Kreditní karty, které zlevní Vánoce o tisíce korun

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 7. 12. 2009 | 16 komentářů
Kreditní karty, které zlevní Vánoce o tisíce korun
O letošních Vánocích můžete výrazně ušetřit nejen díky slevám u obchodníků, ale i přes kreditní kartu. Stačí si ji teď aktivovat a po splacení dluhu ji zase zrušit. Vybrali jsme pro vás kreditky, s nimiž budete levně nakupovat a na poplatcích nezaplatíte nic, nebo jen symbolickou částku.

Na vánočních nákupech můžete ušetřit nejen díky slevám, na které obchodníci momentálně lákají. Levněji nakupovat můžete i díky promyšlenému způsobu placení. Jak na to? Sjednejte si dobrou kreditku, která má nulové poplatky za zřízení a nejlépe i za vedení karty, slušně dlouhé bezúročné období a umožňuje získat slevy u velké sítě obchodníků. A po Vánocích ji bez poplatků zrušte. Tuto službu vám udělají nejlépe dvě karty – Citi Shoppping od Citibank a bene+ od GE Money Bank. První vám nabídne největší rozsah slev, ale musíte za ni platit. Druhá je zdarma, ale slevy nejsou tak zajímavé.

S kreditkou Citi Shopping ušetříte nejen za dárkyve specializovaných obchodech, ale i za jídlo na štědrovečerní večeři, podstavec pod Vánoční stromek, sáňky, teplou šálu a rukavice. Stejně vysokou slevu dostanete i na silvestrovskou oslavu v restauraci. Tato kreditkanovým držitelům poskytuje první tři měsíce desetiprocentní slevy na nákup potravin, oblečení, nábytku, sportovních potřeb a útraty v restauracích. V dalších měsících jsou tyto slevy už jen dvouprocentní. Speciální slevy od 5 do 25 procent platí v obchodech, které jsou členy Citi klubu. Mezi ně mimo jiné patří několik vybraných restaurací, firem z cestovního ruchu a obchodů s oděvy či s domácími spotřebiči. Přímo u obchodníků sice zaplatíte plnou cenu, ale slevu vám banka škrtne z dlužné částky při vyúčtování.

Karta vás přijde měsíčně na padesát korun, což při pravděpodobném objemu nákupů o Vánocích, není až tak hodně. V lednu ale kartu zrušíte zdarma ihned, jakmile uhradíte celý dluh. Bezúročně vám banka na této kreditce půjčí na padesátpět dní. Pak zaplatíte z utracené částky úroky. Úroková sazba činí 26,4 procenta ročně.

Co zvažovat u kreditní karty:

Při volbě nejlepší či nejvhodnější kreditní karty pro vás zvažte, zda karta poskytuje:

  • dlouhé bezúročné období
  • nízké či nulové poplatky za zřízení a vedení karty
  • umožňuje platby v internetových obchodech
  • umožňuje, aby se bezúročné období vztahovalo i na výběr z bankomatu
  • umožňuje čerpat slevy – jaké a kde

S kartou bene+ nakoupíte se slevou 2 až 7 procentaelektroniku, lednici, sportovní potřeby, chovatelské potřeby a zvířata či fotoaparát nebo i parfém koupíte. Do slevového programu je zapojeno jedenáct obchodů, včetně internetového serveru 123shop. Mimo tyto obchody dostanete slevu jedno procento. Za zřízení, ani vedení karty nezaplatíte ani korunu. V lednu budete moci bez poplatku kartu vypovědět. Počítejte ale s tím, že banka ji zruší až za měsíc po uplynutí výpovědní lhůty.

Nejnižší slevy v obchodech nabízí kreditní karta AURA od Cetelem. Za měsíční poplatek 69 korun získá její držitel slevy 1 až 1,5 procenta za jakýkoliv nákup. U vybraných cestovních kanceláří či obchodů s parfémy či hodinkami můžete získat slevu 5 až 12 procent.

Pokud někomu nevyhovuje ani jedna z uvedených kreditních karet, doporučujeme zvážit při volbě jiné karty především tři kritéria.

Předně se dívejte na délku bezúročného období, abyste měli možnost našetřit na celou půjčenou splátku třeba ze dvou platů. Prim v tomto ohledu hraje již delší dobu především společná kreditní karta Komerční bankya T-mobile „Kreditní karta T-Mobile Bonus“. Nabízí až 76 dnů bezúročného období. Držitelé této kreditky však musí být současně i klienty mobilního operátora T-mobile. Druhou kartou s nejdelším bezúročným obdobím (56 dní) a řadou dalších výhod je HSBCPremiér. Kartu mohou získat jen klienti této banky. Jen o jeden den kratší bezúročné období, 55 dnů, dává ke všem svým kreditkám Citibanka Česká spořitelna(Chytrá karta).

CO VYPLÝVÁ Z NOVÉHO ZÁKONA O PLATEBNÍM STYKU PRO DRŽITELE KARET:

Co když jsem za kartu zaplatil roční poplatek, ale v průběhu roku ji chci rušit?
Banka či nebankovní společnost vydávající platební karty by vám měla vyplatit proporciální (odpovídající) část ročního poplatku za dobu, od kdy kartu zrušíte. Místo ročních poplatků za karty tak řada bank přechází na měsíční vyúčtování poplatku za kartu (například Volksbank).

