Nelámejte hůl nad akciovými propadáky

Peter Garnry | rubrika: Jak na to | 4. 2. 2013 | 2 komentáře
V dohledné době by se akcie měly vracet k průměru. Ty, které rostly nejvíc, by měly klesnout, ty co zaostávaly, by měly svoje ztráty umazat. Tak to aspoň říká akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry.
Nelámejte hůl nad akciovými propadáky

Finanční krize narušila nejen staré finanční zvyklosti a způsobila nemalé finanční ztráty, ale narušila i tradiční investiční přístupy. Spoléhat se na akcie, které rostou, a věřit, že jejich úspěšnost bude i nadále lepší než u jejich slabších konkurentů, už nelze. Za obvyklých, tržních okolností tato strategie funguje celkem slušně. Jenomže dnes se nacházíme v období, kdy ekonomiku řídí centrální banky, a nikoliv volný trh. V takovémto prostředí by mohla být účinná metoda, která počítá s návratem hodnot k průměru. Minulost prozrazuje, že taková strategie v podobném prostředí skutečně fungovala a v určitém smyslu začala znovu přinášet plody už v roce 2012.

Pokud bude fungovat i letos, mohli bychom pro rok 2013 najít několik zajímavých příležitostí. Za posledních dvanáct měsíců akcie v drtivé většině rostly. V červených číslech ale zůstaly akcie španělské, zejména bankovní. Nedařilo se ani portugalským. Stín krize v Evropě padl právě na tyto trhy.

Jestli bude trend návratu k průměru pokračovat, můžeme se pozitivního překvapení dočkat právě ve Španělsku nebo Portugalsku.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Deset loňských propadáků jako letošní vítězové?

Návrat k průměru se ještě výrazněji projevuje u jednotlivých akcií. Jedna velmi známá technika radí v prvních měsících nového roku kupovat „poražené“ tituly roku minulé a naopak prodávat ty, které si vedly nejlépe.

V tabulce vidíme deset nejhorších evropských a amerických akcií. Většina jmen nebudí žádné překvapení. Dvěma nejhoršími tituly jsou španělské banky. Peugot byl v loňském roce rád za finanční injekci od francouzské vlády, jeho výsledek nezaskočí a Hewlett-Packard byl nucen odepsat téměř devět miliard dolarů z akvizice softwarové firmy Autonomy a navíc bojuje se složitou organizační strukturou a slabými tržbami.

Zdroj: Saxo Bank Strategy & Research

Technika návratu k průměru radí koupit tyto tituly. S tím, že držení všech deseti akcií diverzifikuje rizika.

Loňským vítězům se raději vyhnout?

Na druhé straně výkonnostního žebříčku lze vypozorovat také zajímavé rysy. Seznam obsahuje dva developery nemovitostí PulteGroup a Barratt Developments, u kterých došlo ke zhodnocení o 195, respektive 120 procent. Vysoké zhodnocení je způsobeno lepšími výsledky v evropském a americkém stavitelství a zároveň bere v potaz zlepšené vyhlídky na rok 2013. Další zajímavou položkou na seznamu je Bank of America, která v roce 2011 byla jednou z nejhorších akcií. Díky razantním krokům, ke kterým mimo jiné patřilo i hromadné propouštění napříč různými divizemi banky, se jí podařilo svou trend obrátit.

Zdroj: Saxo Bank Strategy & Research

Anketa

Nakoupit loňské propadáky? Je to rozumná strategie?

Developerům současná situace přeje, nic však netrvá věčně, obzvláště u amerických developerů, tamější trh pro rok 2013 indikuje na náš vkus až podezřele silná čísla. V budoucnu by se tyto tituly měly dočkat významné korekce.

Pro všech deset titulů v tabulce nejlepších platí, že jejich zhodnocení bylo opravdu velké – minimálně sto procent. Jako celek se mohou tyto akcie ukázat dobrými kandidáty pro krátkou pozici v úvodních měsících roku 2013.

Autor je akciový stratég Saxo Bank

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vysvědčení pro analytiky: Jak dopadly investiční tipy na rok 2012?

22. 1. 2013 | Václav Valášek | 8 komentářů

Vysvědčení pro analytiky: Jak dopadly investiční tipy na rok 2012?

Rok co rok nás čeští a světoví analytici zásobují zaručenými investičními tipy, které prostě musejí vyjít. My jim na oplátku již druhý rok po sobě vystavujeme investiční vysvědčení.... celý článek

Akcie 2012: Dařilo se bankám, automobilkám a biotechnologiím. Kam investovat letos?

21. 1. 2013 | Jan Traxler | 13 komentářů

Akcie 2012: Dařilo se bankám, automobilkám a biotechnologiím. Kam investovat letos?

Ačkoliv to v lednu 2012 vypadalo na akciovou katastrofu, neskončil nakonec v prachu ani svět, ani akciové trhy. Index MSCI World vystoupal o 11 procent. Kromě bank, automobilek a biotechnologií... celý článek

Očima expertů: Investice pro rok 2013

18. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Investice pro rok 2013

Na čem se dá v tomto roce zbohatnout? Tipy rozdávají Aleš Michl, Aleš Tůma, Jan Traxler, Tomáš Prouza, Tomio Okamura a další osobnosti ze světa financí a byznysu.

Do čeho investovat v roce 2013

2. 1. 2013 | Jan Traxler | 3 komentáře

Do čeho investovat v roce 2013

Dnes navážeme na předvčerejší bilancování a podíváme se, které investice by mohly přinést zajímavý výnos v roce 2013.

Ohlédnutí: Rok 2012 z pohledu investora

31. 12. 2012 | Jan Traxler | 5 komentářů

Ohlédnutí: Rok 2012 z pohledu investora

Na konci roku je zvykem bilancovat. V tomto článku se podíváme, jak si v roce 2012 vedly různé investice.

Partners Financial Services