Jan Traxler: Investice na rok 2015

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 5. 1. 2015 | 7 komentářů
Kde aktuálně hledat investiční příležitosti? Máme pro vás čtyři investiční tipy na rok 2015.
Jan Traxler: Investice na rok 2015

Kdybych měl stručně shrnout svůj investiční výhled na rok 2015, čeká nás vyšší volatilita na trzích, boj centrálních bank s deflací, nízké úrokové sazby, silný dolar a levná ropa. Všechno ostatní je ve hvězdách. Nemá smysl se pouštět do spekulací, jaká bude za rok hodnota indexu S&P 500 nebo kolik budou stát akcie ČEZ. Pochopitelně nedokážu dát spolehlivé doporučení na nejvýhodnější investice v roce 2015. Vůbec netuším, kolik bude za rok stát zlato ani jaký bude přesně kurz koruny vůči dolaru. Ale když se ohlédneme za vývojem na finančních trzích v roce 2014, troufám si jmenovat tři silné trendy, kterých jsme byly svědky a které budou mít důležitý vliv na investice v roce 2015. Z nich také vychází většina mých tipů pro rok 2015.

Kurz eura k dolaru 2014

Zdroj: Finanzen.net; zvětšíte klikem

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Dolar rostl

V roce 2014 zpevnil dolar k euru přibližně o 12 procent a podobně i k většině dalších měn. O tom, že je americký dolar na vzestupu, mluvím již delší dobu. Nejde podle mého názoru o krátkodobý výkyv, domnívám se, že loni začal dlouhodobější trend posilování dolaru. Americká ekonomika od roku 2009 výrazně překonává Evropu a patří k hlavním tahounům růstu světového HDP. Spojeným státům by také měl postupně klesat deficit obchodní bilance, stoupl objem domácí těžby ropy a navíc nyní klesla cena dovážené ropy. Proto očekávám, že i v roce 2015 bude americký dolar dál posilovat.

I kdyby ale zůstal kurz dolaru na dnešní úrovni, stejně je potřeba si položit otázku, co způsobí silnější dolar? Jak se s tím poperou zahraniční společnosti s dolarovými dluhy? To samé platí i pro mnohé rozvíjející se trhy a jejich státní dluhopisy. Jaký vliv bude mít silnější dolar na ceny komodit? Jak moc se promítne do tržeb amerických exportérů a naopak importérů a jak ovlivní ceny zboží dováženého do USA třeba z Číny nebo z Evropy?

Ropa prudce zlevnila

Cena ropy na burze se od června propadla o 45 procent. Můj názor je, že se ani tady nejedná o krátkodobý výkyv, ale že cena ropy může dlouhou dobu zůstat pod hranicí rentability těžby mnoha vrtů. Není až tak podstatné, kam až cena ropy klesne v momentě úplného dna. Ale podstatné je, že ropa může mnoho let stát méně než 70 dolarů za barel a možná i výrazně méně. To bude mít samozřejmě tvrdý dopad na většinu těžebních společností, proto také ceny jejich akcií v druhé polovině roku prudce poklesly. S nákupem bych se ale rozhodně neukvapoval, protože pokud bude ropa levná delší dobu, budou ceny akcií těžařů ještě hodně klesat.

Klíčová otázka je, co přinese levná ropa. Kdo z toho může profitovat a kdo na tom bude naopak tratit? Ekonomiky závislé na těžbě ropy čeká pravděpodobně recese doprovázená oslabováním měny. V extrému to můžeme pozorovat na Rusku a ruském rublu. Naopak jiným ekonomikám, které ropu ve velkém dovážejí, může levnější ropa pomoct, například Turecku, Japonsku nebo Indii. Pro investory je ale důležitější klást si stejné otázky na úrovni jednotlivých firem. Kdo bude profitovat z levnější ropy? Určitě celý sektor dopravy.

