Akcie: Pár obchodů a kurzy lítají nahoru a dolů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 22. 12. 2009
Akcie: Pár obchodů a kurzy lítají nahoru a dolů
Pražská burza se po celý týden držela v blízkosti hranice 1 100 bodů a index nezaznamenal výraznější pohyb. Na týdenní bázi došlo pouze nepatné změně, když index PX oslabil o zanedbatelných 0,13 %.

V průběhu minulého týdne jsme byli na pražské burze částečně svědky pohybů mimo sentiment, když za nadále nízké likvidity rozhodovaly o vývoji izolované objednávky. Odlišný vývoj byl k vidění u bankovních titulů, když Komerční bankapřidala 3,1 % a naopak Erste Bankztratila 4,7 %. U Erste se projevovaly obavy o rakouský bankovní systém poté, co rakouská vláda byla nucena zasáhnout v jedné menší instituci. Částečně vyšší zájem byl k vidění v závěru týdne u ČEZu(1,9 %), který se po delší době dostal na dohled hranice 870 Kč. Největším růstem se bez kurzotvorné informace prezentovaly akcie Pegasu(+4,4 %). Největší ztrátu si naopak připsaly akcie Orco, které ztratily přes 5 %. Pokles nastal při minimální aktivitě po dalších průtazích ohledně restrukturalizace dluhu.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 110,01 108,60- 0,13
Klíčové události minulého týdne
  • Ministr financí Eduard Janota zůstal na žádost premiéra ve své funkci. Janota zvažoval demisi kvůli změně struktury výdajů ve státním rozpočtu, který prosadily levicové strany.
  • ČNB snížila úrokové sazby na historické minimum. Hlavní sazba poklesla o 0,25 % na 1 %. V bankovní radě převážily obavy z deflačních rizik v prostředí nejistého ekonomického oživení.
  • Průmyslová výroba v říjnu poklesla o 7,2 %. Za prvních 10 měsíců letošního roku je výroba slabší o 15,9 %. Stavební výroba je na tom podstatně lépe, když se hodnota snížila pouze o 2,2 %. V říjnu samotném meziročně výroba mírně vzrostla, a to o 0,1 %.
  • Maloobchodní tržby v říjnu meziročně poklesly o 4,7 %. Hodnota za září byla pozitivně revidována na pokles o 7,3 % z původně uváděných -7,6 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
15/12 Energetické společnosti ČEZ bylo sníženo doporučení ze strany Bank of America/Merrill Lynch na „underperform“ z původního „neutral“. Cílová cena byla snížena na 800 Kč z původních 975 Kč.
17/12 ČEZ vydal dvouletý dluhopis s kuponem stanoveným 50 bazických bodů nad tříměsíčním EURIBORem. ČEZ touto emisí získal 100 milionů EUR.

Komerční banka
15/12 Goldman Sachs zahájil pokrývání Komerční banky. Investiční doporučení bylo stanoveno na stupni „koupit“ s cílovou cenou 4 994 Kč.

Orco Property Group
17/12 Developerská společnost Orco odložila jednání s držiteli svých dluhopisů na 13. 1. 2010. Odloženo bylo rovněž setkání držitelů warrantů splatných v roce 2012, jelikož se jednání se nezúčastnil dostatečný počet držitelů. Restrukturalizační plán se podařilo odsouhlasit pouze u držitelů warrantů splatných v roce 2014, ale ty drží převážně představitelé společnosti. Od aktuálního plánu si Orco slibuje, že díky němu navýší kapitál o 183 milionů EUR a sníží závazky o 234 milionů EUR.

Telefónica O2 ČR
14/12 Raiffeisen Centrobank zvýšila doporučení pro akcie telekomunikační společnosti na "buy" z předchozího "hold." Broker odůvodnil rozhodnutí očekáváním „atraktivní“ dividendy a nízkými úrokovými sazbami v zemi, což podpoří cenu akcií. Aktuální cílová cena v rámci doporučení byla stanovena na 495 Kč.

Očekávané události
  • 24. 12. - 25. 12. – neobchodní dny

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Problémy Dubaje odskákaly banky

15. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Problémy Dubaje odskákaly banky

Pražská burza předvedla oproti minulému týdnu téměř přesně obrácený vývoj. Index PX oslabil o 3,49 % a na desetinu přesně tak umazal předchozí růst. Jestliže v minulém týdnu index čtyřikrát... celý článek

Akcie: Nahoru, dolů, ale vlastně pořád stejně

9. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Nahoru, dolů, ale vlastně pořád stejně

Pražská burza umazala ztrátu z minulého týdne a index PX posílil o 3,47 %. Růst byl k vidění ve čtyřech seancích, když nejsilnější vzestup zaznamenal trh v pátek. Investoři pozitivně... celý článek

Akcie: Celá Praha v červeném

1. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Celá Praha v červeném

Tři ztrátové seance na pražské burze byly minulý týden ohraničeny růstem na začátku a konci týdne. Tato sestava vedla k poklesu indexu PX o 3,36 %. Index se v průběhu týdne dostal pod... celý článek

Akcie: Orco v obří ztrátě, přesto roste

24. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco v obří ztrátě, přesto roste

Pražská burza zažila další poměrně poklidný týden, když nižší obchodní aktivita byla umocněna úterním státním svátkem. Index PX na týdenní bázi oslabil o zanedbatelných 0,19 %. Přestože... celý článek

Akcie: Výsledky firem poslaly české akcie vzhůru

19. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Výsledky firem poslaly české akcie vzhůru

Akcie na pražské burze v minulém týdnu posílily o 1,5 %, když hlavními katalyzátory byl sentiment na globálních trzích a korporátní výsledky na domácí scéně – konkrétně ČEZu , Telefóniky... celý článek

Partners Financial Services