Chcete si koupit byt? Raději nečekejte, že jeho cena ještě spadne.

Věra Tůmová | rubrika: Rozhovor | 27. 1. 2010 | 13 komentářů
Chcete si koupit byt? Raději nečekejte, že jeho cena ještě spadne.
Kdo potřebuje prodat či koupit nemovitost, musí se řídit svými potřebami. Nemá cenu čekat na změny na trhu, stagnace může trvat i dalších několik let, říká expert na trh s tuzemským bydlením Jiří Pácal z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN).

Co doporučíte lidem, kteří nyní zvažují nákup či prodej nemovitosti?
Na to odpovídám deset let zhruba stejně. Pokud chce někdo koupit nemovitost pro vlastní bydlení, tak není důležité, v jaké situaci se nemovitostní trh nachází. Podstatné je, aby zvážil, zda má na to, aby si nemovitost pořídil a aby se o nemovitost staral. A jestli má v sobě odpovědnost se o majetek vůbec starat.

Doporučujete nečekat?
Rozhodně. Nemá smysl čekat a říkat si: „Počkám s koupí rodinného domu ještě rok, až se ceny zlepší“. Když najdete něco, co vám vyhovuje, tak to kupte. Pokud budete čekat, může vám být houby platné, že ceny v průměru klesnou o deset procent, když vyhlédnutý dům už dávno někdo koupil.

A platí to i pro ty, kdo nekupují vlastní bydlení?
Kdo chce na bytovém trhu vydělávat, měl by být hodně opatrný. Situace na trhu je hodně složitá. Domnívat se, že vydělám spekulacemi na trhu s byty, si může dovolit jen někdo hodně zkušený, kdo má dobré zázemí. Proto bych doporučoval se toho neúčastnit.

Co když naopak chci byt či dům prodat?
Pokud chce někdo nemovitost prodat, je pro něj situace také velmi komplikovaná. Nemovitosti se nyní prodávají špatně. Trvá dlouho, než najdou kupce. To se nemusí v brzké době zlepšit, stagnace může trvat ještě několik let. Jestliže někdo potřebuje prodat, tak bude muset stejně udělat. Prodávajícím bych proto doporučil, aby seriozně posoudili cenu, za jakou nemovitost nabízejí. Není dobré spoléhat se na ceny podobných bytů v nabídkách realitních kanceláří. Ty často uvádějí nesmyslné ceny, za něž se nemovitost nemůže prodat. Je třeba přijmout fakt, že doba, kdy byly nemovitosti výrazně nadhodnoceny, už tady není a není ani žádný důvod si myslet, že se vrátí.

Kdo je dnes v Česku ve větší výhodě ten, kdo kupuje nebo prodává?
V jisté výhodě je momentálně ten, kdo kupuje a má prostředky. Ale není to až tak velká výhoda, jak mnozí očekávali. I přesto, že má někdo volné peníze, a chce si koupit nemovitost, dá hodně práce najít na trhu to, co dotyčnému vyhovuje. Nabídka se dost snížila. Je to jeden z důvodů, proč ani pokles cen nemovitostí nebyl tak razantní, jak se čekalo. Vedle poklesu poptávky klesala i nabídka a vznikla tím tzv. zadržená nabídka. Lidé, kteří nemusí prodávat, si prodej rozmyslí a čekají, až se podmínky na trhu zlepší.

Anketa

Hodláte letos koupit, nebo prodat nemovitost?

Kdybyste si teď kupoval byt na investici, kde by to bylo?
Ideálně bych si koupil byt ve staré zástavbě, zabydlené lokalitě a v domě s menším počtem bytů. Tam, kde bych mohl zkontrolovat, jak funguje společenství vlastníků a zda jsou vlastníci schopni se starat o společné části domu. Do budoucna je také lépe koupit hezké 2+1 či 3+1. Garsonky se sice dobře pronajímají, ale nájemníci zůstanou nejvýš rok, dva a odchází. U většího bytu mám šanci, že v něm rodina vydrží i deset let.

