Česko má první mistry ve finanční gramotnosti. Jsou to děti.

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 6. 5. 2010 | 8 komentářů
Česko má první mistry ve finanční gramotnosti. Jsou to děti.
Historicky prvními mistry republiky ve finanční gramotnosti se v kategorii základních škol staly děti ze strakonické školy Dukelská. Přesto, že ve škole se toho zatím o osobních a rodinných financích moc nedozvěděli.

Pět, čtyři, tři, dva. Hodiny na velkém plátně odpočítávají čas do zobrazení odpovědí na poslední finálovou otázku. Růžena Jirsová, Filip Smrčka a Miroslav Třeštík ze strakonické základní školy Dukelská se přihrbí. Jejich tváře ozářené žlutozeleným monitorem počítače hledí upřeně na obrazovku. Až na něm naskočí odpovědi, musí co nejrychleji najít správnou odpověď na otázku, kolik bancecelkem zaplatí za roční půjčku 95 tisíc korun s desetiprocentním úrokem.

Jedna, nula. Klik. Trefili se. Trvalo jim to 1,3 vteřiny. Jenže žáci z uničovské školy, kteří sedí vedle, to stihli o půl vteřiny dříve. Kongresový sál České národní banky ztichl. Děti čekají. Učitelé, kteří je doprovázejí, v hlavách rychle počítají body a čas. „Tak pojďme na celkové výsledky,“ vyzývá moderátor Tomáš Černý z Českého rozhlasu obsluhu soutěžního systému. Strakoničtí 16 bodů, uničovští také 16 bodů. Teď bude záležet na tom, jak rychle oba týmy odpovídaly na jednotlivé otázky.

Vítězové soutěže základních škol. Zleva: Miroslav Třeštík, Filip Smrčka, Růžena Jirsová
Foto: Zdeněk Balabán

Děti ze Strakonic všechny odpovědi stihly za 19,81 vteřiny. Družstvu z Uničova to trvalo o necelých osm sekund déle. „Jooo,“ ulevuje si vítězně Růžena. Všichni tři z jejího týmu se tímto okamžikem stali historicky prvními mistry republiky ve finanční gramotnosti. ( Čtěte více o soutěži a posutpujících školách)

Paradoxní je, že ve škole se toho o osobních financích moc nenaučili. Ani osmačka Růžena, ani šesťák Miroslav se s finančními tématy zatím ve výuce nesetkali. „My jsme brali základní ekonomické pojmy v občanské výchově, ale jen okrajově. Finanční matematiku budeme mít až na konci devítky,“ říká deváťák Filip.

Na finále je připravovala učitelka češtiny a občanky Lucie Hejlková. Když postoupili ze školního do okresního kola, dala jim materiály, které si měli pročíst. Před finále šli na exkurzi do banky, kde jim vysvětlili pojmy, které do té doby neznali. Prošli si i slovník finančních pojmů.

Soutěž Finanční gramotnost by měla školám ukázat, že věnovat se více finanční gramotnosti má smysl. „Chtěli jsme, aby se prostřednictvím dětí dostalo toto téma dál k učitelům a rodičům,“ vysvětluje Izabela Noveská z pořadatelské obecně prospěšné společnosti Finanční gramotnost. Celkem se ve školních kolech do soutěže zapojilo přes 24 tisíc dětí z 325 základních a středních škol. Středoškoláci soutěžili o den později než děti ze základních škol.

Finále soutěže Finanční gramotnost v kongresovém sále ČNB.
Foto: Zdeněk Balabán

Ve Strakonicích finanční témata zatím rozdělili do matematiky, občanské výchovy a rodinné výchovy. „Byl bych ale rád, aby finanční gramotnost měli žáci v deváté třídě jako samostatný předmět, nebo aby se jí věnovali aspoň půl roku. Teď, když jsme vyhráli, pro to budu snad mít lepší argumenty,“ tvrdí Zdeněk Gracík, zástupce ředitele strakonické školy, který vítězný tým doprovázel do Prahy.

Své svěřence Gracík sledoval ze druhé řady hlediště pro soutěžící, doprovod a náhradníky. Před půl desátou ráno zasedli s dalšími šesti týmy k notebookům v prvním semifinále. Čekalo je šest teoretických a dvě praktické otázky. „Co je dluhová past,“ přečetl jednu z nich moderátor. Děti měly minutu na rozmyšlenou. Pak se na monitorech objevily čtyři odpovědi.

Moderátor nedočetl ani první z nich a soutěžící i publikum už viděli výsledky. Odpovědi jim trvaly dvě vteřiny. Moderátor četl dál. Z publika se ozval smích. "Musím dostát regulím," glosoval pobaveně Černý.

Na zjištění správné varianty měli soutěžící k dispozici minutu. U početního příkladu to byly dvě minuty. Nejrychlejší tým dostal za správnou odpověď tři body, druhý dva body a třetí získal jeden bod. Ostatní, i když odpověděli správně, zůstali bez bodu. „To bylo hrozně rychlé. Strašně rychlé,“ chrlila ze sebe dojmy po semifinále členka týmu, který sice měl skoro všechny odpovědi správně, ale odpovídal pomalu a nepostoupil.

