Není už příliš pozdě investovat do zlata?

Jiří Tyleček | rubrika: Jak na to | 18. 11. 2009 | 7 komentářů
Není už příliš pozdě investovat do zlata?
Cena zlata láme rekordy. Pro investora z mimodolarové oblasti nemusejí současné vysoké ceny ovšem nic znamenat. Třeba od února až do půlky června se cena zlata vyjádřená v českých korunách držela na srovnatelných hodnotách se současným stavem.

Cena zlata překonává každým dnem nové rekordy. Ve čtvrtek se dostala na 1 123 dolarů za unci a od začátku září zlato vzrostlo už o 14 procent. Termínované kontrakty rostou už druhý týden v řadě, což je nejdelší šňůra za posledních 27 let. Cena zlata roste bez ohledu na dlouhodobé korelace k cenám akcií, dluhopisů a ostatních komodit, které platily v minulých letech. Odhady na jeho další růst stále sílí a renomované investiční banky se předhánějí, která přijde s vyšší předpovědí.

Změna sentimentu na zlatě

Nedůvěra ve zlato vyvrcholila na konci devadesátých let, kdy se britská centrální banka rozhodla prodat část svých zlatých rezerv a poslala tak ceny zlata do hlubin. Od roku 2001 však zlato postupně získává ztracené pozice a zvláště v poslední době ukazuje na stále větší nedůvěru v papírové peníze, které centrální banky tisknou jako na běžícím pásu. Zlato bylo vždy považováno za stabilního uchovatele hodnoty a zvláště v obdobích krize a nejistoty bylo vyhledávaným artiklem. Nyní však zlato míří směrem vzhůru, přestože poslední čísla ze světových ekonomik jsou pozitivní a podle vzorce posledních let by mělo zlato klesat. Čím je to způsobeno?

Faktory růstu cen zlata

Za růstem stojí několik faktorů a jen těžko se řadí podle důležitosti. Společným rysem snad všech důvodů je nejistota ohledně dalšího ekonomického vývoje ve světě. Předpovědi jsou extrémě odlišné. Od rychlého nastartování ekonomického růstu díky nízkým úrokovým sazbám a záchranným balíčkům až po katastrofický scénář zhroucení měnových systémů ze stejných důvodů.

Centrální banka a vlády jednotlivých zemí „zachraňují“ ekonomiky zvyšováním peněžní nabídky a přebytečná likvidita se pak v první řadě přelévá na trh finančních aktiv. Tyto peníze „navíc“ pak ovlivňují nejen ceny zlata, ale také ostatních komodita všech dalších finančních aktiv. Komodity navíc slouží jako dobré zajištění proti inflaci, která začne opět v příštím roce růst.

Svoji roli hraje také ochota centrálních bank zvyšovat zlaté rezervy právě na úkor dolaru. V minulém týdnu zlato přímo nadskočilo po zprávách o nákupu 200 tun zlata indické centrální banky od Mezinárodního měnového fondu. Otázka v současné době není, zda budou i další centrální banky diverzifikovat své dolarové rezervy. Trhyse dnes spíše ptají, která centrální banka bude další. Čína za několik posledních let zdvojnásobila své zlaté rezervy a u mnoha dalších centrálních bank je vidět změna politiky prodeje zlatých rezerv. Očekává se, že tento rok bude první od počátku dekády, kdy centrální banky budou zlato více kupovat než prodávat.

Opravdu je zlato rekordně drahé?

Tlaků na růst ceny zlata je v poslední době hodně. Jeho cena je ovšem relativní a pro investora z mimodolarové oblasti nemusejí současné vysoké ceny nic znamenat. Z grafu je patrné, že od února až do půlky června se zlato vyjádřené v českých korunách drželo na srovnatelných hodnotách se současným stavem. Může za to posilování české měny vzhledem k americkému dolaru.

Cena zlata za trojskou unci

Cena zlata za trojskou unci (31,1 g) vyjádřená v českých korunách

Ani v historickém srovnání cen zlata nemůžeme jednoznačně říci, že cena zlata je na svém maximu. V nominální hodnotě nebylo zlato nikdy dražší. Po zohlednění inflace (indexem CPI) však byla cena zlata v roce 1 980 na 2 228 dolarech, což je přibližně dvojnásobek současné ceny. Pokud budeme inflaci měřit peněžní nabídkou, pak je současná cena zlata ještě daleko nižší.

Zlato tedy stále nemusí být drahé a v případě nynější nejistoty na trzích může být velmi dobrou investicí. Pokud se trhy začnou znovu propadat, cena zlata poroste. Dalším faktorem růstu cen zlata by mohla být inflace. V krátkodobém horizontu se však ani jedno neočekává. Navíc vzestup ceny v minulých měsících dává prostor ke korekci. Je tedy na každém investorovi, zda se rozhodne naskočit do rozjetého vlaku. Z dlouhodobého hlediska však zlato znamená jistotu a ta může v následujících letech na trzích chybět.

Autor je analytikem společnosti X-TRADE BROKERS.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 11. 2009 3:17, Petr

Chtěl bych se zeptat, co je všechno potřeba udělat pro to, abych vůbec mohl nějaké zlato nakoupit a co to všechno obnáší. Myslím tím takový krok za krokem, co je třeba si zřídit, jakým způsobem ho koupit, zda ho mohu zase kdykoliv prodat, prostě konkrétní postup typu zaregistruj se tam a tam, pošlou ti dokumenty ty a ty, pak v té aplikaci vybereš to a to... nikde jsem podobný návod pro laiky zatím nenašel.
Díky.

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

zlato

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mystérium drahého zlata: strach z inflace, kterou nyní nikdo nečeká

13. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Mystérium drahého zlata: strach z inflace, kterou nyní nikdo nečeká

Ceny zlata přeskočily tisíc dolarů za unci a budou růst dál. Investoři se prý bojí inflace po opadnutí recese. Jenže řada ekonomů a centrálních bankéřů v dohledné době raketový růst... celý článek

Koupě zlata v době krize chrání před budoucí inflací

14. 4. 2009 | Jan Šimek | 2 komentáře

Koupě zlata v době krize chrání před budoucí inflací

Obchodování se zlatem má více než 5000 let starou historii. Důvody k jeho nákupu se během této doby měnily. Kdysi bylo nezastupitelným platidlem, dnes se využívá pouze jako jedna z... celý článek

Ze zlata se pro českého investora může stát past

18. 2. 2009 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Ze zlata se pro českého investora může stát past

Zlato je v očích investorů zase v kurzu. Jeho cena roste a měla by stoupat i v příštích měsících. Češi, kteří chtějí peníze investovat do žlutého kovu na delší dobu, by však měli odolat.... celý článek

Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

20. 3. 2008 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

Rostoucí cena zlata na světových trzích začíná připomínat bublinu. Ta praskne nejspíš v okamžiku, kdy se zmátoří americký dolar. Jenže kdy to přesně bude, si zatím nikdo netroufne odhadnout.... celý článek

Partners Financial Services