Jaká lokalita by vás lákala?
Z mého pohledu jsou nejperspektivnější středočeská města dobře napojená na Prahu - Poděbrady, Kolín, Kutná hora, Příbram, či Beroun. V Praze ideálním místem jsou Strašnice. Snad i Vršovice, kde ale není tolik menších bytových domů. Dobré jsou lokality, kde je dostatek zeleně, relativně kvalitní domy a blízko do centra. Navzdory trendu na trhu bych se bál koupě bytu na Vinohradech ve starší zástavbě, kde jsou domy ve špatném stavu a jsou většinou starší než ve Strašnicích. Pokud neprošly kompletní moderní rekonstrukcí, včetně nové střechy, krovu, stropů a výměny všech dřevěných prvků, je předpoklad, že dřevomorka, která je ve všech takových domech, způsobí problémy.

Kde má smysl kupovat rodinný dům?
To se těžko doporučuje. Lidé si většinou pořizují dům tam, kde mají kořeny nebo pracují. Pro mne je ideál bydlení rodinný dům na středně velkém městě se zhruba 15 tisíci obyvatel. V prostředí, kde mohu z města snadno vyjet, vyběhnout a zasportovat si, ale přitom město je dobře napojené na město krajského formátu. Lze tak velmi dobře bydlet na menším městě a zároveň pracovat ve větším. Na menším seženete i práci a děti mohou chodit do slušné školy. To je pro mne optimální kombinace. Je to ale pohled člověka, který má malé děti. S nimi bych nemohl do velkého města, věčně bych se o ně bál.

Jak byste zhodnotil situaci na českém trhu nemovitostí?
Na bytovém trhu vládne nyní taková doba ledová. Když v roce 2008 začaly výrazně klesat počty zájemců o koupi vlastnického bydlení, spadly i ceny. Ale nijak dramaticky. Hodně lidí, kteří by za jiných okolností dali svůj byt či dům na trh si řeklo „počkáme“. Dnes je tu situace, která asi nevyhovuje nikomu. Když jdou ceny dolů, vyhovuje to kupujícím, když jdou ceny nahoru, vyhovuje to prodávajícím. Dnes je ale situace, kdy se ceny moc nehýbou. Nedá se tak ani moc šikovně koupit ani prodat. Je to takový stav určité strnulosti a nikdo přesně moc neví, jak dlouho to potrvá.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 1. 2010 8:47

Jiří Pácal tady dostane pár diskutérských pohlavků, to je jasné už z prvních vět.

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

22. 1. 2010 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

Slibem manželství se lidé zavazují pomáhat si i v těžkých chvílích. Jenže rozvádí se zhruba polovina párů. Ti, kteří si spolu vzali hypotéku, musí vyřešit, jak s dluhem naložit. Možností... celý článek

Sazby hypoték by měly vzrůst až ve druhé polovině roku

14. 1. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Sazby hypoték by měly vzrůst až ve druhé polovině roku

Rok 2010 by měl podle expertů přinést větší prodeje hypoték než předchozí „krizový“ rok 2009. Lidé už přestávají čekat a začínají nakupovat byty a domy. Vyšší sazby hypoték hrozí nejspíše... celý článek

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

8. 7. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

Prodat byt s hypotékou není až tak velký oříšek, jak by se mohlo zdát. Kdo chce prodat dům i s úvěrem, musí pečlivěji vybírat kupce. Jeho „kvality“ nejdůkladněji prověřuje právě banka,... celý článek

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

1. 4. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

Patnáctiletý růst cen nemovitostí v Česku je u konce a ceny bytů a domů se možná začnou vracet na „rozumnou“ úroveň. Stát by měl přesto vlastnické bydlení podpořit, třeba možností odepsat... celý článek

Pro koho a jak je dostupné bydlení v Česku

17. 9. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Pro koho a jak je dostupné bydlení v Česku

Regionální rozdíly v dostupnosti bydlení i jeho financování významně v Česku ovlivňují například trh práce i rodinné chování mladých lidí. Odlišně dostupné pro různé typy obyvatel jsou... celý článek

Partners Financial Services