Čína půjčuje Americe, sama hledá věřitele těžko

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 22. 7. 2009 | 15 komentářů
Čína půjčuje Americe, sama hledá věřitele těžko
Čínské devizové rezervy letos překročily dva biliony dolarů. Třetinu z této sumy Čína investuje do amerického státního dluhu. Sama přitom obtížně hledá kupce pro vlastní dluhopisy.

Zatímco Čína ve velkém půjčuje Americe, Číně investoři půjčovat příliš nechtějí. Ani napotřetí v uplynulých dvou týdnech se čínské vládě nepodařilo prodat plánovaný objem dluhopisů. Navíc musela investorům slíbit vyšší výnos než u předchozích emisí. Celkem nyní z prodeje získala 18,5 miliard jüanů (2,7 miliardy amerických dolarů) z plánovaných 20 miliard jüanů. Přitom čínská centrální banka jen za prvních pět měsíců letošního roku nakoupila americké státní dluhopisy za více než 70 miliard dolarů. To vše v době, kdy čínská vláda vyčlenila na podporu vlastní ekonomiky stovky miliard dolarů. Ty chce ještě letos rozšířit rozpočtovým deficitem 139 miliard dolarů, které si bude muset půjčit.

Čínská chuť na americké dluhopisy roste s tím, jak se zvyšují její devizové rezervy. Ty se za poslední tři roky zdvojnásobily a v letošním druhém čtvrtletí poprvé v historii překročily hranici dvou bilionů amerických dolarů. To odpovídá skoro dvěma třetinám čínského HDP. Dlouhodobě třetinu těchto rezerv čínská centrální banka investuje do amerického státního dluhu. Na konci května vlastnila Čína americké dluhopisy v hodnotě 801,5 miliardy dolarů. „Paradoxně se Čína díky rezervám stává velkým světovým věřitelem na úkor růstu životní úrovně svých obyvatel,“ říká Ľuboš Mokráš, analytik České spořitelny.

Čínské devizové rezervy v USD

Devizové rezervy Číny rostou, protože tamní centrální banka ve velkém nakupuje za jüany dolary, aby udržela kurz čínské měny na požadované úrovni. Jinak by příliv dolarů díky vysokému přebytku čínského zahraničního obchodu, přímým zahraničním investicím a ze spekulativního kapitálu nutil čínskou měnu posilovat. A to by zdražovalo čínské výrobky v zahraničí, jejichž export se kvůli recesi propadl meziročně o čtvrtinu.

„Rostoucí rezervy ukazují na podhodnocenost čínského jüanu,“ potvrzuje Mokráš. Kurz čínské měny leží v žaludku především USA, které dovážejí z Číny výrazně více zboží, než kolik tam vyvezou. Tamní vládní představitelé a zákonodárci dlouhodobě tlačí Čínu k výraznému zhodnocení jüanu, aby se obchodní nerovnováha částečně vyrovnala. Čína vyšla Američanům vstříc v roce 2005, kdy povolila jüanu postupné pomalé zhodnocování. Od té doby jüan vůči dolaru získal 21 procent, spočítala agentura Bloomberg. Jenže, aby kurz jüanu vůči dolaru více odpovídal realitě, musel by se zhodnotit o další desítky procent, odhaduje Mokráš. Pak by Čína nemusela vršit devizové rezervy.

Vysoké rezervy způsobují čínské ekonomice nepřímé škody. Pokud klesne cena amerických dluhopisů nebo oslabí americký dolar, klesne i hodnota čínských rezerv. Ekonomové z banky Goldman Sachs navíc spočítali, že Čína ztrácí každý měsíc kvůli držení devizových rezerv místo nákupu aktiv denominovaných v jüanech zhruba 15 miliard dolarů, neboli pět procent HDP.

