Diskriminace při hledání práce: realita matek malých dětí

Diskriminace při hledání práce: realita matek malých dětí
Více než polovina matek dětí do deseti let se v zaměstnání nebo při hledání práce setkalo kvůli rodičovství s diskriminací. Prokázal to průzkum, který si nechala zpracovat obecně prospěšná společnost Gender Studies.

Matky s dětmi se v práci nebo při jejím hledání cítí diskriminovány. Při návratu do zaměstnání z  mateřské či rodičovské dovolené často nenajdou u zaměstnavatele pochopení pro žádost o pružnou pracovní dobu nebo zkrácený úvazek. Sladit práci s péčí o děti je v Česku stále velký problém. Ukázal to výzkum, který na 605 matkách dětí do deseti let provedla společnost Ipsos-Tambor pro o.p.s. Gender Studies.

Výzkum prokázal, že firmy si neváží potenciálu zaměstnaných matek a sladit práci s rodinou umožňuje pouze hrstka elitních firem. Při tom existuje několik programů, které nejsou finančně náročné a zajistí zaměstnavateli větší spokojenost a loajalitu zaměstnankyň a zaměstnanců. Není třeba hned zakládat školku, je možné začít udržením kontaktu při rodičovské a mateřské dovolené. Většina zaměstnankyň uvítá nabídku školení či externí spolupráce a ty co jí odmítnou, budou alespoň potěšeny, že se o ně firma zajímá. Hlavní vzkaz zaměstnavatelům ale je: nediskriminujte!, nejen že je to nezákonné, ale vaší firmě to uškodí – zkazíte si pověst a přijdete o kvalitní zaměstnankyně.

S diskriminací v zaměstnání nebo při hledání zaměstnání kvůli svému rodičovství se podle výzkumu setkalo 54 procent žen. Sedm z deseti matek uvedlo, že se setkalo s diskriminací u někoho ve svém okolí.

Nejčastěji se ženy setkávají při přijímacích pohovorech s otázkami ohledně počtu dětí a možností jejich hlídání (63 % matek). Téměř polovina (43 %) z těch, které se cítí diskriminovány, nedostala kvůli dětem či těhotenství práci, o kterou se ucházela. Třetině žen (35 %) nepovolili zaměstnavatelé nižší než plný pracovní úvazek po návratu z mateřské či rodičovské dovolené.

Výzkum rovněž zjišťoval, jak se matky malých dětí snaží sladit práci s péčí o rodinu, a jejich zkušenosti s návratem z rodičovské a mateřské dovolené. V hledáčku výzkumníků bylo i to, jak si ženy na mateřské či rodičovské dovolené udržovaly kontakt se zaměstnavatelem. Konečným cílem bylo identifikovat ideální možnosti v oblasti sladění práce a péče o rodinu, neboli opatření, které by matky uvítaly ze strany zaměstnavatelů.

Jedna z otázek se soustředila na udržení kontaktu firem s rodiči na mateřské a rodičovské dovolené. Dotázané matky většinou odpovídaly, že udržování kontaktu mezi zaměstnavatelem a rodičem nebývá častým zvykem. Právě tento kontakt by přitom mohl rodičům pomoci nepřerušit vazbu s oborem a podle zkušeností z firemní praxe jim výrazně usnadňuje návrat do zaměstnání. Mezi možné způsoby kontaktu patří zasílání newsletteru o dění ve firmě, možnost přístupu na intranet, účast na školení či nabídka externí nárazové spolupráce. Respondentky ovšem odpověděly, že pokud je zaměstnavatel kontaktoval, jednalo se spíše o administrativní záležitosti nebo o zjištění data návratu do práce. Respondentky samy se v šedesáti procentech případů snažily svého zaměstnavatele kontaktovat, ale i tyto jejich snahy byly spíše administrativního charakteru.

Výzkum také potvrdil, že matky cítí potřebu harmonizovat práci s rodinou, mají zájem o alternativní pracovní úvazky převážně v období rodičovské dovolené a o využívání zařízení péče o děti. Zaměstnavatelé jim ovšem zpravidla nevycházejí vstříc. Často rodičům nebývají k dispozici alternativní typy úvazků a formy spolupráce, o které by stáli.

Matky by například chtěly pracovat během rodičovské dovolené (63 %). Největší motivací pro práci jsou finanční důvody (78 % matek) a potřeba nesoustředit svůj život jen kolem dětí, ale přemýšlet také o něčem jiném (50 %). Poloviční pracovní úvazek by na rodičovské dovolené chtělo 43 procent matek, 24 procent by uvítalo méně než poloviční úvazek a 44 procent by stálo o práci formou brigády. Velký zájem je v průběhu rodičovské dovolené o práci z domova či o práci z domova kombinovanou s prací v kanceláři.

