Připojištění na rizika závažného onemocnění

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 5. 3. 2010 | 2 komentáře
Připojištění na rizika závažného onemocnění
Pouhých 17 procent lidí se životním pojištěním má sjednanou pojistnou ochranu pro případ závažného onemocnění. Tuto skutečnost odhalil průzkum České asociace pojišťoven.

Příčinu, proč si lidé tak málo sjednávají pojištění pro případ závažného onemocnění, lze nalézt ve výsledcích ankety, kterou konci roku 2009 uskutečnila Česká asociace pojišťoven. Lidé se podle toho neorientují v produktech životního pojištěnía principy i praktický přínos pojištění jednotlivých rizik jsou pro nejednoho z nás stále velkou neznámou. Infarkt, rakovina, cévní příhoda a další onemocnění jsou bohužel choroby, které ohrožují každého. Čísla a fakta týkající se nemocných lidí v České republice nejsou radostná a nikdo z nás si nemůže o sobě dovolit říct, že se ho riziko onemocnění netýká. Je třeba si uvědomit ale i skutečnost, že jakékoliv závažné onemocnění zasáhne nejen do života nemocného, ale i jeho blízkých a výrazně ovlivní rodinný rozpočet.

Zabezpečit se proti riziku nečekaného závažného onemocnění pojišťovny doporučují každému, kdo je zvyklý na finanční nezávislost, která plyne ze stálého příjmu. Osobám, na kterých je finančně závislý zbytek rodiny, nebo které jsou zatíženy hypotékou případně jiným úvěrem, však toto pojištění pojišťovny doporučují dvojnásob.

Pojištění závažného onemocnění

Toto riziko lze připojistit v rámci každého produktu životního pojištění. Jedná se o připojištění, které nelze samostatně sjednat. Nárok na výplatu pojistného plnění ve výši sjednané pojistné částky máte v případě stanovení diagnózy závažného onemocnění. Nezbytné však je, aby byla splněna podmínka, že k onemocnění došlo poprvé, a že uplynula tzv. čekací lhůta, která trvá zpravidla 3 měsíce od sjednání pojištění.

Anketa

Jste pojištěni na riziko závažných chorob?

Co se rozumí závažným onemocněním?

Rozsah a přesná specifikace stadia onemocnění určují vždy pojistné podmínky a nejsou shodné u všech pojišťoven. Zpravidla máte však nárok na pojistné plnění při diagnózách, jakými jsou například infarkt myokardu, rakovina, náhlá cévní mozková příhoda (mozková mrtvice), totální ledvinové selhání, operace aorty, slepota, hluchota, transplantace životně důležitých orgánů, nitrolební nádor, operace věnčitých tepen, roztroušená skleróza, apod.

Pojistné plnění je vám vyplaceno ve výši nastavené pojistné částky bez ohledu na náklady spojené s léčbou. Vy sami se můžete rozhodnout, zda peníze využijete na zaplacení nadstandardní léčby, na rehabilitaci nebo na nezbytnou rekonvalescenci. Částku ale můžete využít i na pokrytí případných závazků či jiných nákladů rodiny. ( Spočítejte si, kolik byste letos dostali jako zaměstnanci na nemocenské.  a kolik dostanete na nemocenské jako OSVČ .)

Jakou stanovit výši optimální pojistné částky?

Výši pojistné částky si stanovíte při sjednání pojištění dle uvážení, obecně je vhodné stanovit optimální pojistnou částku ve výši 50 procent z pojistné částky na smrt. Pojištění lze sjednat i dodatečně ke každé smlouvě životního pojištění.

Modelový příklad

30 letá rozvedená žena, podnikatelka s příjmem 40 000 korun a 2 dětmi ve věku 7 a 5 let si uzavřela kapitálové životní pojištěnído 65 let. Rozsah jejího pojištění je následující: pojistná částka na smrt a dožití 1 000 000 korun, připojištění závažných onemocnění s pojistnou částkou 500 000 korun, připojištění pracovní neschopnosti od 15. dne ve výši 680 korun denní dávky. Celkové pojistné činí 2 800 korun měsíčně.

Po pěti letech trvání pojištění je jí diagnostikována rakovina. Musí se podrobit operaci a následné léčbě.

Začne pobírat nemocenské dávkyve výši 17 790 korun a dávky z životního pojištění ve výši 680 korun denně, tj. 20 400 korun měsíčně. Měsíční příjmy zůstanou téměř zachovány.

Zároveň je jí vyplacena pojistná částka za závažné onemocnění ve výši 500 000 korun. Tato finanční hotovost ji pomůže např. k zajištění nadstandardní péče při léčbě nebo k udržení firmy.

Po roce se paní vrací do pracovního procesu.

Při dožití pojištění je jí vyplacena částka 1 000 000 korun.

Více informací o životním pojištění a jednotlivých rizicích naleznete v článku Jak se dobře životně pojistitnebo na www.pojistizivot.cz

Proč máte či naopak nemáte životní pojištění s připojištěním na riziko závažných chorob vy? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pět rad jak si sjednat kvalitní životní pojistku

23. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Pět rad jak si sjednat kvalitní životní pojistku

Sjednat si smysluplnou životní pojistku není jednoduché, protože se jedná o složitý finanční produkt. Kdo si promyslí a pravidelně kontroluje nastavení pojistky, může se do budoucna... celý článek

Kdo sjednává všem klientům stejné životní pojistky, je podvodník

27. 10. 2009 | Věra Tůmová | 23 komentářů

Kdo sjednává všem klientům stejné životní pojistky, je podvodník

Daří se nám odhalovat podvodné firmy fungující na principu letadla, které prodávají životní pojistky. Jsme schopni na ně přijít už do jednoho měsíce, říká v rozhovoru Libor Mánek, ředitel... celý článek

Správný prodej životních pojistek podle pojišťoven

21. 2. 2008 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Správný prodej životních pojistek podle pojišťoven

Při nákupu životního pojištění se řada klientů nesetká s příliš vstřícným pojišťovacím agentem. Zjistili jsme to i v našem prosincovém testu. Většina pojišťoven přitom otevřeně říká,... celý článek

Reklamovat se dá i životní pojištění

1. 2. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Reklamovat se dá i životní pojištění

Životní pojistky by se neměly kupovat jako housky. Než si je lidé sjednají, měli by o tomto produktu něco vědět. Jinak jim pojišťovna či prodejce může snadno vnutit něco, co nepotřebují.... celý článek

Zážitky z terénu aneb jak jsme nakupovali životní pojištění

9. 1. 2008 | Věra Tůmová | 16 komentářů

Zážitky z terénu aneb jak jsme nakupovali životní pojištění

Klientka, která nemá o životním pojištění ani potuchy a přesto si chce nějaké sjednat, by ve čtyřech ze sedmi námi vybraných pražských poboček pojišťoven moc dobře nenakoupila. Vypovídá... celý článek

Partners Financial Services