Jak postupovat při dopravní nehodě

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 18. 1. 2010 | 4 komentáře
Jak postupovat při dopravní nehodě
Podle policejních statistik to vypadá, že řidiči v Česku jezdí opatrněji. Za jedenáct měsíců 2009 policie šetřila nejméně nehod od roku 1990. Jenže pojišťovny řeší nehod více než dřív. Ty menší se totiž policii hlásit nemusí. Přinášíme tucet rad, jak u nehody postupovat.

Počty dopravních nehod, které v Česku řeší policie, výrazně poklesly. Neznamená to však, že by řidiči méně havarovali. Za nižšími čísly stojí především nový zákon, který řidičům ukládá povinnost zavolat policisty jen k nehodám se zraněním, usmrcením a majetkovou škodou nad 100 tisíc korun. Ostatní, méně závažné nehody si mají podle tohoto zákona řidiči vyřešit mezi sebou a svými pojišťovnami. Ty proto řeší podstatně více nehod než dříve, potvrzuje Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven (ČAP).

Paradoxně nynější sněhová kalamita se do nehodových statistik promítla spíše pozitivně. „Sníh sice zhoršil jízdní podmínky, ale řada řidičů díky tomu jezdí opatrněji, a nehod je tak přece jenom v těchto dnech o něco méně,“ konstatuje Kotyrová. Přesné statistiky pojišťoven k tomu, jak jezdili tuzemští řidiči v loňském roce, budou podle ní prý k dispozici nejspíš až koncem ledna.

V každém případě existuje sada pravidel, jak se při nehodě chovat, ať už ji bude vyšetřovat policie, nebo ji bude likvidovat jen pojišťovna. Proto jsme pro vás ve spolupráci s ČAP připravili dvanáct rad, jak při nehodě postupovat.

1) Zastavte vozidlo, jak nejrychleji to je možné a zabezpečte místo nehody (zapněte varovná světla a umístěte výstražný trojúhelník za autem/ místem nehody). A nezapomeňte při všem, co na místě dopravní nehody děláte, dbát na svou bezpečnost, protože silniční provoz kolem vás i nadále pokračuje.

2) Je-li někdo zraněn, poskytněte dle svých možností první pomoc a vždy kontaktujte záchrannou službu (tel. 155), hasičský záchranný sbor (tel. 150), policii (tel. 158) či evropskou linku tísňového volání (112).

3) V případech stanovených zákonem oznamte dopravní nehodu policii. (Pozor: povinnost přivolat policii se vždy řídí právním předpisem země, ve které k dopravní nehodě došlo!)

4) Policii ČR se musí oznámit každá dopravní nehoda na území ČR, při které dojde:
a) ke zranění nebo usmrcení osoby nebo
b) ke hmotné škodě převyšující zřejmě na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí částku 100 000 Kč, nebo
c) pokud došlo k poškození nebo zničení součásti nebo příslušenství pozemní komunikace (např. dopravní značení, dopravní stavby – nadjezd atd.); limit výše škody v takovém případě nehraje žádnou roli, nebo
d) účastníci dopravní nehoda nemohou sami bez vynaložení nepřiměřeného úsilí zabezpečit obnovení plynulosti provozu na pozemních komunikacích
e) ke hmotné škodě na majetku třetí osoby,s výjimkou škody na vozidle, jehož řidič má účast na dopravní nehodě nebo škody na věci přepravované v tomto vozidle.
f) pokud nedojde k dohodě o podstatných okolnostech dopravní nehody, je v zájmu účastníků přivolat Policii ČR (pozn.: výjezd Policie ČR k dopravním nehodám není zpoplatněn).

5) Pokud bude u dopravní nehody policie, policejní protokol podepište pouze tehdy, pokud souhlasíte s jeho zněním. V opačném případě do něj uveďte své vlastní vyjádření o nehodě či námitky proti postupu policie (i v zahraničí pište česky).

6) Zásadně se zdržte popíjení alkoholických nápojů či požití jiných návykových látek po dopravní nehodě, a to po celou dobu, do kdy by to mohlo komplikovat zjištění, zda jste před jízdou nebo během jízdy pili alkoholický nápoj nebo požili jinou návykovou látku.

7) V případě, že je nutné zabezpečit obnovení provozu na silnici (resp. dopravní komunikaci), můžete vozidla odstranit pokud:
a) je nehoda nahlášena policii a vy jste řádně vyznačili konečné postavení vozidel sprejem, křídou, pískem apod. (pro lepší prokázání vzniku dopravní nehody si vytvořte vlastní fotodokumentaci místa dopravní nehody);
b) shodli jste se na odstranění vozidel s ostatními účastníky dopravní nehody.

8) Zapište si SPZ, VIN (17místný identifikační kód vozidla), značku a typ zúčastněných vozidel, jména/ příjmení bydliště a telefonní čísla jejich řidičů, jména/příjmení a bydliště/sídla jejich vlastníků a provozovatelů a údaje o pojištění číslo zelené karty, číslo pojistné smlouvy, název pojistitele, platnost zelené karty). Poznamenejte si jména, adresy a telefonní čísla případných svědků.