Po návratu z rodičovské dovolené by velké množství matek mělo zájem využívat pružnou pracovní dobu (54 %) a práci z domova kombinovanou s prací v kanceláři (43 %). Zájem je také o poloviční úvazek (43 %). Jenže pouze 23 procent matek uvedlo, že jim zaměstnavatel umožnil pružnou pracovní dobu po návratu z mateřské a rodičovské dovolené a kolem 10 procent matek mohlo kombinovat práci v kanceláři s prací z domova.

Šest z deseti oslovených matek projevilo zájem o firemní školku nebo o zařízení péče o děti, které by s firmou spolupracovalo. Jenže provozování takového zařízení je pro firmy velmi nákladné a komplikované. Zájem rodičů může vyplývat z velkého nedostatku veřejných zařízení péče o děti. Zejména ženám se tímto nedostatkem komplikuje návrat do práce po mateřské resp. rodičovské dovolené. To naznačuje i fakt, že více než polovina matek zúčastněných ve výzkumu (53 %) uvedla jako důvod, proč nepracovalo v průběhu rodičovské dovolené, že neměly žádnou možnost hlídání dětí.

Setkali jste s diskriminací kvůli rodičovství? Podělte se o zkušenost.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 1. 2015 12:43, sisi

Měla jsem super práci, na mateřské jsem dělala u stejného zaměstnavatele na DPP, na rodičovské jsem jezdila na firmu každých 14 dní, dělala taktéž na DPP. Z koloběhu jsem nevypadla, od dítěte jsem odešla v jeho 2 letech, platím soukromou mš a zaměstnavatel mi vyšel vstříc pouze úvazkem. Dělám na 6 hodin, ale změnil mi pozici, přesunul na jiné oddělení a výplatu mám i po půlroce třetinovou co před otěhotněním. Takže sice se někam gendrově posunujeme, ale stále v rovnocennosti máme co dohánět. Chlapi jsou chlapi a ženy s dítětem jsou pro ně v jiné kategorii... šuplík "nezajímavé".

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 7. 2009 14:01

Vagina Studies

proc se radsi nezajimaji o lepsi podminky pro VSECHNY? Treba takovy vozickar/duchodce by take rad pracoval z domova po internetu - tomu presunuti telekomunikaci ze snizene sazby DPH do normalni moc nepomohlo. A nevzpominam si, ze by takovehle 'prospesne' organizace rozjely kampan proti.

Asi je ta organizace prospesna jenom tem, kdo v ni ucinkuji. Ti potom hlasaji nazor, ze majitel soukrome firmy musi nekomu platit za to, ze mu funguje deloha a vajecniky.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co chtít po firmě, abyste mohli pracovat i pečovat o rodinu

15. 6. 2009 | Alexandra Jachanová Doleželová | 6 komentářů

Co chtít po firmě, abyste mohli pracovat i pečovat o rodinu

Firmy mohou nabídnout rodičům s dětmi dost možností, které jim usnadní práci i péči o rodinu. Samy na tom vydělají. Udrží si spokojené zaměstnance, zvýší produktivitu jejich práce a... celý článek

Diskriminace není abstraktní, ale reálná životní situace

15. 7. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 14 komentářů

Diskriminace není abstraktní, ale reálná životní situace

Češi často diskriminaci podle pohlaví zpochybňují. S některou formou znevýhodňování kvůli pohlaví se přitom už ve svém pracovním životě setkalo mnoho českých žen a mužů. Bránit se jí... celý článek

Částečné úvazky mohou pomoci nejen ženám s dětmi

24. 6. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 4 komentáře

Částečné úvazky mohou pomoci nejen ženám s dětmi

Jak je možné sladit rodinný a pracovní život? Důležitá je kombinace dostatečné nabídky zařízení péče o děti ve spojení s flexibilními formami práce. Mezi ty patří např. částečné úvazky.... celý článek

Dvouletá rodičovská dovolená? Bez jeslí jen pro bohaté.

10. 6. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 19 komentářů

Dvouletá rodičovská dovolená? Bez jeslí jen pro bohaté.

Zavedení dvouleté rodičovské dovolené s vyšším rodičovským příspěvkem vypadá na první pohled jako dobrý nápad. Jenže ženy, kterým dítě nepohlídají rodiče či placená chůva, si dvouletou... celý článek

Partners Financial Services