Daně 2009: Chcete si snížit daně, opatřete si patřičné dokumenty

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 11. 2. 2010 | 2 komentáře
Daně 2009: Chcete si snížit daně, opatřete si patřičné dokumenty
Pro snížení daní prostřednictvím odečitatelných položek si nezapomeňte včas zajistit všechna potřebná potvrzení. Jinak si nebudete moci za tyto položky z daní odečíst nic.

Snížit si daň z příjmu můžete v Česku prostřednictvím šesti položek, které lze odečíst od základu daně, nebo uplatněním daňových slev. Odečet nezdanitelných částek lze uplatnit jen na základě písemných potvrzení. Než začnete vyplňovat daňové přiznání, zkontrolujte si proto všechny dokumenty, které budete chtít přiložit k daňovému přiznání pro finanční úřad. (Využijte interaktivní formulář daňového přiznání na peníze.cz.)

Pravděpodobně nejvíce si daň můžete snížit o zaplacené úroky z hypotečního úvěru nebo úvěru ze stavebního spoření. Celkem si můžete jako domácnost ze základu daně odečíst nejvíce 300 tisíc korun v jednom roce. Na dani tak ušetříte až desítky tisíc korun. Ověřte si proto, že vám vaše hypoteční banka či stavební spořitelna potvrzení o zaplacených úrocích za loňský rok zaslala. Většinou byste potvrzení od nich měli obdržet nejpozději do poloviny února.

Pokud jste potvrzení o zaplacených úrocích od banky či stavební spořitelny ještě neobdrželi, požádejte si o něj na pobočce banky nebo se obraťte přímo na finančního poradce, u kterého jste si sjednali stavební spoření. Banky či stavební spořitelny můžete také kontaktovat přes jejich klientské telefonní linky (call centra). S urgencí potvrzení ovšem neotálejte, protože ne všude jej dokážou vyhotovit na počkání.

Pro podnikatele, kteří si chtějí také daň snížit o úroky z úvěru, ovšem platí, že tento úvěr se nesmí vztahovat na nemovitost, kterou mají v obchodním majetku.

Jaké doklady si před vyplňováním daňového přiznání překontrolujte

  • výpis úroků z úvěrů (hypotéky, úvěru ze stavebního spoření)
  • potvrzení o zaplaceném pojistném na životní pojištění
  • potvrzení o zaplaceném pojistném na penzijní připojištění
  • potvrzení o poskytnutých darech
  • potvrzení o bezplatném dárcovství krve či krevních derivátů
  • potvrzení o příspěvcích odborům
  • doklad o zkoušce
  • přehled příjmů od všech zaměstnavatelů

Mezi další odčitatelné položky patří vybrané typy životních pojistek. Zákon o dani z příjmu umožňuje si odečíst z daňového základu až 12 tisíc korun za soukromé životní pojištění. Abyste toto mohli uplatnit, musíte ovšem splnit několik podmínek. Jednou z nich je výplata pojistného po 60 měsících trvání smlouvy a současně smlouva na životní pojištění musí být sjednaná nejméně do vašich 60 let. Další podmínkou jsou pak pojistné částky, na které jste pojištěni. U smluv sjednaných na dobu pět až patnáct let musíte být pojištěni minimálně na 40 tisíc korun, u smluv na delší období alespoň na 70 tisíc korun. Potvrzení o zaplaceném pojistném vystaví pojišťovna. 

U penzijního připojištění je možné si ze základu daně odečíst zaplacené příspěvky, pokud jejich celkový objem za rok přesáhne šest tisíc korun. Nejvíce si je možné odečíst 12 tisíc korun. Pro získání této maximální daňové úlevy je ale třeba za celý rok zaplatit 18 tisíc korun. Jestliže jste si platili vloni měsíčně do penzijního fondu 500 korun, z daní si neodečtete letos nic. Pokud si platíte jak životní pojištění, tak i penzijní připojištění, můžete si odečíst celkově až 24 tisíc korun. Nepočítejte ovšem s tím, co za vás platí zaměstnavatel. Potvrzení o zaplacených příspěvcích na penzijní připojištění vám dá váš penzijní fond. 

