Jak nepřijít kvůli vánočním půjčkám na buben

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 15. 12. 2009 | 2 komentáře
Jak nepřijít kvůli vánočním půjčkám na buben
Půjčit si na nákup vánočních dárků není příliš prozíravé. Když už se někdo chce kvůli dárkům zadlužit, měl by se řídit alespoň několika základními pravidly. Přinášíme vám je ve spolupráci se sdružením SPES.

Nechcete na letošních Vánocích šetřit a plánujete, že si vezmete půjčku? Raději vše ještě jednou důkladně zvažte, radí většina expertů, kteří pomáhají lidem s řešením dluhových problémů. Nejhorší podle nich je vzít si na Vánoce dlouhodobý úvěr, který rodina třeba nestačí splatit ani do dalších Vánoc. „Pokud se rodina zadluží na období více let, lze předpokládat, že budou úvěry na další Vánoce jen přibývat a lehce se tím lze dostat do tzv. dluhové pasti,“ upozorňují odborníci ze Sdružení SPES, které se specializuje na pomoc lidem v obtížných majetkových situacích a s dluhy.

DOPORUČENÍ SPES

Buďte vždy obezřetní, s jakou společnosti jednáte. Velmi důležité je vybrat si známého a velkého věřitele, jehož podmínky jsou nějakým způsobem dozorovány, např. Českou leasingovou a finanční asociací.

Problémy mohou nastat zejména u úvěrů od nebankovních poskytovatelů půjček. SPES proto na základě průzkumu, který provedl mezi čtrnácti tuzemskými nebankovními subjekty, připravil několik rad, kterými by se úvěruchtiví spotřebitelé měli řídit.

1. Vypočítejte si, kolik peněz celkem vrátíte

Před tím, než si sjednáte půjčku, zajímejte se o to, na kolik vás takový úvěr přijde. Jednou z možností, jak můžete porovnávat úvěry, je srovnat je podle takzvané RPSN (Roční procentní sazba nákladů – odvíjí se od výše půjčky, doby splácení a počtu splátek). Ne každá společnost však uvádí správnou výši RPSN a někteří ji podle SPES ani neuvádějí (například společnost Myerson).

Někdy ale může být RPSN spíše zavádějící. „Obecně platí, že čím menší částka půjčená na kratší dobu, tím je RPSN vyšší. To se potvrdilo i v případě u společnosti Ferratum. Při půjčce ve výši tisíc korun na 15 dní, dosáhlo RPSN 22 710 procent,“ upozorňuje SPES.

Vždy si proto vynásobte počet měsíčních splátek jejich výší. Tak nejlépe zjistíte, jak je úvěr drahý.

Základní doporučení před zadlužením

  • Každá domácnost má mít finanční rezervu. Ta by měla být ve výši pětinásobku čisté mzdy nebo trojnásobku hrubé mzdy živitele rodiny. Není dobré tuto rezervu použít na nákup vánočních dárků.
  • Pokud se někdo rozhodne zadlužit v předvánočním období na nákup vánočních dárků, měl by přemýšlet nad tím, jaká bude délka splácení.
  • Není dobré si vzít úvěr na věc, jejíž životnostje kratší než doba splácení.

Zdroj: Sdružení SPES

2. Sledujte, jak a čím má být půjčka zajištěná

Ještě před sjednáním půjčky byste měli vědět, co se bude dít, když byste v budoucnu přestali splácet svůj závazek a jaký způsob vymáhání pohledávky v takovém případě bude následovat. Některé společnosti využívají institut ručitele, spoludlužníka či zajištění směnkami. „Častým zajištěním jsou i srážky ze mzdy, či rozhodčí řízení, které znamená mimosoudní vyrovnání sporu. Rozhodnutí rozhodce má stejnou váhu jako rozhodnutí soudu a je exekučně vykonatelné. Rozhodce je jakákoli osoba, starší 18 let, bezúhonná, způsobilá k právním úkonům a občan ČR,“ popisuje analýza SPES.

Jestliže nejste schopni splácet závazek, co nejdříve kontaktujte věřitelskou společnost a pokuste se situaci řešit. Pozdě řešená anebo vůbec neřešená situace může mít pro vás fatální důsledky vedoucí ke ztrátě veškerého majetku.

