Investice do vína vyzrály na krizi

Aleš Vocílka, Igor Bielik | rubrika: Analýza | 12. 8. 2009
Investice do vína vyzrály na krizi
Po roce 2005 se ceny kvalitního vína výrazně zvýšily. Finanční krize korigovala jejich vzestup jen z malé části. Přes dlouhodobě příznivý trend ale přináší investování do vína specifická úskalí.

Hodnota velké většiny investic, které do roku 2007 slušně vydělávaly, se v druhé polovině minulého roku prudce propadla. Jejich dynamický charakter ukázal pod tíhou finanční krize své slabiny. Našlo by se jen málo investovatelných aktiv, které na podzim 2008 nepřišly o většinu svého zhodnocení z let 2003 až 2007. Jedním z nich je značkové víno, jehož ceny do poloviny roku 2008 rychle rostly a v jeho druhé polovině prodělaly menší propad než většina jiných komodit.

Vývoj indexů Liv-ex 100/500, komoditního indexu S&P GSCI a vybraných akciových indexů (v GBP)

Slibný růst a menší pokles

Nejsledovanějším benchmarkem, který zachycuje vývoj cen kvalitního investovatelného vína, je index Liv-ex 100. Zahrnuje celkem 100 druhů vína podle regionu a roku vinobraní. Asi z 90 % jsou v indexu zastoupena francouzská vína Bordeaux. Existuje i širší index Liv-ex 500, v jehož bázi se nachází 500 vinných titulů nejen z Francie, ale např. i z Itálie. Tento index zohledňuje více mladší ročníky vinobraní. Oba indexy počítá londýnská vinařská burza Liv-ex (viz box a grafy 3 a 4 na straně 15).

V grafech 1 a 2 srovnáváme výkonnost obou indexů Liv-ex v GBP a USD s výkonností indexů amerických akcií (S&P 500), evropských akcií (DJ Stoxx 600) a komodit (S&P GSCI) ve stejných měnách. Vidíme, že dlouhodobá výkonnost vinných indexů od roku 2001 je mnohem lepší než výkonnost tří ostatních indexů. Lix-ex 100 přitom vykazuje vyšší kolísavost než širší index Liv-ex 500. V růstovém období 2003 až 2007 byl z ostatních sledovaných indexů nejvýkonnější DJ Stoxx 600, který vzrostl o 132 % (18 % p.a.) v GBP. Index Liv-ex 100 ho však překonal – zhodnotil o plných 144 % v GBP (19 % p.a.).

Ceny kvalitního vína na londýnské burze prudce rostly především od roku 2005 a jejich vzestup pokračoval po malé přestávce i v prvním pololetí 2008, kdy již na akciových trzích převládal pokles. Zvrat přineslo až léto 2008, kdy se dosavadní býčí trend na komoditních trzích obrátil v prudký propad. Ceny jakostního vína ale v druhém pololetí 2008 zaznamenaly mnohem menší pokles než komoditní index S&P GSCI, který ztratil 48 % v GBP. Index Liv-ex 100 přitom poklesl od července do prosince 2008 o 22 % v GBP, stabilnější index Liv-ex 500 ztratil jen 6 % v GBP. V dotyčném období se u indexu Liv-ex 500 jednalo o srovnatelný pokles s prezentovanými akciovými indexy. V první polovině letošního roku se navíc situace na finančních trzích stabilizovala a oba indexy začaly růst.

V dolarovém vyjádření (graf 2) je vývoj všech sledovaných indexů mnohem kolísavější. Důvodem je vývoj kurzu britské libry, která do roku 2007, kdy na trzích převažoval růstový trend, výrazně posilovala, a v druhé polovině roku 2008, kdy se akciové i komoditní trhy prudce propadaly, vůči dolaru silně oslabovala.

Vývoj indexů Liv-ex 100/500, komoditního indexu S&P GSCI a vybraných akciových indexů (v USD)