Jaký poplatek platím za ohlášení ztracené karty?
Blokace či stoplistace ztracené nebo ukradené karty je od 1.11.2009 dle nového zákona zdarma. Některé specializované weby (kreditka.cz a weby vydavatelů karet) ale dosud uvádějí účtování poplatku právě za tuto službu i několik set až tisíc korun. V případě, že kartu musíte zablokovat, hlídejte si poplatky.

Více se dozvíte v článku:
Přehledně: změny, které byste jako držitelé platebních karet měli znát

Užitečné může být i bezúročné období, které se vztahuje i na výběry z bankomatu. Držitel kreditní karty, která toto umožňuje, díky tomu může z úvěrového rámce karty čerpat peníze i na nákupy u obchodníků, kteří neberou platební karty, například na vánočních trzích. Většina vydavatelů kreditek ale výběry z bankomatů zpoplatňuje a úročí vysokými sazbami ihned. Vybírat z bankomatů prostřednictvím kreditní karty se proto zpravidla nevyplácí. Bezúročné období i pro výběry z bankomatůmá v aktuální nabídce u většiny kreditních karet Komerční banka, ČSOBa Poštovní spořitelna.

Porovnávat kreditky byste měli i podle výše úrokové sazby, kterou si banky účtují v případě, že nesplatíte celý dluh v bezúročném období. Jednotlivé karty se od sebe sice příliš neliší, ale i tak se roční sazby pohybují od 20 do zhruba 26 procent.

Třetím kritériem, podle něhož může být dobré se rozhodovat pro kreditní kartu , mohou být benefity za platby kartou . Vedle již zmiňovaných slev u obchodníků, je možné přes kreditky sbírat body ve věrnostních programech. Ty lze následně proměnit za dárky z katalogu ( Poštovní spořitelna, Česká spořitelna) nebo třeba pojistné (Premia ČP od České pojišťovnyči Broker Consulting – Home Credit) či příspěvek do penzijního fondu ( INGGE od GE Money Bank). Jiné kreditky pro změnu poskytují cestovní pojištění zdarma pro držitele karty a jeho rodinné příslušníky (Modrá kreditní karta Komerční banky pro klienty Modré pyramidy). Kreditka od ČSOBzdarma ke kartě nabízí ochranu zboží, respektive pojištění proti poškození až do 90 dnů od nákupu (zahrnuje rozbití i krádež) a bezplatné prodloužení zákonné záruky na zboží o dalších 12 měsíců. Držitelům karty, kteří s ní nakoupí třeba televizi, jež se rozbije po skočení záruční doby kupříkladu po 2,5 letech, tak banka proplatí náklady spojené s opravou.

Anketa

Kolik máte kreditních karet?

Kdo se rozhodne tímto způsobem o letošních Vánocích ušetřit, měl by si opravdu dobře pohlídat výši své útraty, aby byl schopen dlužnou částku splatit. Ohlídat si musí ale i termín, do kdy je třeba vše v bezúročném období splatit. Jinak za to držitel kreditní karty zaplatí zbytečně vysoké úroky a výhodnost jeho nákupu bude pryč. Ti, kteří si toto ohlídat nedokážou, by si kreditní kartupořizovat raději neměli, aby pak kvůli bohatým Vánocům neměli příští rok úplně chudý.

Jaké finty pro ušetření při vánočních nákupech používáte vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 12. 2014 11:55, Roman

Myslím, že zneužití se dá lehce zabránit. Nejprve nastavit limity a pak teprve vyrazit do obchodu a ne naopak. Stačí si uvědomit co "držím" v ruce. Obezřetnost je na prvním místě :)

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 12. 2009 14:10, Patrik

Koukám, že autorka tomu článku moc nedala. U Cetelem je sice možné získat 1 až 1,5 % zpět z útrat (1 % při měsíční útratě do 5000 Kč, 1,5 % při útratě mezi 5 a 10 000 Kč), ale maximálně 150 Kč za měsíc! (Plus tedy samozřejmě akce spjaté přímo s Cetelemem).

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účet pro vašich 50 tisíc korun

3. 12. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Nejlepší spořicí účet pro vašich 50 tisíc korun

Máte padesát tisíc, chcete je mít kdykoli k dispozici, mít je v bezpečí a něco s nimi vydělat? Vybrali jsme pro vás nejlepší spořicí účty, kam je můžete s klidem vložit. (aktualizace... celý článek

Jak si u platební karty nastavit bezpečný PIN

18. 11. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jak si u platební karty nastavit bezpečný PIN

PIN už dávno není neznámá zkratka. Každý z nás těchto bezpečnostních osobních čísel musí znát několik. Jsou potřeba k mobilnímu telefonu a hlavně k platebním kartám. Tady je deset zásad,... celý článek

Jak banky řeší stížnosti a reklamace klientů

23. 4. 2009 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Jak banky řeší stížnosti a reklamace klientů

V některých tuzemských bankách si klienti stěžují rok od roku více. Není to však podle bankéřů kvůli krizi či špatným službám. Spíše jde o různé podněty, díky kterým se banky mohou... celý článek

Nové kreditky učí utrácet

2. 4. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Nové kreditky učí utrácet

Počet kreditních karet v peněženkách Čechů roste. Přes dva miliony je už aktivně využívají a banky jim stále nabízí nové. Výhody nových „kreditek“ ovšem stojí nejvíce na slevách z nákupů.... celý článek

Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

26. 6. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

Body, slevy, pojištění či služby navíc nebo i podpora charity, to vše může souviset s vaší kreditní kartou. Některé výhody „kreditek“ se mohou vyplatit, jiné mohou být naopak zanedbatelné... celý článek

Partners Financial Services