3. Zjistěte si, co budete platit při prodlení se splátkou

Při nesplácení pravidelné splátky půjčky se váš úvěr začne navyšovat o další poplatky. Předem byste se měli podívat, jaké úroky společnost požaduje za každý den prodlení, a případně zda svým klientům neúčtují jednorázovou pokutu. Nejvyšší pokuty podle průzkumu SPES účtují Ferratum a Finpomoc. Ferratum účtuje sankce z prodlení 10 procent za každý započatý týden z půjčené částky, minimálně však 250 korun. Finpomoc počítá úrok 0,5 procenta z dlužné částky za den a při více než 10 dnech prodlení pak 7násobek měsíční splátky.

Vyhněte se společnostem, které v případě i malého opoždění účtují velmi vysoké poplatky častokrát s cílem zmocnit se majetku dlužníka.

Jak poznat, které úvěry jsou lepší

  • Bankovní úvěry jsou levnější než nebankovní.
  • Účelové úvěry (na konkrétní věc) by měly být levnější než neúčelové.
  • Nezbytností je výběr vhodného produktu pro zadlužení (např. kontokorent není vhodným produktem na pořízení lednice).
  • Výběr vhodného věřitele – doporučujeme výběr známého a velkého věřitelé, o kterém si lze vyhledat dostatek informací a který např. zveřejní své kalkulačky, obchodní podmínky, či smlouvy na webových stránkách
  • V případě, že zvažujete úvěr v nižší hodnotě, např. 10.000 Kč, pak nepochodíte u všech bankovních subjektů, protože ty se specializují na úvěry ve vyšší hodnotě. V těchto případech je nutností využití nabídky nebankovního subjektu. Jejich průzkumem se v nedávné době Sdružení SPES zabývalo

Zdroj: Sdružení SPES

4. Zjistěte si, jakými dokumenty se při splácení půjčky budete muset řídit

Bedlivě si pročtěte smlouvu k půjčce i s ohledem na to, na jaké dokumenty se smlouva odkazuje. Pokud odkazuje na všeobecné obchodní podmínky (VOP) dané společnosti či sazebníky, vyžádejte si k prostudování i tyto dokumenty. Ptejte se případně, kde je můžete získat (na webu, pobočce atd.). „Některé zásadní ujednání, např. poplatky za předčasné splacení lze nalézt jen v těchto dokumentech,“ dodává zpráva SPES.

Vybírejte si společnosti, které ve smlouvách neodkazují na další dokumenty, jako jsou VOP nebo sazebníky a všechny údaje jsou přehledně obsaženy v již podepisované smlouvě. Ihned tak víte, co přesně podepisujete.

Připraveno ve spolupráci se Sdružením SPES

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

Půjčky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak bezpečně nakupovat dárky na internetu

10. 12. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak bezpečně nakupovat dárky na internetu

Češi letos budou nakupovat vánoční dárky na internetu více než kdykoliv před tím. Ušetří tím čas i peníze. S nakupováním na internetu je spojeno i několik rizik. Přinášíme osm rad,... celý článek

Přibývá firem, které z vás kvůli půjčce vysají krev

4. 11. 2009 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Přibývá firem, které z vás kvůli půjčce vysají krev

Mezi nebankovními poskytovateli půjček přibývá firem, které sází na to, že klienti úvěry nebudou moci splácet. Pak se snadno dostanou k jejich majetku.

Podepsali jste ručení k úvěru? Hlídejte si dlužníka!

21. 9. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Podepsali jste ručení k úvěru? Hlídejte si dlužníka!

Pokud jste před lety pomohli známému či kamarádovi a zaručili jste se mu za úvěr, může se z vás snadno v nynější recesi stát dlužník. Stačí, aby známý či kamarád ztratil práci a přestal... celý článek

Lidé začnou počítat peníze, až když za nimi přijde exekutor

23. 6. 2009 | Eva Sovová, Jan Stuchlík

Lidé začnou počítat peníze, až když za nimi přijde exekutor

Cesta předlužených lidí do dluhové pasti většinou začíná touhou pořídit si nové vybavení domácnosti. V okamžiku, kdy přijdou o práci či jinak ztratí příjem, zjistí, že na splátky nemají,... celý článek

Jak banky řeší stížnosti a reklamace klientů

23. 4. 2009 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Jak banky řeší stížnosti a reklamace klientů

V některých tuzemských bankách si klienti stěžují rok od roku více. Není to však podle bankéřů kvůli krizi či špatným službám. Spíše jde o různé podněty, díky kterým se banky mohou... celý článek

Partners Financial Services