Cenový pokles prodělaly hlavně starší ročníky

Trh s vínem ukázal svou odolnost proti drastickým propadům, které nastaly na jiných trzích. V kritických podzimních měsících minulého roku přesto panovala i na londýnské burze Liv-ex dlouho nevídaná prodejní nálada. Podle deníku Financial Times1) přišla o největší část hodnoty ta vína, jejichž cena na býčím trhu v letech 2006 a 2007 rostla nejrychleji. Jednalo se především o starší ročníky 2005, 2003, 2000, 1996 a 1990, které jsou ve větší míře zastoupeny v indexu Liv-ex 100 než Liv-ex 500. Za cenovým poklesem stála u zmíněných ročníků hlavně snaha obchodníků zbavovat se v nejisté době přebytečných skladových zásob, nahromaděných z minulých let. Z dlouhodobého pohledu byla tehdy situace na trhu s vínem nejméně stabilní za poslední desetiletí. Přispělo k tomu oslabení poptávky vlivem celosvětového ekonomického propadu v posledních dvanácti měsících, který nemá v padesátileté historii obdoby. Na rozdíl od asijské krize v 90. letech získala navíc současná finanční krize globální rozměr. Justin Gibbs z burzy Liv-ex dodává: „Značně se zvýšil objem vína drženého pro investiční účely, což po obratu trhu [na medvědí trend] vedlo k větším výprodejům.“

V první polovině letošního roku se na trh s vínem navrátila důvěra, podobně jako na některé jiné trhy. Rostoucí trend ceny vína podpořila nejen stabilizující se perspektiva světové ekonomiky, ale i zužování rozpětí mezi nákupními a prodejními cenami na londýnské vinařské burze. U mnoha obchodníků se nyní projevuje efekt doplňování zásob s cílem spekulovat na růst cen vína.

Manažeři jsou optimističtí

Analytici a portfolio manažeři, kteří sledují vývoj trhu s vínem dlouhodobě, jsou naladěni převážně na optimistickou notu. Již v prosinci 2008 předvídal Stacey Gloding ze společnosti Premier Cru Fine Wine Investments, že trh brzy dosáhne dna: „Historicky je víno poslední investicí, která padá, a první investicí, která roste. Předběžné indikátory ukazují, že nyní je nejlepší nákupní příležitost od roku 1997.“1) Ve prospěch býčího trhu se vyjádřil i Andrew della Casa, který řídí Wine Investment Fund. Věří, že investiční víno přinese za rok 2009 pozitivní dvojcifernou výkonnost. Mnoho manažerů si také všímá dlouhodobého historického vývoje trhu s vínem. „V předchozích dobách, kdy vrcholily finanční a ekonomické turbulence, nastaly v ceně vína krátké prudké poklesy a poté následovalo období stability a relativně rychlého návratu díky dobrým fundamentům“, říká pro deník Financial Times Will Beck ze společnosti Wine Assest Managers.

Světovému trhu s vínem svědčí nyní solidní poptávka z asijských zemí, která neprošla tak velkou restrikcí jako např. poptávka z Ruska. V tomto směru pomohlo i výrazné oslabení libry proti asijským měnám a příznivá daňová a celní politika některých zemí, zejména Hong Kongu. Pro Japonce jsou nyní britská vína asi o 50 % levnější než na konci roku 2007.

Fondy jako katalyzátor trhu

Nepříznivý cenový pokles v druhém pololetí 2008 a následný návrat růstu cen v prvním pololetí 2009 se projevily i u podílových fondů, které investují do jakostního vína. Zatímco v minulém roce je potkala vlna zpětných odkupů nebo dokonce likvidací, nyní do vinných fondů přitékají nové peníze. Pozitivní je i vznik nových fondů jako Red2Gold.2) Příliv nových peněz na stále ještě nenasycený trh s vínem by mohl povzbudit ceny kvalitního vína k dalšímu růstu. Celkově se počet vinných fondů v posledních deseti letech zvyšoval a jejich výkonnost byla převážně příznivá, podobně jako v případě indexu Liv-ex 100 (žádný vinný fond ale není registrován v ČR). Existují však i příklady neúspěšných vinných fondů, které musely být navzdory příznivému tržnímu trendu uzavřeny z důvodu špatných investičních rozhodnutí. Pro investory do vinných fondů jsou méně příjemnou stránkou také vyšší vstupní investice a manažerské poplatky. Jiným problémem je, že trh s vínem není ze strany dozorčích orgánů regulován jako burzovní trhy se standardními cennými papíry. To se projevuje např. v chybějící jednotné metodologii pro určení výkonnosti.

K investování do fyzického vína by se mělo i přes popsaná pozitiva přistupovat opatrně. Na rozdíl od standardních investic je trh s kvalitním vínem charakteristický nízkou likviditou, neboť specifické druhy vína lze stěží rychle zpeněžit za cenu, která se aktuálně obchoduje na neregulované burze. Při investování do vína navíc vznikají nezanedbatelné skladovací náklady. Jedná se však o komoditu, jejíž cenový vývoj je jen málo korelován s vývojem kurzů standardních cenných papírů. Díky této vlastnosti je víno vhodným doplňkem portfolia pro diverzifikační účely. Navíc se svým způsobem jedná o velmi „likvidní“ investici.

