Létat levně není složité. Pozor ale na výdaje, které máte jinde v ceně.

František Mašek | rubrika: Jak na to | 7. 5. 2010 | 6 komentářů
Létat levně není složité. Pozor ale na výdaje, které máte jinde v ceně.
Zájem o cesty s nízkonákladovými leteckými společnostmi roste. Jejich letenky jsou často mnohem levnější než u klasických aerolinek. Než si je ale koupíte, ověřte si, co cena letenky zahrnuje a za co si musíte připlatit.

Z Prahy nyní létá deset nízkonákladových leteckých společností. Podle informací Letiště Praha míří do 64 hlavních i jiných evropských měst a Dubaje. Zájem o levné letenky roste, některé občas v rámci boje s konkurencí nabízejí akční slevy. Kdo chce létat levně, měl by si s dostatečným předstihem porovnat nabídku letenek a rezervovat si je alespoň se čtrnáctidenním či měsíčním předstihem. S blížícím se datem odletu jejich cena roste. Cestující by měl také počítat s tím, že se za některé služby, jako třeba odbavení zavazadla, platí, což letenky prodražuje. Nízkonákladové letecké společnosti zkrátka šetří, kde se dá.

Letenky levných dopravců se zpravidla objednávají on-line a platí se za ně platební či kreditní kartou. Místo letenek dostanete kód, umožňující vstup na palubu letadla. Zájemce si obvykle může letenky objednat i telefonicky, ale za poplatek. Nabízejí je i některé cestovní kancelářea specializované weby.

Kam se dá levně letět z Prahy


Cena levných letenek zpravidla nezahrnuje občerstvení v letadle či přepravu zavazadel, příruční zavazadlo ale bývá gratis.

Podle Henrike Schmidt, která řídí ve střední Evropě marketing irské firmy Ryanair, činí průměrná cena jejích jednosměrných letenek (s palivovým příplatkema letištními taxami) 32 eur, tedy v přepočtu aktuálně asi 835 korun. Evropská jednička mezi nízkonákladovými aerolinkami je tak prý nejlevnější v Evropě. Letenky lze koupit přes její web, nebo objednat za poplatek přes rezervační centrum. Lze je platit předplacenou kartou Mastercard a ušetřit za poplatky.

Na palubu si je možné zdarma vzít příruční desetikilové zavazadlo o rozměrech 55x40x20 centimetrů. Počet dalších zavazadel není podle Schmidt omezen. Za první patnáctikilové se při jednosměrném letu platí 15 eur.

Ryanair zvažuje, že u letů trvajících méně než hodinu, sníží počet WC v letadle ve prospěch dalších sedaček. Použití jediné zbylé toalety by se platilo, což by podle Schmidt snížilo cenu letenek. Ryanair létá z Prahy do Birminghamu, Dublinu, Frankfurtu a Stockholmu. Kvůli neshodám s pražským letištěm chce od října tyto lety zrušit.

Za co můžete platit nízkonákladovým aerolinkám

Výdaje, které kromě letenky zaplatíte při cestě s nízkonákladovými leteckými společnostmi, se mohou v detailech lišit. Zpravidla je zahrnují následující položky: 

  • Poplatky za platbu kartou za on-line zakoupenou letenku (u některých typů karet se nehradí).
  • Poplatky za letenku zakoupenou přes rezervační centrum či systém společnosti, nebo u některých aerolinek i přímo na letišti.
  • Poplatky za první či druhé zavazadlo. Příruční zavazadlo o hmotnosti 5-10 kg, a u některých společnosti i první zavazadlo, bývají zdarma.
  • Občerstvení na palubě letadla. Na palubu si lze vzít vlastní jídlo a pití, je ale třeba respektovat, co je a není povoleno
  • Cestovní pojištění.

Ceník a další informace, s jakými výdaji je třeba počítat, najdete na webu nízkonákladových leteckých společností. Bývá tam i nabídka levných hotelů i dalších služeb. 

Pramen: nízkonákladové letecké společnosti       

Konkurenti Ryanairu průměrnou cenu svých letenek neuvedli. U evropské dvojky, jíž je společnost easyJet, začínají ceny jednosměrné letenky z Prahy do Londýna (včetně poplatků) na 619 korunách a do Paříže na 689 korunách. Na palubu letadla si můžete vzít zdarma  zavazadlo o velikosti 55x40x20 cm, uvedla mediální zástupkyně Anna Šámalová z Ogilvy Public Relations. Další podmínky (občerstvení za peníze aj.) se neliší od konkurence. EasyJet létá z Prahy do sedmi evropských měst.