Daň z příjmů a daňové přiznání za rok 2009

Další možností, jak si můžete snížit daňový základ, jsou podle daňové poradkyně ze společnosti TPA Horwath Jany Skálové některé dary (na vědu, výzkum, sportovní nebo kulturní účely, na požární ochranu, na podporu a ochranu mládeže) a to až do výše 10 procent daňového základu. Na rozdíl od předchozích let ale letos podle Skálové platí novinka, že pro uznání daru jako odečitatelné položky se uznávají dary nejen českým právnickým nebo fyzickým osobám, ale také osobám se sídlem nebo bydlištěm v zemích Evropské unie (EU), v Norsku a Islandu. Pro uplatnění daru v minimální úhrnné hodnotě 1000 korun potřebujete potvrzení obdarované instituce (obdarovaného), že od vás dar převzala, nebo darovací smlouvu.

Velmi specifickým darem pro odpočet z daní je bezplatné dárcovství krve a krevních derivátů. Pokud jste tak vloni alespoň jednou v Česku krev darovali, můžete si odečíst za každý takový odběr dva tisíce korun. Potvrzení o bezplatném darování krve transfuzní stanice poskytují buď automaticky koncem roku při posledním odběru, nebo je třeba si pro takové potvrzení zpravidla dojít začátkem roku osobně.

Členové odborových organizací, kteří platí pravidelně příspěvky, si mohou ze základu daně ještě odečíst i část těchto příspěvků a to nejvýše tři tisíce korun.

Odpočet z daní je možné uplatnit ještě za náklady na absolvované zkoušky. Pokud jste si takto vloni sami, bez příspěvku zaměstnavatele, zvýšili kvalifikaci, můžete si odečíst maximálně deset tisíc korun. Jestliže máte zdravotní postižení, můžete uplatnit až 13 tisíc korunový odpočet, respektive až 15 tisíc korun u zvlášť těžkého postižení. I pro tyto odpočty si ale musíte včas sehnat potvrzení. Za tyto zkoušky se nepovažují jazykové kurzy nebo rekvalifikační kurzy. Zvýhodnění se týká jen činnosti zveřejněných v Národní soustavě kvalifikací.

Pro výpočet daně z příjmu si rozhodně nezapomeňte vyžádat i přehled příjmů od všech vašich zaměstnavatelů za loňský rok.

Které odčitatelné položky jsou podle vás nejvýhodnější? Podělte se o zkušenosti.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně 2009: jaké příjmy musíte zahrnout do daňového přiznání

9. 2. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Daně 2009: jaké příjmy musíte zahrnout do daňového přiznání

Každý, kdo si vloni vydělal alespoň 15 tisíc korun, musí letos podat daňové přiznání. Zaměstnanci jen v případě, že si k platu přivydělali nad 6 tisíc korun. Jinak jim stačí, když požádají... celý článek

Do kdy musíte zaplatit letos daň z příjmu, pokud podáváte sami daňové přiznání?

5. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Do kdy musíte zaplatit letos daň z příjmu, pokud podáváte sami daňové přiznání?

Četli jste v uplynulém týdnu pozorně články na Peníze.cz? Vyzkoušejte si v našem kvízu, co všechno jste si zapamatovali. Po jeho vyplnění se dozvíte správné odpovědi.

Daně 2009: Pozor na změny u výdajových paušálů

4. 2. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Daně 2009: Pozor na změny u výdajových paušálů

Od loňského daňového přiznání se změnily výdajové paušály i možnosti dalších odpisů pro malé podnikatele. Letos si osoby samostatně výdělečně činné budou moci na paušálech odečíst více... celý článek

Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni

2. 2. 2010 | Věra Tůmová

Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni

Kdo letos podává přiznání k dani z příjmů, neměl by vše nechávat na poslední chvíli. Zejména ne placení daně. Daň je třeba poslat z účtu nejpozději dva dny před koncem lhůty pro podání... celý článek

Daň z nemovitostí 2010: Vyšší i pro majitele nových bytů a domů.

26. 1. 2010 | František Mašek

Daň z nemovitostí 2010:  Vyšší i pro majitele nových bytů a domů.

Termín pro přiznání daně z nemovitostí tentokrát nekončí 31. ledna, ale v pondělí 1. února. Daň bude letos vyšší. Podat přiznání musí nově majitelé novostaveb.

Partners Financial Services