Vývoj ceny ropy WTI

Zdroj: peníze.cz

Vývoj kurzu USD/JPY 2014

Zdroj: Finanzen.net; zvětšíte klikem

Japonsko: Natiskneme horu jenů

Na podzim japonská centrální banka oznámila záměr rozšířit kvantitativní uvolňování, takže Bank of Japan aktuálně skupuje nejen veškeré nové emise dluhopisů, ale postupně nakupuje i starší dluhopisy. Dluhopisový trh v Japonsku de facto neexistuje. Na straně poptávky stojí centrální banka a na straně nabídky všichni ostatní, kterým už nestačí roční výnos půl procenta. Narůst objemu nákupů dluhopisů není až tak podstatný, ale je jasným potvrzením nastolené politiky. Japonsko bude ředit a ředit a ředit, protože to je jediná „přijatelná“ cesta, jak se postupně zbavit zadlužení. Tuto politiku si také japonský premiér Šinzó Abe nechal stvrdit vyhlášením předčasných voleb a svým znovuzvolením.

V souvislosti s tím logicky výrazně oslabuje japonská měna. Japonský jen od srpna oslabil k americkému dolaru zhruba o 17 procent. I zde se pravděpodobně bude jednat o dlouhodobý trend. Spekulace na pokles hodnoty japonské měny byla naší nejvýnosnější pozicí v uplynulém roce a pravděpodobně se k této spekulaci uchýlíme i v roce 2015. Kromě toho je zase na místě si položit otázku, komu prospěje slabší kurz japonské měny? Nejvíce japonským exportérům, kteří však nejsou závislí na importu komodit.

Ruku v ruce s oznámením japonské centrální banky o navýšení kvantitativního uvolňování vyslal do světa podstatnou zprávu také japonský státní penzijní fond. Bude postupně prodávat státní dluhopisy a navýší pozice v akciích na 50 procent portfolia, přičemž polovinu z toho mají tvořit akcie japonských firem a polovinu akcie zahraniční. Na akciové trhy by tak mělo postupně přitéct zhruba 200 miliard dolarů. A je dost pravděpodobné, že tento trend budou postupně následovat i další penzijní fondy nejen v Japonsku, ale v budoucnu i v Evropě, kde jsou výnosy do splatnosti dluhopisů také extrémně nízké.

Japonský akciový index Nikkei 225 v roce 2014

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Anketa

Dáte na investiční doporučení?

Investice na rok 2015 v kostce

Aby někdo nenamítal, že se jedná jen o plácání do větru, zhodnotili jsme nejprve investiční tipy na rok 2014. Zde nabízíme přehledně čtyři investiční tipy pro rok 2015:

  • Japonské akcie
    Japonský akciový trh je nyní v kurzu většiny investičních bank. Poptávka fondů je vysoká. A některým firmám by měl prospět také slabší kurz jenu. Japonské akcie mají pro rok 2015 zelenou.
  • Akcie dopravců
    Většině dopravců klesnou díky levnějším pohonným hmotám provozní náklady. Zisková marže poroste. Rostoucí zisky by měly vést k růstu cen akcií. Zelenou mají zejména akcie leteckých společností a společnosti v dálkové silniční dopravě.

Cena uranu 2014

Zdroj: Finanzen.net; zvětšíte klikem

  • Akcie těžařů uranu
    Akcie těžařů uranu jsou na seznamu „vyvolených“ již potřetí. Na podzim dostaly povolení k obnově provozu první jaderné reaktory v Japonsku. Japonsko se vrací k jádru a cena uranu roste a věřím, že dlouhodobě poroste. Akcie těžařů uranu jsou dle mého názoru silně podhodnocené.
  • Oslabení japonského jenu
    Japonská měna by měla dlouhodobě oslabovat a naopak americké měně predikujeme dlouhodobý růstový trend. Z toho nám vychází perfektní pár pro spekulaci na růst kurzu USD/JPY.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 1. 2015 10:28, Karel

