Naučte se řídit byznys za symbolické školné

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 22. 9. 2009
Naučte se řídit byznys za symbolické školné
Od října startuje ve čtyřech regionech vzdělávací dotovaný kurz Naučte se řídit byznys. Projekt je určený pro nezaměstnané a ženy na mateřské. Školné je symbolické.

V Česku funguje dotovaný projekt nazvaný Naučte se řídit byznys již druhý rok. Dává šanci nezaměstnaným a ženám na mateřské vylepšit své šance na pracovní uplatnění. Loni absolvovalo kurz přes 70 lidí, řada z nich začala podnikat.

Co se v kurzu absolventi učí:

  • Jak vytvořit podnikatelský plán a zpracovat finanční plán pro první rok podnikání.
  • Jaké jsou příležitosti a hrozby české ekonomiky.
  • Jak vypočítat křivku nákladů a výnosů a hospodářský výsledek.
  • Jak sestavit logický rámec projektu a zaměřit se na řízení projektu nebo malé firmy.
  • Jaké smlouvy je potřeba uzavírat.
  • Jak trénovat manažerské dovednosti a komunikační situace.
  • Jaké jsou principy řízení a vedení lidí.
  • Jaké používat praktické nástroje k propagaci vlastních aktivit.
  • Jak ulovit zákazníka.
  • Jak procvičovat marketingovou komunikaci

zdroj: www.erudia.cz

Letos osmidenní kurzy v Praze, Brně, Hradci Králové a Český Budějovicích začnou od října. Školné je 200 korun za den. „ Kurzy pomáhají lidem dosáhnout finanční soběstačnosti,“ zdůrazňuje Kenneth E. Quinn, generální ředitel Citibank Europe, jejíž Nadace Citi přispívá na další náklady.

Paní Alena pracovala téměř deset let na manažerské pozici a vedla velký tým. Bylo jí 53 let, když práci ztratila. Novou nemohla najít a na předčasný důchod ještě neměla věk. „Hledala jsem cestu, jak z této situace ven, protože v mém věku je těžké najít novu práci,“ říká. Začala uvažovat o podnikání. Představu, co vše je zapotřebí znát, aby si člověk založil firmu, však příliš ucelenou neměla. „Na úřadu práce mi poradkyně doporučila zúčastnit se kurzu Naučte se řídit byznys,“ poznamenává Alena.

Na rozdíl od jiných vzdělávacích projektů, kde školné přijde až na několik tisíc korun, šlo o dotovaný kurz. „Jedinou podmínkou pro přijetí do kurzu je, že účastník pobírá jakoukoliv sociální dávku, například podporu v nezaměstnanosti, přídavky na děti nebo mateřskou,“ říká Petr Kloboučník z obecně prospěšné společnosti Prosperita, která vzdělávací projekt organizuje za podpory Nadace Citi.

Anketa

Chtěli byste začít podnikat?

„Kurz mi hodně dal, nejcennější pro mě byly tréningové modelové situace,“ říká paní Alena. V průběhu osmi dnů si stihla oživit dovednosti, které znala již z dřívějška, jako je sestavování finančního plánu a řízení projektu. Naučila se i řadu nových věcí kupříkladu z oblasti marketingu. „Kurz pomáhá lidem rozšířit znalosti a zlepšit šance na pracovní uplatnění,“ říká Petr Kloboučník. Paní Aleně pomohl proměnit koníček, kterým je zdravé vaření, v podnikatelský projekt. Zažádala si o živnostenský list a postupně se začala živit vlastním přičiněním.

Semináře vedou manažeři s vysokými odbornými znalostmi. Snaží se jim předávat své poznatky a profesionální zkušenosti přímo z praxe,“ přibližuje Petr Kloboučník. Každý si na závěr osvojí také dovednost, jak správně prezentovat projekt obchodním partnerům, bance nebo třeba sponzorům. „V jednotlivých tématech osmidenního kurzu se řeší konkrétní problémy projektů, které by chtěl každý účastník realizovat. Kdo přišel s nejasným nápadem, odcházel s propracovaným podnikatelským plánem,“ říká čtyřicetiletá paní Hana, která hledala pomocí kurzu nové uplatnění po mateřské.

Kurz má jasnou strukturu. Informace prezentovali lektoři srozumitelně, nechyběly ani praktické zkušenosti či upozornění na možná úskalí v podnikání. V závěrečné prezentaci jsem představila projekt, který se mi od té doby podařilo úspěšně rozjet,“ hodnotí další absolventka kurzu 34letá paní Adéla. Jak dodává, ve svém bydlišti by hledala novou práci velmi obtížně. Dojíždět do nedaleké Prahy, kde dříve bydlela a pracovala, by při dvou dětech bylo časově hodně náročné. „Chtěla jsem být pánem svého času, proto jsem se chtěla pustit do vlastního podnikání,“ říká. Nyní pořádá ve svém bydlišti vlastní výukový pohybový program pro děti v místní mateřské školce a postupně jej chce rozšířit do vybraných škol.

Začali byste podnikat, kdybyste přišli o práci? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

práce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podepsali jste ručení k úvěru? Hlídejte si dlužníka!

21. 9. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Podepsali jste ručení k úvěru? Hlídejte si dlužníka!

Pokud jste před lety pomohli známému či kamarádovi a zaručili jste se mu za úvěr, může se z vás snadno v nynější recesi stát dlužník. Stačí, aby známý či kamarád ztratil práci a přestal... celý článek

Evropané chtějí vyšší důchody, ale nemíní si je zaplatit

21. 7. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Evropané chtějí vyšší důchody, ale nemíní si je zaplatit

Evropané chtějí po svých vládách, aby nalily více peněz do důchodových systémů. Přitom tuší, že ty si to v budoucnu nebudou moci dovolit. A sami nebudou chtít vyšší výdaje na důchody... celý článek

Češi se krize bojí jen na oko. Jejich dluhy rostou.

17. 6. 2009 | Jan Stuchlík

Češi se krize bojí jen na oko. Jejich dluhy rostou.

Banky by se měly připravit, že letos poměrně výrazně vzroste počet úvěrů, které české domácnosti nebudou schopny splácet. Ty se přitom navzdory obavám z recese dál zadlužují, i když... celý článek

Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy

12. 5. 2009 | Eva Sovová | 6 komentářů

Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy

Pokud dostanete výpověď a máte dluhy, jděte nejdříve do banky, radí odborníci na dluhové poradenství. Dá se tím předejít situaci, kdy nezaměstnanému dojdou peníze a nebude moci splácet... celý článek

Partners Financial Services