozvahu firmy, uvidíme prakticky nepřetržitý růst aktiv. Od roku 2007 stoupl objem aktiv společnosti Berkshire Hathaway o 93 procent. Pro investory je pak ještě důležitější dlouhodobý setrvalý růst účetní hodnoty firmy. Ta ke konci roku 2014 dosáhla hodnoty 240 miliard dolarů, což je dvakrát tolik než na konci roku 2007. Tržní kapitalizace firmy se aktuálně pohybuje kolem 350 miliard dolarů, tedy zhruba o 45 procent nad účetní hodnotou. Podělením čistých zisků a účetní hodnoty dostaneme návratnost na vlastní kapitál (ROE) kolem 8,5 procenta.

Na závěr už jen dodám, že společnost Berkshire Hathaway nevyplácí dividendy. Veškeré zisky kumuluje na účtu nerozdělených zisků a dále reinvestuje. Akcie Berkshire Hathaway se tak hodí zejména jako dlouhodobá investice ve fázi akumulace kapitálu. Jsou vhodné pro investory, kteří chtějí dlouhodobě chránit kapitál před inflací a zhodnocovat ho. Věříte-li v růst amerických akcií, můžete místo indexu S&P 500 nakoupit akcie Berkshire Hathaway. S velkou pravděpodobností budou nadále minimálně držet krok s průměrem trhu. Nejsou však vhodné pro investory, kteří chtějí ze svých investic pravidelně čerpat rentu formou dividend.


Vyloučení střetu zájmů: Autor ani klienti FINEZ momentálně nevlastní akcie Berkshire Hathaway, ale o investici dlouhodobě uvažujeme.

Příště!

Carl Icahn dokázal za posledních patnáct let zhodnotit investice patnáctinásobně. Jak se dnes daří jeho impériu a do čeho guru aktuálně investuje?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 4. 2015 11:44, Hunter

Nejzajímavější informace v článku je, že železnice v USA je velmi zisková.

Tak proč evropská carga pořád škemrají o peníze u států?

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 4. 2015 6:51, jednadva

Hahaha. Aneb jak se říká v Mlýnech: Hoši, hoši, hoši. (Jaká béčková rada? To myslej ten článek? Jako že je béčková rada? To jo. To je.) Hahaha.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do čeho investuje legenda Carl Icahn

4. 5. 2015 | Jan Traxler | 1 komentář

Do čeho investuje legenda Carl Icahn

Carl Icahn dokázal za posledních patnáct let zhodnotit investice patnáctinásobně. Jak se dnes daří jeho impériu a do čeho guru aktuálně investuje?

Bohatství přes kopírák: Investujte podle miliardářů

26. 11. 2013 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Bohatství přes kopírák: Investujte podle miliardářů

V USA spustili nový index sledující investice vybraných miliardářů. Je dobrá strategie „obšlehnout“ Buffetta a spol.?

Warren Buffett a záchrana Goldman Sachs: Další skvělý počin nejznámějšího investora

2. 4. 2013 | Jan Traxler | 10 komentářů

Warren Buffett a záchrana Goldman Sachs: Další skvělý počin nejznámějšího investora

Warrenu Buffettovi se podařila další fenomenální investice. Bez utracení jediného centu se zařadí mezi největší akcionáře investiční banky Goldman Sachs.

Banky úmyslně komplikují poplatky, říká Warren Buffett

8. 2. 2011 | Fabiano Golgo | 5 komentářů

Banky úmyslně komplikují poplatky, říká Warren Buffett

Přesně to si myslí nejbohatší muž planety Warren Buffett. Investorský guru, přezdívaný "věštec z Omahy", to řekl v exkluzivním rozhovoru pro server www.bankovnipoplatky.com.

Warren Buffett: Zapomeňte na zlato, kupujte akcie

25. 10. 2010 | Vladimír Hobza | 7 komentářů

Warren Buffett: Zapomeňte na zlato, kupujte akcie

CNN navštívila legendárního investora Warrena Buffetta. Rozhovor se týkal nejen zlata a současné ekonomiky. Zázrak z Omahy si každopádně nedělá starosti s tím, zda má za posledních... celý článek

Partners Financial Services