Když český poradce s pojištěním spekuluje na slábnutí japonského yenu a doporučuje koupit japonské akcie, pak se mu celý výdělek z růstu japonských akcií zase ztratí přepočtem slábnoucího yenu na českou korunu.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 1. 2015 2:25, Soukup

""růstový potenciál amerických nebo německých akcií je malý ve srovnání s hloubkou možného propadu""
""slibné vyhlídky má japonský akciový trh""
Ty největší hlouposti napsal Traxler tučným písmem, aby si každý všiml, že píše hlouposti. Rozumné by ale bylo, hlouposti vůbec nepsat a pokud jsou ty hlouposti zde nutné, tak je psát slabým a malým písmem, aby si jich nikdo nevšiml.
Ve skutečnosti akcie USA a západní Evropy nemaji dnes důvod klesat a pokud by přišla korekce v květnu nebo v září, tak jen -10% až -30%. Však růst maji ty akcie v průměru před sebou ještě +100% do nějakého nesnesitelného předražení za několik let. Však kdyby akcie Traxler nikdy neprodal, dostane z nich tolik dividend, že nebude muset pracovat a může žít jen z dividend.
Japonským akciím se každý musí vyhnout, kdo nebydlí v Brně. Japonské akcie jsou drahé, Japonsko je bankrot a japonské akcie se chovají vždy nelogicky.
Akcie nelze nikdy posuzovat podle průměrného PE indexu SaP500, pokud nebydlí člověk v Brně. Protože v tom indexu jsou akcie s PE 100 a PE 400 a to zkresluje i akcie levné jak ATaT. Tedy akcie je nutno posuzovat po jedné. Najít si seznam akcií s nejnižším PE z celého indexu a pokud ta firma čeká silný růst zisku, pak se ta akcie vyplatí. A pokud hloupé magazíny oznamují dnes 2016-PE a hloupý Shiller oznamuje 10yPE, pak vyberme levné akcie podle PB pod 1 a PS pod 1 a na PE se těm hlupákům vykašleme.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Do čeho vrazit peníze v roce 2015

2. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Do čeho vrazit peníze v roce 2015

Ekonomů, finančních analytiků, podnikatelů a investorů se v pokračování pravidelné ankety ptáme, kam by v letošním roce vložili své peníze. Přečtěte si jejich investiční tipy.

Jan Traxler: Jak mi vyšly investiční tipy na rok 2014

29. 12. 2014 | Jan Traxler | 10 komentářů

Jan Traxler: Jak mi vyšly investiční tipy na rok 2014

Nastává čas plánování, ale taky bilancování. Než se pustíme do předpovědí na příští rok, je na místě se ohlédnout a zhodnotit, jak moc se naplnila naše očekávání v roce letošním.

Japonsko se vrací k jádru. Cena uranu roste

1. 12. 2014 | Jan Traxler | 1 komentář

Japonsko se vrací k jádru. Cena uranu roste

Koncem roku Japonsko obnoví provoz v prvních jaderných reaktorech po katastrofě ve Fukušimě. Cena uranu za poslední měsíc stoupla o 20 procent a z červnového minima o 40 procent. V... celý článek

Japonský jen míří dolů: Téměř jistá spekulace

7. 5. 2014 | Jan Traxler | 5 komentářů

Japonský jen míří dolů: Téměř jistá spekulace

Spekuluji na pokles japonského jenu. Japonsko nemá na výběr. Buď provede měnovou reformu, nebo – a to je pravděpodobnější – bude dál masivně ředit peněžní zásobu. Tak či tak to povede... celý článek

Skoro všichni střílí mimo! Investiční tipy pro rok 2011, pohled zpět

5. 12. 2011 | Václav Valášek | 14 komentářů

Skoro všichni střílí mimo! Investiční tipy pro rok 2011, pohled zpět

Konec roku je záminka pro analytiky, aby předvedli svůj ostrovtip. Jak houby po radioaktivním dešti raší investiční doporučení na rok příští. Všechna se ohánějí grafy a čísly, vypadají... celý článek

Partners Financial Services