Zveřejňovat pouze provize finančních poradců nemá smysl

Jan Stuchlík | rubrika: Rozhovor | 25. 8. 2009 | 4 komentáře
Zveřejňovat pouze provize finančních poradců nemá smysl
Zveřejňovat provize při prodeji penzijního připojištění klienta před ničím nechrání. Smysl by mělo rozkrytí všech nákladů u finančních produktů, tvrdí Jiří Šindelář, člen představenstva Unie společností finančního zprostředkování a poradenství.

Od srpna se platí za přechod k jinému penzijnímu fondu poplatek 800 korun a prodejci penzijního připojištění musí klientovi odkrýt svou provizi. Zabrání to fondové turistice, kdy si tím někteří poradci jednoduše vydělávali na provizích?
Toto opatření je poměrně kontraproduktivní a fondové turistice v tom negativním slova smyslu asi nezabrání. Poplatek za přestup mezi fondy vnímáme v USF velmi negativně. Omezuje totiž mobilitu klientů, která může mít v řadě případů racionální základ. Rozdíly ve výnosech jednotlivých penzijních fondů jsou poměrně výrazné, takže předem penalizovat klienta za přechod k jinému fondu nemá logiku.

Co vám vadí na povinnosti zveřejňovat provize prodejců?
V USF dlouhodobě usilujeme o co největší transparentnost finančních produktů. Uvádět jeden údaj, jako je provize prodejce, vytržený z kontextu, navíc u tak dlouhodobého produktu jako je penzijní připojištění nebo další rezervotvorné produkty, je irelevantní. My jsme pro rozkrytí všech nákladů a poplatků souvisejících s produkty, ale komplexně.

Jak by takové rozkrytí mělo vypadat v praxi?
Měly by se učinit jasnější všechny poplatky, které s produktem souvisí. Pak se nebudeme bránit, aby jako jeden z nich figuroval třeba poplatek za distribuci, který by zahrnoval i provizi. Je férové, aby klient věděl o všech poplatcích. Přikázat ale zákonem, že se musí sdělovat jen výše provize, je diskriminační a nešťastné.

Reklamace a stížnosti reportované členy USF

Ale podle novely zákona o penzijním připojištění musí prodejce sdělit klientovi nejen provizi, ale i ostatní informace související s náklady fondu.
To je pravda, ale my voláme po komplexní transparentnosti.

Jak by tedy ideální stav třeba u penzijních fondů měl vypadat?
Tuto otázku jsme, i vzhledem k očekávanému schválení systému penzijního spoření, v tuto chvíli neřešili. Soustředili jsme se hlavně na implementaci nynější novely. Ale pořád platí, že zveřejňovat jen provizi nemá smysl. Navíc provize v dlouhodobých produktech je ve výsledku marginální část nákladů.

Pokud však klientovi sebere počáteční vklady jako třeba u investičního životního pojištění, které by se měly zhodnotit nejvíc, tak to pro klienta marginální není.
Ale ten produkt se sjednává na mnoho let a to by měl klient brát v úvahu. Pokud tedy nejde o nějaké spekulativní sjednání nebo vyloženě špatný prodej takového produktu.

Co dělá USF pro to, aby klientům spekulativní nebo špatný prodej produktů nehrozil?
Zvažujeme změnu v etickém kodexu, která by vedla ke zlepšení informovanosti spotřebitele. Nově spolupracujeme se Sdružením českých spotřebitelů na jeho vylepšení. Dlouhodobě se také snažíme vnést do prodeje finančních produktů větší transparentnost. To se nedá ukázat na konkrétních případech. V tuto chvíli je to spíše spoustě jednání, ale časem dosáhnou stanoveného cíle.

Jakou závaznost má etický kodex pro vaše členy?
Absolutní v tom smyslu, že každý člen se jím musí řídit. Pokud se jím neřídí, řešíme to v disciplinárním řízení před etickou komisí. Ta má nástroje, jak obnovit žádoucí stav.