Vyhodnocení jedné ze soutěžních otázek.
Foto: Zdeněk Balabán

Strakoničtí do finále postoupili z prvního místa. Ve finále se jako nejtěžší soupeři ukázali dva kluci a jedno děvče z moravského Uničova. Když druhé semifinále zakončili na prvním místě, ředitelce školy Marii Žitné spadla úlevou hlava do dlaní. „Chtěla jsem, abychom se vešli do desátého místa, a my jsme teď ve finále. Hrozně to prožívám a oni jsou přitom úplně v klidu,“ sypala ze sebe Žitná. Její slova potvrdil kapitán týmu. Ostatní děti horečně probírali otázky, on si vytáhl kapesní počítačovou hru.

O půl dvanácté začalo finále. První otázka a tým z Merklína, který reprezentoval Plzeňský kraj, reklamuje výsledky. Ukázalo se, že tři týmy si sedly na špatná stanoviště. Jen děti ze Strakonic se stěhovat nemusí. 

„Bonita zájemce o úvěr je schopnost,“ přečetl moderátor zadání. Po půl minutě se Růžena a její kamarádi zjevně nudili. Myší přejížděli po otázce a měnili její barvu na modrou. „Celková schopnost splácet,“ zní správná odpověď. Strakoničtí stihli odpovědět za 1,2 vteřiny. Druhý tým z Uničova na to potřeboval 1,48 vteřiny. „To jsou rozdíly jako při sjezdovém lyžování,“ rýpnul si moderátor.

Před šestou otázkou vedou Uničovští o čtyři body. Na další dvě ovšem žádný tým neodpoví správně. Porota zastavuje soutěž. „Software s něčím takovým nepočítal a přidělil soutěžícím body. Poslední dvě otázky musíme anulovat. Místo nich dostanou týmy náhradní úlohy,“ sdělil sálu po deseti minutách čekání ředitel a zakladatel soutěže Ivan Noveský.

Růženu a spol. vynucená pauza nabudila. Další dvě otázky zodpověděli nejrychleji. Před posledním úkolem vedli o dva body. Pak se vzepnuli k velkému finiši Uničovští. Nestačilo to. Prohráli kvůli horšímu celkovému času.

Další příležitost k vítězství budou mít možná už příští rok. Pořadatelé soutěže už požádali ministerstvo školství o její zařazení na seznam akcí, které ministerstvo podporuje a doporučuje školám. Šanci mají velkou, naznačuje Jaroslav Froulík, který se o školní soutěže na ministerstvu stará: „Byla to nejlépe nastartovaná soutěž za poslední roky.“

Chtěli byste, aby se příští rok takové soutěže zúčastnilo i vaše dítě? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2010 15:29, cohen

Naučit děti základům finančního plánování je podle mne chvályhodné. Samozřejmě, je to jen hra a v životě to pak bude mnohem složitější, rozhodně je to však v době, kdy se Vám neustále někdo snaží vnutit hypervýhodné půjčky, dobře.
To expert: Pokud jsou pro Vás peníze pouze bezcenné papírky, předpokládám, že jste si již dávno vrátil k naturální směně.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 5. 2010 9:42, Hráč

Volitelný předmět Základy finančního vzdělávání mám na ZŠ už 5 let a prošlo jím na 120žáků. Neřešíme ale tolik matematiky,zaměřujeme se spíše na osobní finance-jak se nezadlužit, jak vést měsíční rozpočet,jak investovat či podnikat.
Byli jsme i v pořadu Krotitelé dluhů díl č.12.
www.krotiteledluhu.cz

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dětští mistři ve finanční gramotnosti: Rodiče bychom možná porazili

6. 5. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Dětští mistři ve finanční gramotnosti: Rodiče bychom možná porazili

Nejvíc toho o financích ví od rodičů, říkají Růžena Jirsová, Filip Smrčka a Miroslav Třeštík, žáci matematické osmé, deváté a šesté třídy základní školy Dukelská ve Strakonicích. Stali... celý článek

Přes 20 tisíc dětí chce být mistrem republiky ve finanční gramotnosti

29. 4. 2010 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Přes 20 tisíc dětí chce být mistrem republiky ve finanční gramotnosti

O tituly mistra republiky ve finanční gramotnosti si to příští týden rozdá čtrnáct týmů ze základních a středních škol. První ročník soutěže zaujal děti i učitele. Přestože účast nebyla... celý článek

Ideální výuka finanční gramotnosti? Na chrudimské základce.

16. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Ideální výuka finanční gramotnosti? Na chrudimské základce.

Učit finanční gramotnost je jednoduché. Žáci, ani učitelé nemusí vědět, že probíraná látka se dá nazvat finanční gramotností. Jenže zapojit témata osobních financí do běžné výuky je... celý článek

Finanční gramotnost: Na dovolenou si půjčí jen blázen, zjišťují učitelé ve finanční hře

9. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 10 komentářů

Finanční gramotnost: Na dovolenou si půjčí jen blázen, zjišťují učitelé ve finanční hře

Výuka finanční gramotnosti na školách často naráží na nezájem učitelů. Poradenská společnost KFP přišla s metodou, jak učitele i žáky pro toto téma nadchnout. Učitelům nabízí kurzy,... celý článek

Partners Financial Services