Vylepšete si zadarmo povinné ručení. Ptejte se na další služby.

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 25. 11. 2009 | 6 komentářů
Kdo jezdí bez nehod, může si dnes vybírat ze zajímavé nabídky povinného ručení. O takové řidiče se pojišťovny přetahují a nabízejí jim množství benefitů. Vedle jedné z největších letošních novinek, převodů bonusových slev v rodině, se objevily i další netradiční zajímavosti.
Vylepšete si zadarmo povinné ručení. Ptejte se na další služby.

Pražský pětatřicetiletý řidič se zánovní Fábií (objem motoru do 1400 ccm), který jezdí zhruba tři roky bez nehod, si podle online porovnávačů může v Česku vybírat pojistky na povinné ručení zhruba v rozmezí 3300 korun až 7000 korun (někdy i 9000 korun) v nejnižší variantě pojistného krytí. Starší řidič z Prahy se stejným vozem, který má bezeškodní průběh pojištěníza celou dobu od roku 2000 (tj. zhruba 106 měsíců) může mít nejnižší pojistku už kolem 2000 korun a nejdražší tak asi do 4800 korun. Nejlevnější nabídka na takovouto roční pojistku s nižším pojistným krytím bude patrně od pojišťovny UNIQA nebo Slavia, nejdražší naopak od Allianz, pokud dotyčný nemá nějaké speciální slevy či bonusy pro tyto pojišťovny.

Vybrat si povinné ručenítak není v dnešní době vůbec snadné, zvlášť když se ceny pojištění u dvou pojišťoven příliš neliší. Za nízkou cenou se totiž mohou schovávat nižší pojistné limity nebo absence některých služeb či připojištění, které jsou u konkurence rovnou zdarma v ceně základní pojistky. Vyplatí se proto určitě nabídky pojišťoven prozkoumat důkladněji. Vedle výše pojistného krytí je třeba podívat se i na výši případné spoluúčasti, možnosti asistence a dalších připojištění.

Kteří řidiči mají například povinné ručení u dané pojišťovny nejvýhodnější

  • Gentlemani silnic (nositelé titulu) – povinné ručení za 1 Kč - Česká pojišťovna
  • Řidiči cestující s dítětem v autosedačce – sleva 5% - Česká pojišťovna
  • Řidiči do 39 let s dítětem v autě – sleva 10 % a úraz. pojištění dítěte v autě zdarma - Allianz
  • Příbuzní – sleva až 50% až na 4 auta v rodině - Česká pojišťovna
  • Řidičky s 15letou zkušeností (ideálně žijící na vesnici, škoda Fabia) – Direct pojišťovna
  • Řidič nad 40 let (ideálně z regionu do 10tis.obyvatel a novým autem či starším 10let) – ČPP
  • Majitelé auta staršího 9 let – sleva 20 % - ČSOB Pojišťovna
  • Obyvatelé ze 42 okresů – sleva 10 % - ČSOB Pojišťovna
  • Řidiči nad 28 let s doloženým bonusem – sleva 30 % - ČSOB Pojišťovna
  • Řidiči nad 55 let z menších měst s max.bonusem – nejvyšší zvýhodnění - pojišťovna UNIQA
  • Řidiči nad 28 let s 3 lety bez nehod – zvýhodnění - pojišťovna UNIQA
  • Lékaři – zvýhodnění - pojišťovna UNIQA
  • Tělesně postižení – zvýhodnění - pojišťovna UNIQA
  • Auta s objemem 1351-1450 ccm – zvýhodněná sazba – Generali
  • Auta s objemem 1851-2000 ccm – zvýhodněná sazba – Generali
  • Pojistky online - většina tuzemských pojišťoven nabízí až 10% slevu za sjednání smlouvy přes internet

Zdroj: Pojišťovny

Letošní novinkou jsou kupříkladu „ekonomické“ varianty pojištění. Jde o nejlevnější verze povinného ručení s nízkými limity pojistného krytí a jsou určeny primárně pro sváteční řidiče, kteří toho za rok příliš nenajezdí. „Motoristé si mohou vybrat ideální variantu povinného ručení podle toho, jak často, kam a s kým jezdí,“ říká Václav Bálek z České pojišťovnya popisuje dále strategii, jakou variantu si má který řidič zvolit: „Ten, kdo například sám po českých silnicích ročně ujede necelých 5 tisíc kilometrů, může zvolit Start, který ideálně vyvažuje nízkou sazbu s jistotou krytých rizik (limity pojistného krytí u věcných škod a ušlého zisku do 35 milionů korun, na zdraví 35 milionu korun, náklady právní ochrany 10 tisíc korun). Kdo však najede více než 20 tisíc kilometrů ročně, nebývá v autě zpravidla sám a často cestuje mimo republiku, bude mít klidnější spaní spíše s nejvyšší variantou Bonus Exclusive.“

Takzvané „low-cost“, tedy nízkonákladové varianty povinného ručenís nižšími pojistnými limity, letos mají nově v nabídce vedle České pojišťovny také v pojišťovně UNIQAa v Kooperativě. Levnější varianta u druhé zmíněně pojišťovny s názvem BASIC je ale bez asistence i bez živelního připojištění, které jinak Kooperativa nabízí ke klasické variantě povinného ručení už řadu let svým klientům zdarma.

