Evropané chtějí vyšší důchody, ale nemíní si je zaplatit

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 21. 7. 2009 | 6 komentářů
Evropané chtějí vyšší důchody, ale nemíní si je zaplatit
Evropané chtějí po svých vládách, aby nalily více peněz do důchodových systémů. Přitom tuší, že ty si to v budoucnu nebudou moci dovolit. A sami nebudou chtít vyšší výdaje na důchody hradit z vyšších daní či sociálního pojištění.

S důchodovým systémem je třeba něco udělat. Tak by se dal přeložit výsledek jarního průzkumu Eurobarometr na téma solidarita mezi starými a mladými. Jenže požadavky, které obyvatelé evropských zemí mají, jsou často protichůdné. Většina Evropanů si myslí, že státy by měly dávat na důchody a péči o staré lidi více peněz. Přitom o něco menší většina tuší, že za pár desetiletí vlády na důchody mít nebudou. Navíc pracující obyvatelstvo bude čím dál méně ochotné platit daně a sociální odvody, aby rostoucí počet důchodců „uživili“.

Na důchody nebudou peníze, ví Evropané

Souhlasíte s tvrzením, že v příštích desetiletích vlády nebudou schopny hradit důchody a péči o staré lidi?


Mezi obyvateli jednotlivých zemí se projevují výrazné rozdíly. Více peněz na důchody požadují nejsilněji Portugalci, Řekové, Britové a Rumuni. Naopak nejméně souhlasí s tvrzením, že je třeba státní důchodový fond rozšířit, Češi a Lucemburčané. Za těmito rozdíly lze najít například různou efektivitu jednotlivých důchodových systémů.

Ideálním příkladem může být Portugalsko, které utrácí za důchody 13 procent hrubého domácího produktu, uvádí statistiky evropského statistického úřadu Eurostat. Více dávají důchodcům jen Itálie, Rakousko a Francie. Tento vysoký podíl ovšem portugalským důchodcům nezaručuje stejnou životní úroveň jako seniorům v Rakousku či ve Francii. Tamní střední výše důchodu činí 61 procent prostřední hodnoty hrubé mzdy. V Portugalsku je to 47 procent. Ve srovnání s průměrným důchodem v EU dosahují ty portugalské necelých šedesáti procent. Patrně proto 91 procent Portugalců tvrdí, že jejich stát by měl dávat na důchody více peněz. Přitom osm z deseti obyvatel této iberské země ví, že v budoucnu stát na důchody nebude mít peníze.

Podíl výdajů na důchody na HDP (rok 2006 v %)


Češi působí ve srovnání s Portugalci jako prozíravý národ. Více peněz na důchody by chtělo 64 procent dotázaných. Méně (61 %) podobně smýšlejících lidí je jen v Lucembursku. Přitom Česko vydává na důchody zhruba osm procent HDP. Čeští důchodci berou jen třetinu toho co průměrní Evropané. Ve srovnání s prostřední hodnotou hrubé mzdy si ale přijdou na polovinu dřívějšího výdělku.

Necelé dvě třetiny Čechů souhlasí s názorem, že za pár desetiletí vláda na úhradu důchodů nebude mít dost peněz. A 55 procent si myslí, že pracující nebudou mít chuť platit vyšší daně či sociální pojištění, aby důchodce uživili. Podle propočtů Eurostatu bude poměr populace důchodců a počtu pracujících zhruba 60 procent. To znamená, že jednoho důchodce budou v Česku „živit“ necelí dva pracující. Dnes je tento poměr jedna ku pěti. Tato kombinace by se mohla zdát jako dobrá živná půda pro prosazení penzijní reformy. Soudě podle podpory jednotlivých politických stran však většina Čechů radikální změnu důchodového systému odmítá.

Pracující nebudou chtít na důchodce platit

Souhlasíte s tvrzením, že zaměstnaní lidé budou čím dál méně ochotní platit daně a sociální pojištění na podporu starších lidí?


Obecně v Evropě platí, že více peněz na důchody požadují starší lidé. Obavy o finanční udržitelnost důchodového systému mají nejvíce lidé ve věku od 25 do 54 let s vyšším vzděláním a vyšším profesním postavením.

Evropané se neshodnou ani na tom, zda by státy měly důchodcům vytvářet podmínky pro co nejdelší setrvání na trhu práce. Zatímco Britové, Finové, Nizozemci či Dánové takovou aktivitu od svých vlád očekávají, většina Italů či Řeků s prodlužováním pobytu starých lidí v zaměstnání nesouhlasí. Myslí si totiž, že staří tím berou práci mladým. V Česku si totéž myslí 56 procent lidí. Stejný podíl ovšem chce po vládě, aby zaměstnávání důchodců usnadnila.

Řekové a Portugalci mají ještě jedno společné. Většina z nich se bojí, že jak bude přibývat důchodců, politici budou méně naslouchat potřebám mladých. V Česku si totéž myslí 47 procent respondentů, dodává výzkum Eurobarometr.

Jakou penzijní reformu byste v Česku podpořili? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 7. 2009 10:16, Tat

Není potřeba vyšší odvody na penzi - ať vláda potažmo poslanci vydává méně peněz na tzv. nepříspůsobivé, pohlídá si především ceny státních zakázek, farmaceutické firmy a bude peněz přebytek.
Ale to by myseli poslanci a váda žít pouze z legálních platů a to je ten problém.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 7. 2009 14:21, Tonda

Důchody musí stále průběžně růst a každá vláda je za toto odpovědná svému národu!!!! Národ si platí povinně zákonné sociální pojištění a je na tom zda-li se platby o něco zvýší nebo sníží? Dobrovolné penzijní pojištění je v krachu, neboť jsou závislé na kapitálových trzích. Toto je jako životní pojištění. Reforma je, že penzijní fondy by měly přejít pod komerční pojišťovny a zákonné průběžné financování důchodů jako stabilita by mělo zůstat bez změn. Vláda je vždy politicky odpovědná voličům, aby nedošlo ke krachu důchodového systému!!!!!

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stárnutí: demografický problém, který se může dotknout i finančních trhů

21. 7. 2009 | Petr Čermák | 4 komentáře

Stárnutí: demografický problém, který se může dotknout i finančních trhů

Finanční krize ukázala, že panické chování může být pro trhy zničující. Takové chování nemusí vyplývat jen ze začínající hospodářské recese, může být způsobeno i vynuceným chováním,... celý článek

Důchod již není pro některé jen almužnou

20. 7. 2009 | Eva Sovová | 8 komentářů

Důchod již není pro některé jen almužnou

Počet českých důchodců se za deset let zvýšil o téměř 220 tisíc. Průměrný důchodce pobírá od státu necelých 10 tisíc korun, přes 670 tisíc lidí má důchod vyšší. Skoro 80 procent pracující... celý článek

Jak chudý (bohatý) je chudý Čech

9. 6. 2009 | Petr Čermák | 16 komentářů

Jak chudý (bohatý) je chudý Čech

Chudý Čech je zhruba patnáctkrát bohatší než chudý Afričan, ale dvakrát chudší než chudý Ital. Vyplývá to z metodik měření chudoby. Podle různých způsobů výpočtu totiž chudoba pokaždé... celý článek

Banky na české seniory příliš nemyslí

20. 1. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Banky na české seniory příliš nemyslí

Starších lidí v Česku přibývá, banky o ně ale příliš zájem neprojevují. Operace i informace jsou spíše orientované na mladé klienty. Kdo není na internetu, působí na úředníky jako exot.... celý článek

Partners Financial Services