Co všechno zařídíte v pojišťovně přes internet

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 29. 12. 2009 | 1 komentář
Co všechno zařídíte v pojišťovně přes internet
Pojišťovny začínají obdobně jako banky sázet stále víc i na internetovou komunikaci s klienty a přicházejí s novinkami. Nejvíce on-line služeb má Česká pojišťovna. Oproti uzavření pojistky na pobočce je on-line pojištění nyní levnější o 5 až 10 procent.

Pojistit se v Česku po internetu je stále snazší. Prakticky ve všech předních pojišťovnách lze on-line uzavřít cestovní pojištění a pojištění automobilu. Pětice tuzemských pojišťoven již pojistí po internetu také domácnost a v některých sjednávají například on-line úrazové pojištění nebo odpovědnostní pojistky. Všechny pojišťovny přitom hlásí, že budou servis on-line služeb rozšiřovat a mít tak otevřeno prakticky 24 hodin denně.

Nejširší možnosti on-line pojištění včetně dalších služeb má v Česku nyní Česká pojišťovna, za ní následuje Allianz a ČSOB pojišťovna. Po internetu je nyní kupříkladu možné nahlašovat pojistné události a vkládat do systému potřebné dokumenty, aby pojišťovna co nejdříve vyplatila pojistné. „Přes on-line kanály nahlašuje u nás pojistnou událost nyní až 80 procent klientů, tato služba se setkává s mimořádnou odezvou,“ říká Pavla Paseková s Allianz pojišťovny. „On-line pojištění využívá měsíčně několik tisíc klientů, nejčastěji jde o cestovní pojištění a povinné ručení. Klienti si rychle zvykají i na další novinky po internetu,“ potvrzuje Václav Bálek.

Anketa

Uzavřeli jste již nějakou pojistku po internetu?

Letošními novinkou v internetových službách je kupříkladu možnost kdykoliv z pohodlí domova nahlížet do své pojistné smlouvyuzavřené s pojišťovnou. Zkontrolovat lze, zda byly řádně připsané platby za pojistné, kdy je potřeba uhradit příští platbu a na jakou dobu byla pojistka sjednána. Tuto službu má nově Česká pojišťovna, ČSOB pojišťovna a Allianz. Klienti České pojišťovny mohou rovněž nahlížet, jakou si sjednali spoluúčast nebo připojištění. Pro on-line komunikaci přitom zpravidla stačí zadat do internetového formuláře číslo pojistné smlouvy a datum narození.

ČSOB pojišťovna začala od letošního prosince zasílat svým klientům, kteří mají současně účet s internetbankingem u ČSOB nebo Poštovní spořitelny, faktury na zaplacení pojistného a vyúčtování pojistky prostřednictvím zabezpečené e-mailové schránky. „Schránka je součástí bankovního účtu. Po internetu tak lze pohodlně platit předepsané pojistné, aniž by bylo potřeba vyplnit platební příkaz. Jediným kliknutím se platební příkaz vygeneruje automaticky a dalším kliknutím ho stačí jen odsouhlasit. Klient tak má platbu plně pod kontrolou,“ přibližuje Tomáš Hejda, mluvčí ČSOB pojišťovny.

Po internetu mohou klienti některých pojišťoven provádět nově také změny ve smlouvách. Například v ČSOB pojišťovně, Kooperativě a České pojišťovně lze takto kdykoliv nahlásit změnu adresy, jména, telefonu či emailu kontaktních údajů. V České pojišťovně se dá prostřednictvím on-line formuláře požádat o vrácení přeplatku pojistného, změnu formy placení a upravit údaje i o osobním vozidle. Předností takového servisu služeb je slušná úspora času.

Ušetří ale i samotné pojišťovny, například jen na poštovném snižují on-line služby pojišťovnám náklady ročně o milionové částky. Proto se pojišťovny snaží zvýhodňovat on-line pojištění i slevami a motivovat klienty, aby se naučili on-line služby co nejvíce využívat. Oproti klasickému pojištění na pobočkách je uzavření pojistek po internetu vždy levnější, nyní v rozpětí 5 až 10 procent. Například Česká pojišťovna má trvalou slevu na všechny typy pojištění ve výši 10 procent. ČSOB pojišťovna sleví u cestovního pojištění po internetu 10 procent a u pojištění domácnosti 5 procent.

Všechny pojišťovny ujišťují, že se klienti nemusí bát zneužití dat, protože jsou jejich systémy chráněné uznávanými bezpečnostními certifikáty a pravidelně se u nich provádějí bezpečnostní audity.

Jaké on-line pojistky a internetové služby pojišťovny nyní umožňují

zdroj: jednotlivé pojišťovny, webové stránky, k prosinci 2009

Kooperativa
Česká podnikatelská pojišťovna
UNIQA pojišťovna
Allianz
Česká pojišťovna
ČSOB pojišťovna

On line sjednání pojistky:
Cestovní pojištění
Pojištění vozidel - havarijní pojištění, povinné ručení
Majetkové pojištění - byt, dům, chata (domácnost, stavba)
Penzijní připojištění

Pojistný on line servis:
on-line náhled na pojistné smlouvy
nahlášení pojistné události
průběh škodní události
informace smlouvě
vkládání dokumentů ke škodě

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pieta: Jak si pojistit, že vás po smrti nespálí bez obřadu

9. 11. 2009 | Eva Sovová | 13 komentářů

Pieta: Jak si pojistit, že vás po smrti nespálí bez obřadu

Říká se, že si každý dokáže zařídit cokoliv až na vlastní pohřeb. Pojistkou Pieta od České pojišťovny si lze zajistit důstojný pohřeb i konkrétního člověka, který ho zorganizuje. Dali... celý článek

Termínovaný vklad Komerční banky dává jistotu při ztrátě práce či nemoci

20. 10. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Termínovaný vklad Komerční banky  dává jistotu při ztrátě práce či nemoci

Termínovaný účet s garancí předčasného výběru bez sankcí nabízí i Komerční banka. Nediktuje klientovi kolik si smí vybrat zdarma, ale za jakých okolností. Lze vybírat jen v obtížných... celý článek

Zdravotní pojistka MediKompas: výhodná jen u levné varianty

10. 8. 2009 | Eva Sovová

Zdravotní pojistka MediKompas: výhodná jen u levné varianty

Pojišťovna Kooperativa přichází na trh s novinkou MediKompas. Jde o službu, která má šetřit čas pacientů a zajišťovat jim servis zdravotních informací. V naší recenzi získal produkt... celý článek

Komerční pojistka zajistí rychlý přístup ke zdravotní péči

9. 4. 2009 | Eva Sovová | 7 komentářů

Komerční pojistka zajistí rychlý přístup ke zdravotní péči

Dostat se na odborné vyšetření k lékaři může v Česku trvat i několik týdnů. Šetřit čas pacientů a poskytovat i další servis zdravotní asistence chce novinka pojišťovny UNIQA. V naší... celý článek

Partners Financial Services