Londýnská burza s vínem Liv-ex a indexy Liv-ex 100 a Liv-ex 500

Londýnská burza Liv-ex (The London International Vintners Exchange) poskytuje elektronickou platformu pro obchodování s kvalitními druhy vína. Mezi její členy patří makléři, maloobchodníci, dovozci, vývozci i fondy investující do vína. Provoz burzy reguluje členský výbor, který se skládá ze zvolených členů a vedení burzy. Výbor stanovuje pravidla vypořádání obchodů a dohlíží na jejich plnění. Každý obchod se na Liv-ex sjednává s několikadenním předstihem; kupující musí být pojištěni proti neplnění závazků. Ceny veškerého vína se uvádějí v GBP. Doručení vína probíhá běžně do 14 dnů od sjednání obchodu, a to v dobrém stavu a originálním balení (standardní objem lotu je 12 x 75 cl). Kupující musí zaplatit do 14 dnů po uplynutí měsíce, kdy víno převzal. Na Liv-ex se obchoduje především se značkovými francouzskými víny Bordeaux, Burgundy, Champagne a Rhone. Své místo zde najdou i nejlepší značky z Itálie, Německa, Španělska či Portugalska.
Liv-ex kromě obchodování s vínem plní také cenotvornou funkci. Registrovaní uživatelé (obchodníci nebo sběratelé) mohou na internetových stránkách www.liv-ex.com získat placený přístup k podrobným datům o cenovém vývoji konkrétního druhu vína. Poslední trendy na trhu s vínem zachycuje burza v pravidelných měsíčních zprávách. Přínosnou činností pro investory je kalkulace indexů, které reprezentují vývoj cen kvalitního vína. Nejčastěji používaným vinařským benchmarkem je index Liv-ex 100, který zahrnuje 100 nejvyhledávanějších značek vína podle oblasti a roku vinobraní. Významněji jsou v něm zastoupeny starší ročníky, z druhového hlediska pak červené víno značky Bordeaux. Širší index Liv-ex 500 se skládá z 500 obchodovaných druhů vína a na rozdíl od předchozího indexu dává větší prostor mladším ročníkům. Ze dvou třetin je tomto indexu zastoupeno červené víno značky Bordeaux, nezanedbatelnou váhu mají i vína značky Burgundy, Rhone, Champagne a některá italská vína (graf 4). Indexy Liv-ex 100 a Liv-ex 500 jsou primárně kalkulovány v GBP.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recese hned tak neskončí, soudě podle stavu dopravy

23. 7. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Recese hned tak neskončí, soudě podle stavu dopravy

Co se vyrobí, to se taky musí prodat. Za ukazatel toho, zda je o zboží zájem, považují mnozí analytici americkou firmu FedEx, která jako jeden z velkých přepravců zajišťuje, aby se... celý článek

Čína půjčuje Americe, sama hledá věřitele těžko

22. 7. 2009 | Jan Stuchlík | 15 komentářů

Čína půjčuje Americe, sama hledá věřitele těžko

Čínské devizové rezervy letos překročily dva biliony dolarů. Třetinu z této sumy Čína investuje do amerického státního dluhu. Sama přitom obtížně hledá kupce pro vlastní dluhopisy.

Kde se dalo vydělat

30. 6. 2009 | Roman Stuchlík

Kde se dalo vydělat

Korunový investor je za uplynulých 10 let reálně v plusu pouze v akciích firem ze střední a východní Evropy, v korunových dluhopisech a v dluhopisech rozvíjejících se zemí.

Investoři neví, kam s penězi, proto ženou cenu ropy vzhůru

11. 6. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Investoři neví, kam s penězi, proto ženou cenu ropy vzhůru

Cena ropy se za poslední tři měsíce zdvojnásobila. Jenže takový růst nemá na první pohled logiku. Na trhu jí je dost, aby pokryla případný růst poptávky po odeznění recese. Za skokem... celý článek

Amerika se musí umravnit, jinak ohrozí sebe i svět

5. 6. 2009 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Amerika se musí umravnit, jinak ohrozí sebe i svět

Americká vláda se musí přestat zadlužovat, jinak ohrozí zotavení ekonomiky z recese. Toto varování adresoval vládě šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Hrozbou přitom není samotný... celý článek

Partners Financial Services