Nespoléhejte se na předem schválené půjčky

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 8. 9. 2009 | 6 komentářů
Nespoléhejte se na předem schválené půjčky
Banky zavalují klienty nabídkami předschválených úvěrů. Vypočítávají je díky znalosti historie transakcí na klientově běžném účtu. I tak se ale může stát, že zájemce nakonec na slíbenou částku nedosáhne.

„A neměl byste zájem o půjčku? V systému vidím, že máte předschválené limity na spotřebitelský úvěr ve výši sto tisíc korun a hypotéku bychom vám dali až dva a půl milionu,“ spustila na pana Jiřího pracovnice ČSOB, když mu vydala platební kartu, pro níž si původně přišel. Kdyby nabídku využil, měl by peníze za hodinu na účtu, dodala bankéřka. Pan Jiří tentokrát vidině rychle dostupných peněz odolal.

Tisíce českých bankovních klientů ovšem na lákavé nabídky předschválených půjček každý rok kývnou. Částky, které jim banky nabízejí, na ně vypadávají z internetového bankovnictví, bankomatů i obálek s papírovými výpisy z účtů. Logika předschválených úvěrů je jednoduchá. Banka zná historii transakcí stálých klientů, ví kolik peněz jim na účet pravidelně chodí, kolik odchází, a jakou částku by tedy ještě mohli použít na splátku další půjčky. Podle těchto údajů pak vypočítají sumu, kterou klientovi půjčí.

Jenže část klientů natěšených na brzké pořízení nového vybavení domácnosti, auta či bytu na úvěr, může být nakonec zklamaná. Nabízené limity jsou orientační a skutečná výše poskytnuté půjčky může být nižší. Pokud klient má úvěr u jiné banky a splácí ho z jiného účtu, jeho banka o něm neví. Nemůže ho proto zahrnout do posuzování klientovy bonity a nastavení předschválených úvěrových limitů. O jiných půjčkách se dozví, až když klient o předschválený úvěr požádá a dá bance souhlas s jeho prověřením v úvěrovém registru. Pokud v takovém okamžiku jiné půjčky existují a zhorší se kvůli nim bankou očekávané platební možnosti klienta, předschválenou částku banka sníží. Banky, které peníze.cz oslovily ovšem upozorňují, že takové případy jsou spíše vzácné. U ČSOB se pohybují okolo pěti procent klientů, kteří zažádali o předschválenou půjčku. GE Money Bank hovoří zhruba o dvaceti procentech takových klientů.

„Nestává se nám, že bychom něco klientovi nabídli, a potom mu nabízenou půjčku nedali. Vycházíme totiž z dobré znalosti historie našich klientů,“ vysvětluje Irena Zatloukalová, mluvčí ČSOB. Ze znalosti klientů vychází i Česká spořitelna, nicméně zhruba polovinu klientů si následně ještě prověřuje v úvěrových registrech. U nich se tedy nabízená částka úvěru nakonec ještě může změnit.

Raiffeisenbank a mBank tvrdí, že přislíbenou částku klientovi nesniží. Limity jsou zjevně nastaveny tak, aby přidělení půjčky neohrozilo ani objevení jiné půjčky v následeném dotazu v úvěrových registrech.

Postup vyřízení předschválené půjčky se v jednotlivých bankách liší, podle toho, jakých kanálů k jejich prodeji používají. Například v GE Money Bank od letošního března poskytují předschválenou Expres půjčku on-line. V internetovém bankovnictví zájemce vyplní krátký dotazník, v němž většinou potvrdí správnost osobních údajů. Banka se následně podívá na jeho platební morálku do úvěrových registrů. „Pokud je vše v pořádku, klient potvrdí zájem o půjčku, obratem mu přijde podepsaná úvěrová smlouva ve formátu pdf,“ říká Veronika Benešová, manažerka spotřebitelských úvěrů GE Money Bank. Peníze má klient k dispozici do patnácti minut. Podobný postup pro vyřízení půjčky v intenetbankingu má i Česká spořitelna.

Jednoduše v internetovém bankovnictví lze získat předschválenou půjčku i v Raiffeisenbank. „Stačí, aby klient nabídku potvrdil v internetbankingu. Nemusí chodit na pobočku, ani dokládat svůj příjem,“ vysvětluje Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank. Příjmy nemusí dokládat ani klient Komerční banky. Podle mluvčí Moniky Klucové klient prochází zjednodušeným hodnocením. I jeho součástí je ale pohled do úvěrových registrů.

Složitější je dostat se ke slíbené částce v ČSOB. Přes internetbanking, bankomat či call centrum lze podat jen žádost o půjčku, vysvětluje Zatloukalová. Pro půjčku je pak třeba dojít si na pobočku. Tam si klient může přečíst úvěrovou smlouvu a dohodnout podmínky. Pokud banka úvěr po dotazu do úvěrového registru schválí, má klient peníze k dispozici do jedné hodiny.

Jaké máte zkušenosti s předschválenými půjčkami? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 9. 2009 11:41

Sami neví jak to dopadne....to je pravda... protože do tohoto nakonec vstupují informace, které před podáním žádosti banky neměly.... úvěrové registry, insolvenční registry a tak.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 9. 2009 8:03, PeV

To já takové štěstí, jako MoB neměl. Využil jsem možnosti u Raiffeisenbank, podepsal smlouvu a čekal (po ujištění pracovnice této banky, že bylo vše schváleno atd...) na vyřízení, jaké bylo moje překvapení, když jsem se telefonicky ptal v bance 2 týdny po podpisu smlouvy , proč ještě nemám peníze na účtu, a oni se ani neobtěžovali mi sdělit, že byl úvěr zamítnut. Zkrátka sami neví jak to dopadne a mažou med kolem pusy.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bankovní sazebníky, které vás "vyděsí k smrti"

4. 9. 2009 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 15 komentářů

Bankovní sazebníky, které vás "vyděsí k smrti"

Vyznat se v sazebnících některých bank je pro běžného klienta téměř nemožné. Odstrašujícím příkladem je Poštovní spořitelna. Těžkosti potkají i klienty České spořitelny. Prohledávání... celý článek

Sazby ČNB jsou na minimu, ale úvěry nezlevnily

27. 8. 2009 | Petr Kučera | 6 komentářů

Sazby ČNB jsou na minimu, ale úvěry nezlevnily

Nižší základní sazby České národní banky obvykle vedou ke zlevnění úvěrů komerčních bank. Lidé tak zaplatí nižší úroky například u hypoték a dalších půjček, na druhou stranu se jim... celý článek

Jak Tesco prodává finanční služby

21. 8. 2009 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Jak Tesco prodává finanční služby

Od poloviny léta se v Tescu „prodávají“ novým způsobem i půjčky. Půjčit si na ledničku či televizi je tak zase o něco snadnější. Dobrý nápad může pomoci obchodníkovi i bance. Zákazník... celý článek

Co letáky bank o kreditkách raději neříkají

17. 8. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Co letáky bank o kreditkách raději neříkají

Banky na letácích propagujících kreditní karty básní o bezstarostném životu a výhodách, které používání kreditky přináší. O poplatcích či výši úroků ovšem mlčí. Nevysvětlují ani podstatné... celý článek

Partners Financial Services