Rodinný rozpočet: Sedm rad pro rodinné ministry financí

Luboš Smrčka | rubrika: Jak na to | 12. 8. 2009 | 5 komentářů
Rodinný rozpočet: Sedm rad pro rodinné ministry financí
Přebytky v hospodaření by rodina měla investovat tak, aby měla vždy dostatek peněz pro konkrétní cíle. Když si chce za rok koupit auto, neměla by například peníze ukládat na víceleté termínované účty.

Při rozhodování o umístění přebytků rodinného hospodaření je třeba mít na paměti základní investiční trojúhelník riziko – likvidita – výnos. Každý z vrcholů tohoto vztahu má svůj význam. Likvidita je velmi podstatná. Můžete mít v nemovitostech uloženo mnoho milionů, můžete mít podíly ve firmách a na termínovaných účtech statisíce, ale pokud potřebujete z ničeho nic za dva dny větší hotovost, je vám to všechno málo platné. Jediné, co s tím lze dělat, je použít část majetku jako zástavu a velmi rychle si půjčit, vytvořit si tak likvidní rezervu. Což za prvé nemusí být výhodné, za druhé v našem případě jde ještě o celkem jednoduchý příběh, ale v poněkud složitějších a delikátnějších vztazích může být zápůjčka peněz velmi složitá.

Požadavky na likviditu jsou jedním z velmi důležitých ohledů v případě, že promýšlíme svou investiční strategii. Pokud chceme za rok koupit auto, pravděpodobně neuložíme osmdesát procent našich peněz na tří- nebo rovnou pětiletý vázaný vklad. Podstatné tedy je velmi dobře si rozmyslit, kdy budeme jaké prostředky potřebovat. Absolutně likvidní jsou běžné účty – to jsou peníze „na viděnou“.

Také investice na finančních trzích jsou podobně likvidní, ale ty nejsou uzpůsobeny soukromníkům. Burza poskytuje u těch papírů, které jsou na hlavním trhu, velmi uspokojivou likviditu – lze zde hovořit o penězích dostupných téměř „přes noc“. Opakem jsou nemovitosti, šperky, obrazy, starožitnosti. U nich je likvidita nejistá a v případě, že chceme dosáhnout určité ceny, pak může trvat relativně dlouho, než se objeví správný kupec.

Ohodnotit riziko bývá rovněž komplikované. Naprosto jistou investici nenajdeme, ale k takovému pojmu se blíží například bankovní vklad, pokud jistotou myslíme garanci návratnosti vložené částky v nominálním vyjádření (zvláště nyní, když došlo ke zvýšení objemu státní záruky za vklady). Pravým opakem je sázka v loterii. Absolutně, prakticky stoprocentně riziková investice nabízí naopak jinde nedosažitelný výnos. Jak je vidno i z těchto několika příkladů, tak vzájemných kombinací těchto tří stran trojúhelníka je obrovské množství.

Kdybychom si nyní měli zopakovat v krátkosti to, co jsme usoudili o rodinných financích, bylo by možné shrnout poznatky do těchto sedmi bodů či rad:

Rada první: Začněte u výdajů. Soustředit se pouze na investování přebytků nebo stávajícího rodinného majetku nestačí, je třeba pochopit vlastní spotřebu a ovládnout ji.

Rada druhá: Nestyďte se řídit se rodinným rozpočtem a tím, že své výdaje budete přesně sledovat. Je to nutné pro dosažení dobrých výsledků při úsporách a je to dobré i pro pochopení sebe sama a svých návyků. Jde sice o činnost do jisté míry nepříjemnou a pro někoho možná i protivnou, ale je to postup vysoce užitečný.

Rada třetí: Definujte si rodinné cíle, rodinnou finanční i životní strategii, Teprve jasně definovaný cíl může být dosažen při volbě správné taktiky, správné cesty. Je vhodné formulovat své cíle společně, v rámci celé rodiny.

Rada čtvrtá: V investicích především diverzifikujte rizika, nikdy se nenechte nalákat na jednu „jedinečnou“ velkou investici. Vždy platí, že pouze rozdělení investic do různě rizikových a různě regionálně a také produktově odlišných způsobů uložení peněz může zajistit uchování rodinného bohatství.

Rada pátá: Nepřeceňujte své síly. Vezměte si pouze takový díl odpovědnosti za své investice, jaký dokážete znalostně, časově a psychicky unést. Pokud nemáte čas, odolnost nebo potřebu vzdělávat se v oblasti investování, svěřte raději své finance odborníkovi, který vám prodá své schopnosti a bude investovat za vás. Snížíte tak sice svůj vlastní zisk tím, že „zaměstnáte“ onoho specialistu, ale je to pořád lepší, než dělat z vlastní vůle chyby a přijít o podstatně více peněz.

Rada šestá: Věnujte investování dostatek času. Nejhorší pro investora je, když začne s nějakým projektem, zahájí určitou investici, otevře své pozice a následně není schopen sledovat dostatečně pozorně a důkladně vývoj situace. Tím se značně zvyšuje riziko, že pozice nebudou uzavřeny ve správné chvíli, kdy vytvářejí slušný zisk, nebo alespoň před tím, než začnou produkovat ztrátu.

Rada sedmá: Přijímejte všechna rozhodnutí jako rodina, čiňte je společně a po dohodě. Ať již jde o snižování výdajů nebo o způsob investování přebytků či jmění. Každé samostatné, nekonzultované rozhodnutí je porušením určitého vnitřního pravidla fungování rodiny. Tímto pravidlem je vzájemná otevřenost a společné rozhodování o všech podstatných aspektech rodinného jmění. I kdyby jeden z partnerů pouze vyslechl argumenty toho druhého a jenom na ně kývnul bez dalších otázek a diskuse, i to je pořád lepší, než když budete jednat za jeho zády.

Autor je daňový poradce a působí na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rodinný rozpočet: Co dělat s finančními přebytky

5. 8. 2009 | Luboš Smrčka

Rodinný rozpočet: Co  dělat s finančními přebytky

Rodina hospodařící s přebytky by si měla říct, zda se o ušetřené peníze bude starat sama, nebo je bude zhodnocovat s pomocí odborníka. První varianta klade nároky na čas a znalosti... celý článek

Rodinný rozpočet: Co je rodinné bohatství

29. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 9 komentářů

Rodinný rozpočet: Co je rodinné bohatství

Jen dobře vedený rodinný rozpočet umožní rodině vybudovat si bohatství, které domácnosti zajistí život v důchodu na slušné úrovni. Toto bohatství se musí začít budovat pokud možno co... celý článek

Rodinný rozpočet: Výdaje nezbytné, nutné a zbytné

22. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 14 komentářů

Rodinný rozpočet: Výdaje nezbytné, nutné a zbytné

Nikde není řečeno, kolik by měly činit povinné, nezbytné či zbytné výdaje rodinného rozpočtu. Jisté je pouze jedno. Čím větší podíl povinných a nezbytných vydání, tím hůře se bude rodině... celý článek

Rodinný rozpočet: Co to jsou povinné výdaje

15. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 6 komentářů

Rodinný rozpočet: Co to jsou povinné výdaje

Škrtat ve výdajích domácnosti není jednoduché. Proto by si rodina měla nejdříve sepsat, které výdaje jsou povinné a hradit se musí, aby jí nehrozily sankce. Pak teprve může začít diskutovat... celý článek

Partners Financial Services