Termínovaný vklad Komerční banky dává jistotu při ztrátě práce či nemoci

Věra Tůmová | rubrika: Recenze | 20. 10. 2009 | 1 komentář
Termínovaný vklad Komerční banky  dává jistotu při ztrátě práce či nemoci
Termínovaný účet s garancí předčasného výběru bez sankcí nabízí i Komerční banka. Nediktuje klientovi kolik si smí vybrat zdarma, ale za jakých okolností. Lze vybírat jen v obtížných životních situacích. Produktu jsme udělili tři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Termínovaný účet s garancí předčasného výběru bez sankcí od Komerční bankyje časově omezená produktová novinka. Lze si ji zřídit pouze do 6.listopadu letošního roku. Zhruba měsíční okno na pořízení tohoto termínovaného vkladu dává klientům šanci sjednat si termínovaný vklad se speciálním bonusem na jeden, dva, čtyři či pět let. Jako další v pořadí na trhu za Raiffeisenbanktak i Komerční banka nyní přichází s nabídkou, jež je zatím stále pro termínované vklady netradiční, totiž s možností předčasného výběru z účtu bez sankcí.

Zatímco Raiffeisenbank bezplatný výběr u svého nového termínovaného vkladu omezuje horním stropem 20 procent z uložené částky, Komerční banka maximální limit pro výběr nestanovuje. Při splnění určitých podmínek si lze vybrat bez sankcí část termínovaného vkladu, ale třeba i vše (respektive vše až do výše jednoho milionu korun). Možné je to v případě nepříznivých životních událostí, jako jsou dlouhodobá nemoc, ztráta zaměstnání, úplná nebo částečná invalidita.

Pokud některá z těchto situací nastane, klient o ní musí bance vždy dodat doklady. Kromě vyplněného certifikátu opravňujícího klienta k předčasnému výběru bez sankcí (ten klient získává při sjednávání termínovaného vkladu) je třeba dodat ještě speciální potvrzení k dané situaci.

Možnost předčasného výběru se týká se dlouhodobých onemocnění delších než 29 dnů. Kdo se kvůli několikatýdennímu léčení dostane do finanční tísně a potřebuje si vybrat peníze z termínovaného vkladu, musí kromě originálního certifikátu doložit i originál o dočasné pracovní neschopnosti.

Při ztrátě zaměstnání lze peníze vybrat podle sdělení telefonické informační linky Komerční banky, pokud klient přišel o práci buď z důvodu nadbytečnosti, nebo zrušení či přemístění zaměstnavatele. To musí doložit výpovědí zaměstnavatele či dohodu o rozvázání pracovního poměru. Zároveň je třeba přinést doklad o registraci na úřadu práce,která nesmí být starší než čtrnáct pracovních dnů.

Poslední možností, kdy lze předčasně vybrat termínovaný vklad bez poplatku, je částečná či trvalá invalidita. V takovém případě je nutné doložit společně s certifikátem banky také originál rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu, který vydává Česká zpráva sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Základní parametry pro úročení termínovaného vkladu

Splatnost Klient KB
(% p.a.)
Ostatní
(% p.a.)
1 rok
pásmové úročení:
do 99 999 Kč
100 000 – 499 999 Kč
500 000 – 999 999 Kč
nad 1 milion Kč


1,15
1,25
1,35
1,55


0,95
1,05
1,15
1,35
2 roky2,52,3
4 roky3,33,1
5 let3,63,4
Zdroj: Komerční banka

Pokud by si klient chtěl úspory na termínovaném účtu vybrat z jiných než výše uvedených důvodů, banka podle informací z call centra účtuje standardní poplatky dle sazebníku, což je minimálně 250 korun za výběr a dál pak sankce za předčasný výběr (ty se počítají dle výše částky, počtu dní do splatnosti a úrokové sazby).

Inovovaný vkladový produkt Komerční banky slibuje „vysoké zhodnocení“. Jenže úroková sazba je u jednoletých vkladů pásmově úročená. Podle výše vložené částky a s bonifikací pro klienty Komerční banky se pohybuje v rozmezí 1,15 procenta (p.a.) pro vklady do sto tisíc korun, až po 1,55 procenta (p.a.) pro vklady ve čtvrtém pásmu, tedy nad milion korun. Neklienti banky získávají možnost ročního zhodnocení v sazbách od 0,95 po 1,35 procenta.

Delší doby splatnosti už tedy vypadají o poznání zajímavěji. Dvouletá sazba poskytuje klientům zhodnocení 2,50 procenta, tříletá 3,30 a pětiletá 3,60 p.a. Neklienti dosáhnou u pětileté splatnosti maximálně na úrokovou sazbu 3,40 procenta. Kdo by chtěl tento termínovaný vklad na tři roky, banka mu nabídne jiný produkt – Perfektní spoření s akční nabídkou tříprocentní sazby.

Tento typ termínovaného vkladu je možné otevřít jako korunový účet, v eurech i amerických dolarech. K založení účtu stačí bance předložit pouze doklad totožnosti a minimální vklad. Pro sjednání či automatické obnovování je nutné vložit minimální vklad v hodnotě 5 000 korun. Minimální zůstatek na účtu banka nestanovuje. Založení i vedení účtu je zdarma.

Které termínované vklady se podle vás nyní nejvíce vyplatí? Podělte se o názor s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spoření s účtem Garant má cenu jen pro klienty Raiffeisenbank

14. 10. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Spoření s účtem Garant má cenu jen pro klienty Raiffeisenbank

Nové spoření s Raiffeisenbank s názvem Garant je zajímavé hlavně pro klienty této banky. Především pro ty, kteří úspory nebudou rok či dva potřebovat, ale rádi by se aspoň k části z... celý článek

Šikovné spoření České spořitelny: složité a málo úročené

29. 7. 2009 | Věra Tůmová | 23 komentářů

Šikovné spoření České spořitelny: složité a málo úročené

Česká spořitelna chce naučit Čechy pravidelně spořit. Proto přichází s produktem Šikovné spoření. Slušné zhodnocení úspor od něj ovšem začínající spořílci čekat nemohou. Na zajímavé... celý článek

Jednoduché spořící účty banky zbytečně komplikují

16. 4. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jednoduché spořící účty banky zbytečně komplikují

Spořící účty jsou mezi klienty bankovních domů stále populárnější. Někdy jsou ale pořádně komplikované. Banky totiž vytvářejí produkty, kterými klienty nalákají na „skvělé“ úročení... celý článek

Češi jsou schopni uspořit dva a půl tisíce za měsíc

19. 3. 2009 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík

Češi jsou schopni uspořit dva a půl tisíce za měsíc

Více než polovina Čechů si ukládá volné prostředky na běžné účty, které neposkytují v podstatě žádný výnos. Hit posledních měsíců, spořící účty, používá jen deset procent domácností.... celý článek

Úspory Čechů leží často jen ladem

11. 2. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Úspory Čechů leží často jen ladem

České domácnosti spoří každoročně čím dál víc, i když ne zcela efektivně. Nyní také podle průzkumu STEM/MARK až 40 procent Čechů začalo více spořit než utrácet. Nadpoloviční většina... celý článek

Partners Financial Services