Zajímavým benefitem, s nímž přišly letos nově zatím dvě pojišťovny, je zvýhodnění rodin s dětmi. Ti, kdo jezdí s malými dětmi, mohou získat pětiprocentní slevu na povinné ručení u České pojišťovny. Od 1. října platí pro rodiny s dětmi i novinka u pojišťovny Allianz . Klienti do věku 39 let s minimálně jedním dítětem získají u této pojišťovny při sjednání povinného ručení slevu deset procent a současně i úrazové pojištění dětípřepravovaných ve vozidle zdarma.

Nabídka asistenční služby k povinnému ručení, která donedávna nebývala automaticky součástí základní pojistné smlouvy, se také proměnila. Řidiči si za ni obvykle museli připlatit. Letos už toto neplatí a alespoň základní asistence bývá rovnou v ceně povinného ručení. Některé pojišťovny dokonce slibují pro tyto služby i nadstandardy. Asistenční služba zdarma je v České podnikatelské pojišťovněnejen k povinnému ručení a lze ji využít i v případě pouhé poruchy vozidla. To navíc platí opakovaně až do výše sjednaného limitu pro hodnotu poskytnutých služeb. V AXA pojišťovně zase tvrdí, že dokážou přijet do 45 minut, pokud je zavolá klient, a to i jen k zabouchnutému zamčenému autu či k výměně pneumatiky. Pokud se jim prý nepodaří dorazit do této doby, zaplatí AXAřidiči za čekání 500 korun.

Anketa

Změnili jste někdy pojišťovnu kvůli lepším benefitům u povinného ručení?

Mezi poněkud výstřední novinky patří pojištění dámské kabelky, s nímž letos přišla Direct pojišťovna. Ženám řidičkám má například krýt takové riziko jako odcizení kabelky z nezamčeného vozu při čekání na semaforu či na křižovatce. Pojišťovna Slavia, která je na trhu teprve jeden rok, nabízí pro změnu netradiční slevu za používání zimních pneumatik.

Standardními benefityk povinnému ručení bývají různá připojištění v ceně pojistky. Kupříkladu ČSOB Pojišťovnadává k povinnému ručení rovnou i úrazové pojištění řidiče do 300 tisíc korun zdarma a současně i pojištění věcí či dalších osob v autě do výše pětitisícikorunové škody. U Kooperativyje už několik let je součástí pojistek povinného ručení živelní připojištění. Řada pojišťovenposkytuje také limitované pojištění právní ochrany v ceně povinného ručení, výše základního limitu se ale zpravidla pohybuje v nízkých, pouze desetitisícových relacích.

Kdo tedy chce u povinného ručení využít nejlepší poměr kvalita-cena, respektive nejzajímavější další služby či benefity v rámci jednoho pojištění, měl by si rozhodně nechat udělat nabídku na povinné ručení rovnou od několika pojišťoven najednou nebo si alespoň vyjet pár přehledů v online porovnávačích(například Top-pojištění.cznebo Srovnavac.cz), kde se mu nabídky seřadí nejen dle ceny ale někdy právě i dle poměru kvalita-cena a je vidět, která připojištění a bonusy jsou v ceně a za která se případně musí připlatit.

Které benefity a výhody jsou u povinného ručení podle vás nejdůležitější?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Oblíbená témata

Povinné ručení

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Převod bonusů v rodině je jen sleva za dohození dalšího klienta

23. 11. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Převod bonusů v rodině je jen sleva za dohození dalšího klienta

Řadu let trvalo, než se v Česku vybudovala centrální databáze škod pro pojišťovny. Měla být pro ně zdrojem informací o škodách řidičů. Pojišťovny se přesto dál předhánějí v nabídce... celý článek

Den bez povinného ručení může přijít i na 34 euro

22. 10. 2009 | Věra Tůmová

Den bez povinného ručení může přijít i na 34 euro

V Česku stále existují stovky tisíc registrovaných vozidel, které nemají povinné ručení. V severní Evropě je jich zlomek, říkají Janne Jumppanen z Finska a Elisabeth Gerhamn ze Švédska,... celý článek

Pojistit jízdní kolo dobře proti krádeži je v Česku těžké

3. 8. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Pojistit jízdní kolo dobře proti krádeži je v Česku těžké

Krádeže jízdních kol ze sklepa jsou v Česku poměrně časté. Jejich majitele před finanční ztrátou zpravidla neochrání ani pojištění domácnosti. Částečným řešením jsou speciální pojistky,... celý článek

Povinné ručení online vás na silnici hned tak nepustí

20. 5. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Povinné ručení online vás na silnici hned tak nepustí

Povinné ručení sjednané přes internet či přes telefon bývá levnější. Jenže občas nebývá jasné, zda pojištění platí ihned, jak by se dalo očekávat. Ne každá pojišťovna také dokáže dodat... celý článek

Jak změnit pojišťovnu u povinného ručení

8. 11. 2007 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Jak změnit pojišťovnu u povinného ručení

Sazebníky pro povinné ručení na další rok jsou už u většiny pojišťoven známé. Kdo chce přejít za výhodnější nabídkou k jiné pojišťovně, musí si dát pozor, aby podal výpověď pojistky... celý článek

Partners Financial Services