Také cena letenek Air Lingus, kterou se neúspěšně snažila převzít Ryanair, zahrnuje veškeré letištní poplatky. Cestující si může do letadla vzít zadarmo desetikilové zavazadlo a další o váze 20 kilogramů, za které se on-line platí 15 eur za jednu cestu, nebo přímo na letišti 18 eur. Každé kilo nadváhy stojí podle mediální zástupkyně firmy Jany Kovťukové 12 eur. Rezervace místa předem stojí 3 až 15 eur, na letišti před odletem je ale zdarma. Změna jména na letence stojí 100 eur, změna rezervace za jednu cestu 35 eur.

Nejširší nabídku letů, a to 24 linek, nabízí jediná česká nízkonákladová společnost Smartwings, patřící firmě Travel Service. V ceně letenky je na rozdíl od konkurentů občerstvení(bageta a nealkoholický nápoj), dále odbavené zavazadlo o váze 20 kilogramů a pětikilové příruční zavazadlo, uvedla mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková. V létě se počet míst, kam létá Smartwings, a to z Prahy, Brna a Ostravy, zvýší na více než třicet. Letenky je možné objednat onlinea platit kartami, v pracovní dny je objednávka možná i telefonicky. To ale stojí 10 eur plus cena hovoru. Na letišti v Praze lze platit hotově, jedna transakce ovšem stojí 10 eur.

Podle webu Smartwings stojí nejlevnější zpáteční letenka Praha –Paříž s odletem za měsíc 1524 korun.

Vedle uvedených aerolinek (Air Lingus z Prahy nelétá) je podle informací Letiště Praha z české metropole možné létat s dalšími sedmi nízkonákladovými leteckými společnostmi (jejich spoje najdete na interaktivní mapě). Podmínky, za nichž nabízejí letenky, se většinou příliš neliší.

Na webech nízkonákladových aerolinek i firem, nabízejících jejich letenky, najdete i nabídku levného ubytovánía dalších služeb, které můžete při cestě do zahraničí potřebovat. A občas i akční nabídky, které mohou levné letenky ještě zlevnit. Je ovšem třeba počítat jak s některými dalšími náklady, tak s častým zpožděním levných aerolinek. Let také nemusí navazovat na jiné spoje, které cestující potřebuje. Proto je třeba mít dostatečnou časovou rezervu.

Máte nějaké zkušenosti s nízkonákladovými leteckými společnostmi? Podělte se s námi o ně!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 6. 2011 9:12, Saša

Dobrý den,
jestli se bojíte létat, tak doporučuji vyzkoušet let
nejakou cesnou a pak Vám přijde let dopravním letadlem jako brnkacka.
Tedka jsem videla výhodnou akci na www.vyberslev.cz , tak to vyzkoušejte! :)

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nakupujete v zahraničí online? Máte stejná práva jako při nákupech doma.

12. 4. 2010 | František Mašek

Nakupujete v zahraničí online? Máte stejná práva jako při nákupech doma.

Řadu věcí koupíte levněji v zahraničí. Od loňska máte i při těchto nákupech přes internet stejná práva, jako byste nakupovali v Česku. Pokud se při reklamaci dostanete do potíží, pomůže... celý článek

Triky při prodeji letenek hned tak neskončí

6. 2. 2008 | Táňa Chadrabová | 9 komentářů

Triky při prodeji letenek hned tak neskončí

Na reklamním plakátu letenka za korunu, ve skutečnosti díra v peněžence v řádu tisíců. Přesně to, lze označit za klamavou cenu. Podobné praktiky jsou přitom běžné jak u leteckých společností,... celý článek

Agresivní reklama bude nezákonná

30. 1. 2008 | Táňa Chadrabová | 13 komentářů

Agresivní reklama bude nezákonná

Čeští spotřebitelé budou od poloviny roku zase o něco více chráněni před nekalými reklamními praktikami. Z obchodů by třeba měly zmizet nápisy oznamující bankroty firem. Podle některých... celý článek

Co nesmí být ve férové reklamě

7. 9. 2007 | Táňa Chadrabová

Co nesmí být ve férové reklamě

Spotřebitelé by si měli od příštího roku vydechnout. Chystá se novela zákona o jejich ochraně, která zakáže některé druhy klamavé reklamy. Reklamní triky firem však nejspíš úplně nezmizí. celý článek

Partners Financial Services