9) Pokud nebude k dopravní nehodě přivolána policie, je nezbytné s dalším účastníkem nehody sepsat společný záznam o dopravní nehodě, který musí obsahovat identifikaci (údaje) místa a času nehody a jejích účastníků a vozidel, její příčiny, průběhu a následků. Využijte k tomu zejména „Záznam o dopravní nehodě“. Více se dozvíte v článku Jak se vyhnout pokutě za nevyplnění záznamu o dopravní nehodě.

Je zapotřebí, aby řádně vyplněný záznam podepsali všichni účastníci dopravní nehody. Tento dokument obsahuje všechny údaje, které jsou nutné pro řádné zdokumentování nehody. Vzhled dokumentu je stejný ve všech evropských jazykových mutacích, můžete s pomocí tohoto dokumentu vyplnit dokument i v případě, že dalším účastníkem bude občan jiného státu.

Před oddělením dokumentu se přesvědčte, že je řádně vyplněn a podepsán na všech vyhotoveních. Po oddělení listů již není možné doplňovat další údaje, nebyly by propsány na všechna vyhotovení. Nad rámec výše uvedeného se pokuste dále zdokumentovat místo dopravní nehody a rozsah škody: 
– pořízením fotodokumentace místa nehody, poškozených věcí
– zjištěním případných svědků nehody (jméno, kontakt)

10) Pokud je následkem dopravní nehody vaše vozidlo nepojízdné, kontaktujte vždy asistenční službu pojišťovny. Jste-li viníkem nehody, máte zpravidla nárok na asistenční služby od pojišťovny, u které máte pojištění odpovědnostiuzavřeno. Z titulu havarijního pojištění je zpravidla hrazen odtah nepojízdného vozidla. Číslo telefonu na asistenční službu máte zpravidla uvedeno na asistenční kartě (k pojištění odpovědnosti, eventuálně k havarijnímu pojištění), nebo v tzv. asistenčním sešitě, eventuálně na nálepce ve vozidle (viditelné místo). V rámci pojištění odpovědnosti máte nárok na úhradu asistenční služby od viníka dopravní nehody. Asistenční službu své pojišťovny volejte i v případě, kdy si nebudete jisti dalším postupem. Nepřijímejte nabídku poskytnutí asistenčních služeb od poskytovatelů, kteří se náhodně objeví na místě dopravní nehody a nejsou smluvními asistenčními službami vaší pojišťovny, eventuálně smluvními asistenčními službami pojišťovny dalšího účastníka dopravní nehody (viníka nehody).

11) Zajistěte neprodlené předání sepsaného společného záznamu o dopravní nehodě pojistiteli.

12) Pokud neznáte údaje o pojišťovně škůdce, obraťte se na Informační středisko České kanceláře pojistitelů.

Postup při dopravní nehodě


Připraveno ve spolupráci a z podkladů ČAP.

Jak jste řešili dopravní nehodu vy nebo vaši blízcí? Podělte se o zkušenosti.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hitparáda rozverných historek z pojišťoven

30. 12. 2009 | Věra Tůmová

Hitparáda rozverných historek z pojišťoven

Práci v pojišťovně si mnoho lidí představuje jako jednu velkou nudu. Že to ale tak nemusí být, dokládají některé neuvěřitelné průpovídky, které vyslechnou pracovníci pojišťoven i jejich... celý článek

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

11. 6. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

Pojištění stornovacích poplatků zájezdu vám může vynahradit ztrátu kvůli tomu, že před odjezdem onemocníte. Jenže ve výlukách u tohoto pojištění je řada případů, které tuto pojistku... celý článek

Jak se vyhnout pokutě za nevyplnění záznamu o dopravní nehodě

14. 11. 2008 | Věra Tůmová | 37 komentářů

Jak se vyhnout pokutě za nevyplnění záznamu o dopravní nehodě

Banální srážka aut je dnes na českých silnicích častým jevem. U nehod bez zranění a škody do 50 tisíc, respektive 100 tisíc korun od 1. ledna 2009, není třeba volat policii. Bude ale... celý článek

Cyklisté a chodci se musí o odškodnění z nehod sami přihlásit

5. 11. 2008 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Cyklisté a chodci se musí o odškodnění z nehod sami přihlásit

Chodci a cyklisté, kteří se stanou oběťmi dopravních nehod, mají nárok na odškodnění z povinného ručení řidiče, který nehodu zavinil. Jenže o náhradu škody se musí sami pojišťovně přihlásit.... celý článek

Nejoblíbenější pojistné podvody

13. 6. 2008 | Věra Tůmová

Nejoblíbenější pojistné podvody

Řady tuzemských podvodníků s pojistkami se „úspěšně“ rozrůstají. Pojišťovny už za letošek hlásí nárůst těchto případů oproti loňsku o desítky procent. Trvale nejpopulárnější jsou podvody... celý článek

Partners Financial Services