Jaké to jsou nástroje?
Za nejsilnější sankci považujeme možnost medializace případu, co by takovou společnost výrazně poškodilo. Řízení ovšem může vést až k vyloučení společnosti z USF. U nás platí odpovědnost firmy za konání svých poradců, takže vše řešíme na úrovni jednotlivých členských společností. I při prohřešku konkrétního poradce či zprostředkovatele bychom k nápravě vyzývali firmu a nikoli tohoto jednotlivce.

Kolik jste zatím řešili prohřešků proti etickému kodexu?
Byly to jednotky případů, celkem osm disciplinárních řízení. Všechny kromě jednoho, který zatím není uzavřen, jsme vyřešili nekonfliktním způsobem. Daná společnost se s klientem dohodla.

Máte přehled o stížnostech, které řeší samy členské firmy?
Ano, máme systém reportingu, kdy nám členové posílají každý měsíc přehled řešených stížností. Z těchto zpráv zpracováváme statistiky, které kontroluje předseda etické komise. Sledujeme poměr uznaných k celkovým reklamacím. Teď jsme upravili metodiku reportů, takže budeme vědět i jakých typů produktů se stížnosti týkaly.

Na co si klienti stěžují nejvíce?
Je to velmi různorodé. Nedá se v tom vysledovat konkrétní trend.

Roste povědomí klientů o svých právech, a stěžují si tedy více?
Finanční vzdělanost obyvatel pomalu roste. Ale pokud jde o stížnosti, které jsme řešili v uplynulých třech letech, tak jejich počet byl v jednotlivých letech přibližně stejný.

Jaký typ klientů si nejvíce stěžuje?
Je to různé. Nezaznamenali jsme ale třeba případ stížnosti klienta, kterého bychom mohli označit za vyloženě finančního laika.

Co děláte pro zlepšování vzdělání finančních poradců?
Uskutečnili jsme pilotní projekt certifikace vzdělávacích systémů našich členů. Ty, které prošly, dostaly patřičný certifikát. Teď tento pilotní projekt vyhodnocujeme a uvažujeme, jak na něj navázat.

Jaký význam má takový projekt pro klienta?
Klient má záruku, žese poradci dostalo určité množství informací, a to nejen o produktech či finanční matematice, ale i o etice při zprostředkovatelské a poradenské činnosti.

Jak se klient dozví, že daný poradce prošel takovým vzdělávacím systémem?
Může si přečíst tiskovou zprávu USF např. na našem webu, anebo ho samotný poradce bude informovat, že jeho mateřská společnost takový certifikát získala.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak spořit na stáří v podílových fondech

19. 8. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Jak spořit na stáří v podílových fondech

Fondy životního cyklu jsou na první pohled jednoduché produkty, s nimiž lze investovat peníze, než budou potřeba před odchodem do důchodu. Bližší pohled ale naznačuje, že tyto fondy... celý článek

Nové finanční poradenství České spořitelny: zázraky nečekejte

31. 7. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Nové finanční poradenství České spořitelny: zázraky nečekejte

Finanční poradenství zdarma nyní nabízí na přepážkách i Česká spořitelna. Nápad je to dobrý, jenže ve skutečnosti jde jen o to, jak rozhodit volné prostředky klienta mezi pár produktů.... celý článek

Penzijní fondy stanovily sankční poplatky na 800 korun

30. 7. 2009 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Penzijní fondy stanovily sankční poplatky na 800 korun

České penzijní fondy mohou od letošního srpna účtovat klientům, kteří ukončí penzijní připojištění v prvních pěti letech, sankční poplatek až 800 korun. Všechny fondy toto maximum využijí... celý článek

Jak si vybrat správný penzijní fond

27. 7. 2009 | Jaroslav Bartoš | 17 komentářů

Jak si vybrat správný penzijní fond

Současný systém penzijního připojištění čekají převratné změny. Ty první přináší novela zákona o podnikání na kapitálových trzích, která začne platit od letošního prvního srpna. Kvůli... celý článek

Partners Financial Services