Americké státní dluhopisy v čínských rukách

Zdá se, že čínská vláda si tyto dopady začíná uvědomovat. Premiér Wen Ťia-pao loni prohlásil, že vláda zvažuje způsoby, jak použít devizové rezervy k nákupu technologií a strojů na podporu ekonomického rozvoje, napsal čínský deník China Daily. Analytik Guang Qingyou z čínské univerzity Tsinghua vládě doporučuje kupovat za devizové přebytky komodity a energetické produkty. Tím by ovšem mohla Čína nastartovat novou bublinu na komoditních trzích, upozorňuje Mokráš z České spořitelny.

V dohledné době ovšem světoví analytici žádnou změnu ve vývoji a použití čínských devizových rezerv nečekají. Neochota povolit jüanu rychlejší zhodnocování v době nejvážnější recese za posledních několik desítek let bude přetrvávat. Rezervy proto porostou a jejich část bude automaticky směřovat na nákup amerických dluhopisů. „Čína prostě nemá jinou volbu, kam rezervy umístit. A to navzdory řečem o potřebě částečně nahradit dolar ve světovém finančním systému jinou měnou,“ řekl pro agenturu Bloomberg Stephen Jen, hlavní analytik londýnské společnosti BlueGold Capital. Totéž si myslí i Luo Ping, ředitel Čínské komise pro regulaci bankovnictví: „Americké státní dluhopisy jsou prostě bezpečný přístav.“

Za poslední tři roky se hodnota amerických vládních dluhopisů v čínských rukách zdvojnásobila. Pokud rezervy Číny budou růst i nadále stejným tempem a podíl amerických dluhopisů zůstane stejný, bude na konci příštího roku Čína vlastnit americký dluh v hodnotě bilionu dolarů. Taková poptávka musí těšit americkou vládu, která si podle banky Goldman Sachs bude půjčovat jen letos 3,25 bilionu dolarů.

Zájem Číny a dalších zahraničních věřitelů pomůže Američanům půjčovat si relativně levně. „Kdyby ale poptávka po americkém dluhu ze strany Číny a dalších zemí s vysokými přebytky platební bilance, jako třeba států vyvážejících ropu, z nějakého důvodu výrazně klesla, lze si představit velký růst ceny tohoto dluhu. Zejména u dluhopisů z dlouhou dobou splatnosti,“ varuje před riziky Robert Šíbl, expert na dluhopisy a portfolio manažer společnosti Atlantik.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 7. 2009 9:22, Luboš

Jsi zdravý ?

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 7. 2009 14:39, Tonda

V ekonomice brzy Spojené státy čínské?

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Amerika se musí umravnit, jinak ohrozí sebe i svět

5. 6. 2009 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Amerika se musí umravnit, jinak ohrozí sebe i svět

Americká vláda se musí přestat zadlužovat, jinak ohrozí zotavení ekonomiky z recese. Toto varování adresoval vládě šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Hrozbou přitom není samotný... celý článek

Rozvíjející se trhy rychle rostou. Dohánějí loňské ztráty.

6. 4. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Rozvíjející se trhy rychle rostou. Dohánějí loňské ztráty.

Rozvojové země si zatím v roce 2009 vedou lépe než rozvinuté trhy. Stejně jako celých jedenáct let, které předcházely roku 2008. Podle ekonomů se nyní především vzpamatovávají z loňského... celý článek

Země BRIC: Nadechnutí před dalším růstem

5. 11. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Země BRIC: Nadechnutí před dalším růstem

Brazílie, Rusko, Indie a Čína se stále silněji hlásí o slovo ve světové ekonomice. I když i na tyto země doléhá finanční krize, ne všechny její důsledky jsou negativní. Analytici předpokládají,... celý článek

Olympiáda Číně prosperitu nekoupí

26. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Olympiáda Číně prosperitu nekoupí

Okázalé pekingské olympijské hry ukázaly světu, jak se Čína změnila, i to, jak je na ní závislý. Bez dalších ekonomických reforem ovšem může čínský ekonomický zázrak za pár let vyblednout. celý článek

Partners Financial Services